Àsia
Àsia25/08/2022

L'ONU revela pressions de la Xina per evitar la publicació d'un informe sobre drets humans

Bachelet assegura que ha rebut cartes de Pequín per aturar un document sobre la situació al Xinjian

ARA
i ARA

BarcelonaNo és el primer cop que es parla obertament de les pressions que la Xina efectua a grans organismes internacionals per evitar que documentin quina és la situació dels drets humans al gegant asiàtic. Aquest dijous ha estat l'alta comissariada de les Nacions Unides, Michelle Bachelet, qui ha explicat com Pequín va coaccionar l'ONU perquè no publiqui un informe que ha elaborat sobre el respecte als drets humans a la regió del Xinjian, on viu la perseguida minoria musulmana uigur.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bachelet, que ha protagonitzat la seva última conferència abans d'abandonar el càrrec el 31 d'agost, ha revelat que el govern de Xi Jinping va enviar una carta en què instava l'organisme a no fer públic aquest document, que encara no ha vist la llum i que, segons l'expresidenta xilena, ho farà ben aviat perquè "no pensen cedir" a les pressions xineses. Països aliats de Pequín també han donat suport a les peticions del gegant asiàtic davant les Nacions Unides.

Cargando
No hay anuncios

Fa tres anys que l'organisme està preparant aquest informe, que inclourà la polèmica visita que Bachelet va efectuar a la Xina el passat mes de maig. El viatge de la política xilena va ser criticat pels Estats Units –també per organismes com Amnistia Internacional o Human Rights Watch–, que van considerar que la representant de l'ONU va ser massa tèbia a l'hora de criticar Pequín i que va contribuir a fer un rentat d'imatge de les autoritats xineses, que fa anys que reprimeixen de forma brutal els uigurs.

Un retard polèmic

Bachelet, de 70 anys i que plega per decisió pròpia, ha argumentat la demora a l'hora de publicar l'informe. "Estem intentant complir el que vaig prometre", ha dit, en referència al compromís de treure a la llum el document abans del final del seu mandat, el 31 d'agost. Però queden pocs dies per arribar a aquesta data i fa mesos que governs com els dels EUA pressionen l'ONU perquè el tregui a la llum d'una vegada. "Estem treballant. Tenia tota la intenció de publicar-lo abans que acabi el meu mandat, i hem rebut comentaris substancials del govern xinès que haurem d'examinar curosament, com fem sempre amb qualsevol país. He estat sota una pressió enorme per publicar o no publicar [l'informe], però no seran aquestes pressions les que ens facin decidir si el publiquem o no", ha relatat l'alta comissariada.

Cargando
No hay anuncios

Des de fa anys, Pequín du a terme una agressiva política d’assimilació cultural al Xinjiang i ha tancat més d’un milió de uigurs en camps de reeducació, separats dels seus familiars. Els ha esclavitzat i assassinat de forma prou sistemàtica, de la mateixa manera que ha vetat la majoria de les llibertats que pot tenir una persona, obligant-los a renunciar a la seva fe i a estudiar la cultura xinesa.