Àsia

Vols gratis a Hong Kong: per què la Xina regala 500.000 bitllets?

Pequín llança aquesta iniciativa per recuperar el turisme, malmès per culpa de la pandèmia

Mercat a Hong Kong, la Xina
Clàudia Anastasi Balsera
28/04/2023
3 min

BarcelonaTres anys després que la Xina decretés els primers casos de covid a la ciutat de Wuhan, el gegant asiàtic ha decidit restablir el turisme amb una proposta molt cridanera: sortejar 500.000 bitllets d'avió arreu del món per visitar la ciutat de Hong Kong.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A causa de la pandèmia i, especialment, de la duresa de les mesures restrictives de Pequín (que fregaven límits surrealistes), el sector del turisme xinès va patir una forta davallada, així com globalment. El govern de Xi Jinping va prolongar les prohibicions durant molt més temps que la majoria de països del món. Mentre a Europa les discoteques feia temps que eren obertes, a la Xina encara necessitaven uns quants permisos per agafar un tren que els portés d'una ciutat a una altra.

Segons recull la CNN, l'any 2022 la Xina va rebre 100.000 visitants, una xifra que contrasta molt amb les dades prepandèmia, que oscil·laven els 56 milions de turistes anuals. El cop a l'economia ha estat visible.

Al desembre, Xi Jinping es va veure forçat a fer un pas enrere. La política del covid zero, caracteritzada per aquestes mesures tan restrictives, va haver de ser enterrada degut a una de les onades de manifestacions més massives de la història recent del país. Com a conseqüència, i uns quants mesos més tard que la resta del món, la Xina va començar a tornar a la normalitat i moltes de les restriccions pel covid-19 van desaparèixer.

Ara, i seguint aquest procés, Xi Jinping lluita per recuperar l'intens flux turístic. En aquest context s'emmarca la campanya que ha llançat la Junta de Turisme xinesa, Hello Hong Kong, on el principal atractiu són els bitllets d'avió que se sortegen per viatjar a l'excolònia britànica.

Segons explica John Lee, actual cap de govern de Hong Kong i expolicia durant les manifestacions a Hong Kong l'any 2019, la iniciativa ha estat finançada amb els 250 milions d'euros que el govern ha ofert a les aerolínies que s'encarreguen del repartiment de bitllets, una estratègia que ja es va plantejar l'any 2020. "Hong Kong està preparada per rebre visitants d'arreu del món un altre cop amb els braços oberts", assegura l'organisme.

Com funciona el sorteig?

Per participar en el sorteig, cal registrar-se a la pàgina web de l'Aeroport Internacional de Hong Kong, a través de la qual es durà a terme el sorteig. Està estructurat en tres onades: l'1 de març es va obrir per al mercat del Sud-est Asiàtic; un mes més tard, l'1 d'abril, hi van poder participar tots els habitants de la Xina continental, i el pròxim 1 de maig estarà disponible per a la resta de mercats del món, entre els quals Europa.

Els bitllets estaran distribuïts per tres aerolínies –Cathay Pacífic, HK Express i Hong Kong Airlines–, tots en classe turista d'anada i tornada des de Hong Kong, i també disposaran d'un paquet de benvinguda amb descomptes en més de 1.500 atraccions de la ciutat, així com xecs en beguda, menjar i transports que es podran descanviar durant el viatge.

Tot i que la proposta pot semblar molt atractiva, hi ha un parell d'aspectes que els interessats hauran de tenir en compte. Les aerolínies són les que decideixen la manera com se sortegen els bitllets: unes han optat per seguir l'ordre de petició, d'altres per fer un sorteig totalment aleatori, i d'altres han establert la norma de "compra'n un i te n'emportes un altre". D'altra banda, la normativa indica que els "guanyadors" s'hauran de fer càrrec dels impostos, les taxes i els recàrrecs no inclosos en els bitllets i que poden suposar fins a un 30% del preu del bitllet original. És a dir, que en un vol de 700 euros (anada i tornada des de Barcelona) se n'haurien de pagar pocs més de 200.

Interessos polítics

L'estratègia, evidentment, també té interessos polítics, més enllà de l'economia. Cal recordar el context respecte a la relació actual entre Pequín i Hong Kong, una antiga colònia britànica que va ser retornada al control xinès l'any 1997 sota la política "un país, dos sistemes" per garantir l'autonomia del territori fins al 2047. Un dret que ha estat atacat pel Partit Comunista de la Xina i la llei de seguretat nacional que es va imposar fa tres anys sota el govern de Xi Jinping –redactada en reunions a porta tancada– i que va donar a Pequín més poders i control sobre el territori de Hong Kong.

A conseqüència de la reforma, es van desencadenar un gran nombre de multitudinàries manifestacions que el govern va interpretar com un acte de rebel·lia contra l'òrgan de sobirania. La pandèmia va ajudar a silenciar les protestes, que van ser històriques. Ara molts creuen que, superada la pandèmia, l'estratègia turística de Pequín promocionant Hong Kong és un pas més de Xi Jinping per collar l'excolònia.

stats