Narendra Modi s'autosantifica camí de les eleccions generals
El primer ministre de l'Índia inaugura el temple hindú més gran del país en el mateix lloc on el 1992 es va destruir una mesquita del segle XVI
LondresLa deriva supremacista del primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, ha fet aquest dilluns un pas més amb l'acte d'inauguració del temple hindú més gran del país en honor del déu Ram, a la ciutat d'Ayodhya, a 680 quilòmetres al sud-est de Nova Delhi. S'ha construït al lloc on s'aixecava una mesquita del segle XVI que va ser destruïda fa 32 anys enmig d'una onada de disturbis religiosos i sectaris que es va saldar amb la mort de 2.000 persones, la majoria musulmanes.
Durant l'acte, amb la presència de destacades estrelles del cinema de Bollywood i de jugadors de criquet, que han aportat un to encara més populista i nacionalista a la celebració, Modi ha dit que "el 22 de gener de 2024 no és només una data del calendari, sinó que anuncia l'arribada d'una nova era". Una vinculació amb la tradició mil·lenària hindú amb què vol girar full de l'herència colonial britànica. Els fidels, d'altra banda, creuen que s'ha complert el somni de generacions de creients, que veuen finalment un temple al lloc on, suposadament, va néixer Rama.
Immediatament després de la cerimònia, s'ha posat en marxa un servei especial de centenars de trens amb destinació a Ayodhya des d'arreu del país amb l'objectiu que els pelegrins puguin visitar el lloc sagrat. La cerimònia, coneguda com a Pran Pratishtha, marca el moment en què els hindús creuen que l'esperit de la deïtat passa a l'ídol, que ja podrà acceptar oracions i concedir tota mena de benediccions. "El moment sobrenatural de la consagració deixarà tothom emocionat", havia dit Modi a X abans de començar. "És un gran plaer participar en aquest programa diví".
La inauguració del temple és un repte més per les habituals tensions entre hindús i musulmans, la minoria més majoritària del país, i la prova de la utilització que Modi fa de la religió com a arma política, especialment quan falten pocs mesos per a les eleccions generals, que s'han de celebrar a l'abril o el maig. També té conseqüències potencialment de gran abast per a la definició de la identitat de l'Índia i el caràcter de l'estat, constitucionalment laic, al llarg de les dècades vinents.
Modi, líder del partit nacionalista hindú Bharatiya Janata Party (BJP), no ha estalviat, doncs, una actuació de caràcter religiós, passant per davant de decoracions de flors esculpides fins al santuari interior del temple i fent ofrenes als peus de l'ídol, que estava adornat amb or, robins, maragdes i garlandes. L'oposició ha boicotejat la cerimònia i ha acusat el primer ministre de manipulació i d'utilitzar la celebració per a fins polítics.
Dies abans de la cerimònia, Modi s'havia projectat com una figura religiosa, visitant temple rere temple, vestit amb roba sacerdotal i realitzant tota mena de rituals de la religió hindú. En preparació per a la cerimònia, ha assegurat que havia fet dejuni, que havia menjat només fruita i aigua de coco i havia dormit a terra i resat contínuament.
L'arribada a la Lluna d'una missió de l'Índia aquest agost, el creixement econòmic del 7% i la multiplicació arreu del país de projectes d'infraestructures gegantins, sumats a la santificació d'avui, completen una deriva populista i que enfila una senda cada cop més autoritària en el que sovint s'ha definit com la més gran democràcia del planeta.