Relacions Rússia - Corea del Nord

Rússia signa amb Corea del Nord un pacte "d'assistència mútua en cas d'agressió"

Vladímir Putin agraeix al líder nord-coreà, Kim Jong-un, el "suport indestructible" a la invasió d'Ucraïna

LondresEl moment culminant de la visita del president rus, Vladímir Putin, a la Corea del Nord de Kim Jong-un, la primera en 24 anys, ha tingut lloc aquest dimecres a la capital, Pyongyang, quan els dos líders han signat un pacte de defensa, que causa no poca inquietud tant a Seül com Washington i Kíiv. D'acord amb la informació que ha difós l'agència russa Tass, Putin ha destacat que "l'acord de col·laboració global establert preveu, entre altres elements, l'assistència mútua en cas d'agressió contra una de les parts". Kim ha dit que el seu país "no dubtaria" a socórrer Moscou en cas de necessitat, en virtut del pacte.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Una altra de les agències d'informació russes, Ria Novosti, cita també el líder del Kremlin i diu que Corea del Nord té dret de defensar-se i que Rússia i la república poden cooperar militarment, tot i que l'acord és "de naturalesa defensiva i pacífica", declaració més que previsible.

Cargando
No hay anuncios

El capítol militar és, sens dubte, l'aspecte més cridaner de les diferents clàusules de l'acord, però altres documents signats inclouen capítols sobre la construcció d'un pont en una carretera fronterera i cooperació en matèria de salut, educació mèdica, cultura i ciència. En paraules de l'autòcrata rus, es tracta d'un document "veritablement innovador".

El viatge del líder rus, que continuarà aquest dijous cap al Vietnam, té lloc en un moment de màxima tensió entre Occident i el Kremlin, a causa de la guerra d'Ucraïna. Putin no ha perdut l'oportunitat de carregar els neulers a Washington i els seus aliats, assegurant que les maniobres militars conjuntes que involucraven els Estats Units, Corea del Sud i el Japó són actes "hostils" contra Corea del Nord. Al mateix temps, ha caracteritzat la política nord-americana de "frontista". Kim, per la seva banda, ha qualificat la "nova aliança" com un "moment d'inflexió en el desenvolupament de les relacions bilaterals" entre els dos països.

Cargando
No hay anuncios

La creixent relació entre Moscou i Pyongyang desperta molts recels a Occident. No només per les transferències d'armes de Corea del Nord a Rússia perquè el Kremlin continuï alimentant la màquina de guerra que combat a Ucraïna, sinó també per la perspectiva que Moscou transfereixi tecnologia militar molt sofisticada per ajudar el programa d'armes nuclears de Pyongyang.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el catedràtic del King's College de Londres Alessio Patalano, especialista en història militar a l'Àsia oriental, afirma que és aquesta la qüestió que fa arrufar més les celles a les cancelleries occidentals. "Si bé no coneixem la lletra petita de l'acord, és possible inferir de la dinàmica dels últims mesos que Corea del Nord podria continuar avançant en els seus programes de míssils i caps nuclears, cosa que és una molt mala notícia".

Patalano recorda que la cimera bilateral que els dos líders van mantenir el setembre passat va tenir lloc al cosmòdrom de Vostotxni, una instal·lació de llançament de coets. "Per tant –diu el professor–, hi ha una clara sensació de continuïtat". Un altre element que potencialment pot agreujar la situació, segons l'analista, és la poca efectivitat de la pressió occidental. "Parlem de quines són les condicions perquè els dos països continuïn tenint una indústria que pugui alimentar la guerra. I Corea del Nord i Rússia tenen molts anys d'experiència intentant eludir i evitar aquestes sancions". Unes sancions contra la indústria militar nord-coreana que fa només uns anys que també imposa a Moscou.

Cargando
No hay anuncios

Cançons de pàtria i guerra

Que el component militar ha tingut un paper preeminent en la trobada dels dos homes ho demostra també que la jornada d'aquest dimecres ha acabat amb els dos líders assistint a un concert de gala en què l'evocació de la guerra i la defensa de la pàtria ha tingut un paper destacat. Alguns fragments de les actuacions han sigut compartits pel canal RIA Kremlin Pool a Telegram.

Cargando
No hay anuncios

En l'enregistrament es pot veure la interpretació d'una cançó de l'estrella russa del pop Shaman, un dels representants oficials de la candidatura de Vladímir Putin a les eleccions presidencials del mes de març. La cançó Aixequem-nos (Встанем) es va llançar a principis del 2022 per commemorar el Dia dels Defensors de la Pàtria de Rússia i originalment va ser escrita per commemorar els que van caure a la Gran Guerra Patriòtica (1941-1945), com s'anomena a Rússia la Segona Guerra Mundial. Després de la invasió d'Ucraïna, s'ha convertit en una mena d'himne per a "l'operació militar especial", com en diu Putin.

Cargando
No hay anuncios

Al clip, el cor canta una lletra que diu: "Aixequem-nos / La nostra memòria eterna batega amb força al nostre pit, entre nosaltres / Aixequem-nos / Els herois de Rússia romandran al nostre cor fins al final". Els mitjans estatals russos asseguren també que Putin i Kim han gaudit d'altres cançons de guerra, com ara On comença la pàtria, Necessitem una victòria i Katiuixa, així com peces de grups que donen suport regularment a Putin a les manifestacions polítiques.

Putin i Kim Jong-un també han dipositat una corona de flors al monument de l'Alliberament a Pyongyang, que es va erigir el 1946 en memòria de les tropes de l'Exèrcit Roig assassinades mentre alliberaven la península coreana de les forces d'ocupació japoneses. Abans de l'acte protocol·lari de la signatura de l'acord, Putin ha agraït a Kim Jong-un el "suport indestructible" a la invasió d'Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta visita d'estat de Putin a Corea del Nord té lloc quasi un quart de segle després de la primera i única que havia fet Putin al país, també com a president, durant la qual es va entrevistar amb el pare de l'actual dictador, Kim Jong Il, llavors líder suprem de la república de Corea del Nord.

Cargando
No hay anuncios

El context geopolític d'aquella època i la d'ara, però, no té res a veure. Aleshores Rússia encara feia els primers passos en el món del capitalisme d'estat, quan no s'havia complert ni una dècada de la dissolució de la Unió Soviètica. Ara el Kremlin està aïllat d'Occident arran de la guerra d'Ucraïna, i Moscou busca reforçar els subministraments militars.

El portaveu del departament d'Estat dels Estats Units, Matthew Miller, va repetir dilluns les acusacions que Corea del Nord havia subministrat "desenes de míssils balístics i més d'11.000 contenidors de municions a Rússia" per utilitzar-los a Ucraïna. Moscou i Pyongyang han negat aquest comerç d'armes, prohibit per les sancions de les Nacions Unides a Corea del Nord. Així i tot, el ministre de Defensa de Corea del Sud, Shin Wonsik, ha comentat en una entrevista a Bloomberg News que Seül ha identificat almenys 10.000 contenidors que se sospitava que contenien munició d'artilleria i armes enviades des del nord a Rússia. Els contenidors podrien contenir fins a 4,8 milions de projectils, ha dit Shin. Els països de la UE han enviat només la meitat d'aquesta quantitat a Kíiv l'últim any.