Kim Jong-un mostra per primer cop una planta d'enriquiment d'urani: què suposa?
El líder de Corea del Nord ha promès recentment augmentar "de manera exponencial" l'arsenal atòmic del país
BarcelonaEl règim de Kim Jong-un tensa un mica més la corda a la península de Corea. Per primera vegada, Corea del Nord ha mostrat al món imatges d'una planta d'enriquiment d'urani, un element imprescindible per fabricar armes nuclears. Les imatges s'han fet públiques a través de l'agència oficial de notícies del país pocs dies després que Kim Jong-un prometés augmentar "de manera exponencial" la mida de l'arsenal atòmic del país.
El líder nord-coreà "va recórrer la sala de control de la base d'enriquiment d'urani per conèixer el funcionament general de les línies de producció", ha informat el canal de notícies estatal KCNA, assegurant també que "estava molt satisfet" amb els nivells de producció. L'emplaçament exacte de la planta no s'ha revelat, però els coneixedors de les infraestructures de producció nuclear nord-coreanes consideren que podria ser una ampliació del complex de Yongbyon, a uns 100 quilòmetres al nord de Pyongyang. Les agències d'intel·ligència de Corea del Sud i dels Estats Units creuen que també hi podria haver instal·lacions d'aquestes característiques al complex nuclear de Kangson, en aquest cas a 40 quilòmetres al sud-oest de la capital.
L'any 2010, Corea del Nord va revelar les seves instal·lacions d'enriquiment d'urani a investigadors de la Universitat de Stanford que visitaven Yongbyon des dels Estats Units. En aquella ocasió va informar que hi havia instal·lades i en funcionament 2.000 centrifugadores. El procés d'enriquiment de l'urani separa els isòtops del mineral per produir-ne d'enriquit amb una concentració més alta d'urani-235. La centrifugació té lloc a l'interior d'uns cilindres, que són els que es poden veure a les imatges. Anàlisis de fotografies de satèl·lit han indicat des d'aleshores una expansió de la planta, que va ser construïda amb tecnologia soviètica a principis dels anys 60 del segle passat.
Modernització
El nou tipus de centrifugadores que apareixen a les instantànies difoses mostraria que Corea del Nord avança en la capacitat de crear el cicle del combustible, ha assegurat Ankit Panda, del think tank Carnegie Endowment for International Peace, amb seu als EUA. "Kim també sembla suggerir que els dissenys d'armes nuclears tàctiques de Corea del Nord poden dependre principalment de l'urani per als seus nuclis", ha afegit.
Leif-Eric Easley, professor de la Universitat Ewha de Seül, ha valorat la revelació de Kim com un intent de "vanagloriar-se del seu desenvolupament nuclear i assenyalar, així, que el programa d'armes és irreversible".
Al seu torn, Hong Min, analista de l'Institut de Corea per a la Unificació Nacional, ha comentat a l'agència de notícies France-Presse que les imatges podrien ser un "missatge" de cara a les eleccions presidencials dels Estats Units, amb l'objectiu de mostrar a la futura nova administració que serà "impossible desnuclearitzar Corea del Nord". També seria un "missatge per exigir a altres països que reconeguin el seu règim com un estat nuclear".
El ministeri d'Unificació de Corea del Sud ha condemnat la instal·lació i ha recordat que el desplegament il·legal d'armes nuclears viola unes quantes resolucions establertes pel Consell de Seguretat de l'ONU. "Qualsevol amenaça nuclear o provocació de Corea del Nord tindrà una resposta contundent del nostre govern i de l'exèrcit, basada en la dissuasió sòlida i ampliada de l'aliança entre Corea del Sud i els EUA", ha dit el ministeri.
No hi ha dades fiables sobre quantes armes nuclears té Corea del Nord, però d'acord amb informacions de la BBC n'hi hauria 50, amb prou material per produir-ne 40 més.
L'anunci fotogràfic és una altra prova del desafiament de Kim a Occident i els aliats a la zona. Els últims mesos ha provat repetidament míssils balístics i ha accelerat el seu programa d'armes de destrucció massiva. Kim també va visitar dijous una instal·lació d'entrenament militar, segons la mateixa agència KCNA, que n'ha difós algunes imatges. El mateix dia, Corea del Nord –proveïdor d'armament per a la guerra que Rússia du a terme a Ucraïna– va provar diversos míssils balístics de curt abast a les aigües entre la península de Corea i el Japó.