L'exèrcit sud-coreà falla en la resposta al míssil de Pyongyang
Un dels projectils sud-coreans s'estavella a la base des d'on va ser disparat i causa el pànic entre els veïns
BarcelonaEls jocs de guerra al Pacífic s'escalfen i el risc d'escalada és cada cop més evident. Dimarts a la matinada Corea del Nord va llançar un míssil balístic de rang intermedi molt a prop del Japó i va caure al mar. En resposta, Corea del Sud va llançar a la tarda un míssil des d'una base al sud de Seül, però alguna cosa va sortir malament: el projectil va seguir una trajectòria anormal i va acabar caient dins del mateix recinte militar. La població de Gangneung, on hi ha la base, va ser presa del pànic al creure que estaven sent atacats pels nord-coreans. Per acabar-ho d'adobar, els militars no han donat explicacions durant hores, fins que han hagut d'acabar-se disculpant davant les crítiques dels veïns, que van mostrar imatges d'un gran incendi a la base, i el malestar a les xarxes socials per la falta d'informació. El que havia de ser una demostració de força ha estat més aviat un tret al peu.
L'Estat Major Conjunt ha confirmat oficialment l'error 12 hores després, en un comunicat d'una línia en què es limita a aclarir que només es va veure afectat un míssil. Segons l'agència Yonhap, no hi ha hagut víctimes i el foc el va causar el combustible del projectil, perquè la càrrega no hauria esclatat. Segons fonts militars consultades, semblaria que es tracta d'un míssil Hyunmoo-2C, de combustible sòlid, que té un abast de 800 kilòmetres, i es va desplegar per primer cop el 2017.
Els experts han identificat el míssil nord-coreà com un Hwasong-12, que va sobrevolar uns 4.600 kilòmetres a uns 1.000 kilòmetres d'alçada, la distància més llarga que ha assolit Pyongyang. A més del míssil fallit, Corea del Sud i els Estats Units han disparat aquesta matinada quatre míssils terra-terra al mar del Japó i han anunciat que el portaavions Ronald Reagan tornarà a la costa oriental sud-coreana, després d'haver-hi fet maniobres la setmana passada.
En declaracions a la CNN, el portaveu del Consell de Seguretat Nacional John Kirby ha dit que aquestes maniobres es fan per "assegurar-nos que tenim les capacitats militars per respondre a les provocacions de Corea del Nord si és necessari".
Funcionaris sud-coreans i nord-americans adverteixen des de fa mesos que Kim Jong-un es prepara per dur a terme una altra prova nuclear, coincidint amb la celebració el 16 d'octubre del congrés del Partit Comunista de la Xina, aliada clau de Pyongyang. La vicepresidenta nord-americana Kamala Harris va visitar Seül la setmana passada i va recórrer la zona desmilitaritzada fortament fortificada que divideix la península coreana, en un viatge per subratllar el compromís del seu país amb la defensa de Corea del Sud. Uns 28.500 soldats nord-americans estan estacionats a Corea del Sud.