Iran

L'Iran executa un ciutadà angloiranià condemnat per espionatge

Londres qualifica de "cruel i covarda" la mort d'Alireza Akbari, acusat de treballar per als serveis secrets britànics

ARA
i ARA

BarcelonaEl govern de l'Iran ha informat que ha executat Alireza Akbari, un ciutadà amb doble nacionalitat iraniana i britànica condemnat sota l'acusació de treballar per als serveis secrets del Regne Unit. El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha qualificat l'assassinat d'Akbari, que havia sigut viceministre de Defensa del govern iranià entre el 1997 i el 2005, d'acte "cruel i covard".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les autoritats judicials iranianes van condemnar Akbari per "espiar per a l'MI6", una de les agències d'intel·ligència britàniques, a canvi de cobrar "1.805.000 euros, 265.000 lliures i 50.000 dòlars nord-americans". Malgrat les crides internacionals a aturar l'execució, finalment s'ha dut a terme a primera hora de dissabte.

Cargando
No hay anuncios

Tant Londres com Washington havien exigit al règim dels aiatol·làs que alliberessin l'ex alt càrrec, una demanda que Teheran ha acabat ignorant. En un missatge a Twitter, Sunak ha qualificat el govern iranià de "règim bàrbar que no respecta els drets humans de la seva pròpia gent".

Cargando
No hay anuncios

El cas d'Akbari és un més de l'anomenada "diplomàcia dels ostatges", com l'anomenen altres països i organitzacions internacionals pro drets humans, a través de la qual la República Islàmica utilitza presoners amb doble nacionalitat per obtenir intercanvis de presoners. A més, el règim presidit per Ebrahim Raisi és un dels que acumulen més condemnes de mort: per exemple, només el 2021 va tirar endavant 241 execucions, bona part de les quals de dissidents polítics.

L'Iran s'ha vist immers darrerament en una forta onada de protestes antigovernamentals després que una jove, Mahsa Amini, morís sota custòdia policial quan havia estat detinguda per no portar el vel pel carrer. Les manifestacions, que es van estendre durant dies arreu del país, van acabar amb 500 morts per la repressió policial i centenars de detinguts, dels quals quatre ja han sigut executats i desenes més també podrien ser condemnats a morir penjats a la forca.

Cargando
No hay anuncios

Teheran va acusar els governs dels Estats Units, el Regne Unit, Alemanya i França d'orquestrar les protestes per debilitar el règim.