El polèmic camí de Corea del Sud per prohibir el consum de carn de gos
Tot i que la majoria de la població està a favor de l'abolició, la indústria i els restaurants declaren la guerra
PequínMenjar carn de gos va camí de convertir-se en una tradició -tot i que mil·lenària- superada i abolida a Corea del Sud. Fa anys que hi ha pressió social perquè se'n prohibeixi el consum, però ara és el mateix govern el que dona suport a la decisió i fa un pas històric al tramitar una llei per erradicar el consum de carn de gos.
Un nou projecte de llei, que s'aprovarà abans de final d'any, preveu que es desmantelli gradualment la indústria relacionada amb la producció i el consum d'aquest tipus de carn amb la data límit del 2027. Diverses societats animalistes esperen que aquesta decisió impulsi altres països asiàtics, com la Xina o el Vietnam, a seguir l'exemple.
La futura prohibició ha topat amb el rebuig del sector. Els propietaris de granges canines i escorxadors i els restaurants especialitzats en plats de gos s'han manifestat contra el govern sud-coreà i han protagonitzat xocs amb la policia.
A Corea del Sud la tradició de menjar carn de gos es remunta com a mínim al segle XIII. És un plat per a ocasions especials, no habitual a la dieta diària. Se li atribueixen propietats per regular la circulació sanguínia i per incrementar la virilitat. Un dels plats més tradicionals és el bosintang, una sopa que es consumeix a l'estiu perquè segons la tradició ajuda a suportar la calor.
Grans granges, com les de porcs
Sempre s'ha diferenciat entre l'animal de companyia i el gos que es cria per consumir-ne la carn, actualment en grans granges similars a les de porcs. La majoria dels gossos que es crien per obtenir carn són de raça nureongi, també conegut com a spitz groc coreà.
Darrere la prohibició hi ha un ampli consens entre la població, especialment entre les generacions joves, molt més conscienciades amb la defensa dels drets dels animals. El govern també és conscient de la mala imatge internacional que suposa per al país menjar carn de gos. Segons una enquesta del ministeri d'Alimentació, Agricultura, Silvicultura i Pesca de Corea del Sud feta el 2022, el 85,5% de la població no menja carn de gos. El mateix any un estudi de Gallup Corea revelava que el 64% de la població estava a favor de prohibir-ne el consum i només el 8% dels enquestats havien menjat carn de gos l'últim any.
Tot i que el govern preveu ajudes perquè els grangers reconverteixin el seu negoci, la nova legislació ha desencadenat protestes. Criadors de gossos, distribuïdors i amos de restaurants s'han manifestat violentament. Els portaveus dels grangers han defensat davant dels mitjans de comunicació que menjar carn de gos és una decisió personal que no s'hauria de prohibir per llei. Argumenten que també hi ha persones que tenen com a mascotes porcs o conills i no se'n prohibirà el consum. Yu Yeaong-Bong, el president del comitè de granges de carn de gos, afirmava que era una barbàrie privar els individus del seu dret al menjar.
El sector exigeix que, si s’aprova la llei, almenys la moratòria sigui de 10 o 15 anys, fins que mori la gent gran que defensa aquesta tradició. Han amenaçat d'alliberar els dos milions de gossos que hi ha a les granges davant de l'oficina del president del govern i del ministre d'Agricultura. El govern va calcular el 2022 que hi havia més de 1.100 granges canines i 1.666 restaurants a tot el país.
Contagi internacional?
El Vietnam i Cambodja, dos països on el consum de carn de gos també és habitual, transiten pel mateix camí. Diferents enquestes revelen que hi ha una majoria de la població contra aquesta tradició.
A la Xina, el consum de carn de gos no hi està prohibit, però no és habitual. Els plats de carn de gos són una tradició només al sud del país (a les províncies de Guangdong, Guizhou i Guangxi) i en zones amb població d'ètnia coreana al nord-est del país. Més del 70% de la població mai no l’ha tastat, segons enquestes recents, i només el 6,4% de la població en consumeix entre 3 i 5 vegades l'any. Des del 2020, i a causa de la pandèmia de coronavirus, es van prohibir les granges de gossos i el sacrifici comercial, però no el consum.
La consciència social sobre la protecció dels animals també ha fet que el tristament famós festival de Yulin(Guangxi), on se sacrificaven milers de gossos, la majoria capturats o robats als carrers, hagi perdut públic. De fet, ni tan sols era una tradició. Es va crear el 2010 com un esdeveniment comercial per atraure visitants i durant anys va ser promocionat per les autoritats com un atractiu turístic.