Afganistan

Tres catalans moren en un atemptat contra turistes a l'Afganistan

En l'atac també han mort tres afganesos, i sis persones més han resultat ferides, entre elles una espanyola

BarcelonaEl balanç de morts ha augmentat. Ja són sis les persones que han perdut la vida en l'atac contra un grup de turistes a la ciutat de Bamian, al centre de l'Afganistan. Tres dels morts són catalans: R.B.R., de Girona, i S.V.B. i E.S.V., que eren mare i filla i farmacèutiques les dues. Els altres tres morts són afganesos. També hi ha sis ferits, entre els quals quatre estrangers: una espanyola, Maria Celia Tamayo; un noruec d’uns 60 anys, un australià de 38 i una lituana de 36, segons mitjans locals afganesos.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'espanyola ferida ha estat traslladada a Kabul, on l’han intervinguda d'urgència. Està en estat greu, però conscient, han informat fonts del ministeri d'Exteriors espanyol. En el grup de turistes també hi havia dos espanyols més, que han resultat il·lesos. Tots viatjaven amb una agència turística que organitza tours pel país asiàtic.

Cargando
No hay anuncios

Els turistes, que es desplaçaven en dues furgonetes, van parar per fer unes fotografies al basar de la ciutat de Bamian, al centre de l'Afganistan. Quan van baixar dels vehicles, dos individus van obrir foc contra ells de manera indiscriminada. En el tiroteig també van resultar ferits afganesos que estaven comprant al mercat. Però el que sembla clar és que els terroristes tenien com a objectiu els estrangers. El corresponsal Tajuden Soroush ha publicat a X un vídeo dels moments posteriors a l'atac en què es veu com transporten els ferits a un vehicle per intentar-los evacuar.

Atac a l'Afganistan
Cargando
No hay anuncios

Els talibans van intentar contrarestar l'atac i es van enfrontar als terroristes. De fet, el portaveu del ministre de l'Interior talibà, Abdul Mateen Qani, ha condemnat l'atemptat: “L'emirat islàmic de l'Afganistan condemna durament aquest accident, expressa el condol a les famílies de les víctimes i assegura que tots els criminals seran localitzats i castigats, esperem”.

Set persones ja han estat detingudes, encara que fonts locals denuncien que algunes no tenen res a veure amb l'atemptat. De moment, ningú no ha reivindicat l'atac, però es creu que l'Estat Islàmic de Khorasan (EI-K) hi podria estar al darrere. Aquesta cèl·lula terrorista té base a l'Afganistan des de fa anys i ja ha protagonitzat diversos atemptats, tant al país asiàtic com a l'estranger. Un dels més sonats va ser a la sala de concerts Crocus City Hall a Moscou el passat 22 de març. L'EI-K són rivals dels talibans perquè ells pretenen crear un califat que vagi més enllà de l'Afganistan i controli altres països, encara que el seu ideari és semblant.

Cargando
No hay anuncios
Atac a l'Afganistan

El govern espanyol ja ha enviat un equip de diplomàtics a Kabul per gestionar la repatriació de les víctimes mortals i dels supervivents de l'atac. Espanya no té ambaixada a l'Afganistan des que els talibans hi van recuperar el poder l'agost del 2021, i aquestes tasques no seran fàcils, segons ha reconegut el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares. Amb tot, el govern espanyol s'ha posat en contacte amb l'emirat islàmic, i la delegació de la Unió Europea a Kabul també està fent gestions en aquest sentit, malgrat que la seva funció no és fer tasques consulars.

Cargando
No hay anuncios

Albares ha desitjat que la repatriació de les persones que han resultat il·leses sigui una realitat "en les pròximes hores". Així mateix, ha recordat que Espanya "desaconsella viatjar sota qualsevol circumstància a l'Afganistan per l'alt risc d'atemptat i segrest".

L'atemptat d'aquest divendres és el primer atac mortal contra turistes estrangers des que els talibans van recuperar el poder el 2021. Des de llavors, els fonamentalistes han intentat promoure el turisme al país, amb l'objectiu de donar una bona imatge internacional i demostrar que ells poden dirigir millor l'Afganistan que el govern anterior. Durant les dues dècades que hi ha hagut tropes estrangeres desplegades al país, la inseguretat i la situació de conflicte obert era tal que resultava molt difícil viatjar per carretera per l'Afganistan i, en conseqüència, fer cap mena de tour turístic.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, amb el turisme, els talibans pretenen assegurar-se una font d'ingressos, malgrat el bloqueig financer que la comunitat internacional manté contra el seu règim, ja que totes les agències turístiques els han de pagar una comissió per cada tour que fan al país. I realment han tingut èxit: l’any passat fins a 7.000 estrangers van visitar l'Afganistan.

Cargando
No hay anuncios

A l'ambaixada de l'Afganistan a Madrid tramiten cada mes entre cinquanta i seixanta visats de turistes, segons dades facilitades a l'ARA per un membre de la legació diplomàtica. Així mateix, a Espanya hi ha actualment almenys dues agències de viatges que organitzen tours a l'Afganistan, una amb seu a Barcelona. El seu responsable ha declinat fer declaracions a l'ARA: “Ara tinc molta feina, no puc parlar amb periodistes”, ha argumentat.

La majoria dels viatges turístics a l'Afganistan consisteixen en visitar les principals ciutats del país, com ara Kabul, Herat, Mazar-e Xarif i Kandahar, així com alguns jaciments arqueològics. En aquest itinerari, Bamian, la ciutat on ha tingut lloc l’atemptat, és una parada obligada. Situada a uns 180 quilòmetres al nord-oest de Kabul, unes tres hores i mitja amb cotxe, és on s'alçaven els budes monumentals de 38 i 55 metres que els talibans van dinamitar el 2001. Ara només queden els buits que les escultures ocupaven en un penya-segat, però, tot i això, resulta impactant veure-ho.

Cargando
No hay anuncios

Bamian, a més, sempre s'ha considerat la zona més segura de l'Afganistan, fins i tot durant l'època en què hi havia tropes internacionals al país. Un atemptat allà, en conseqüència, té un significat especial: fa miques la indústria turística dels talibans.