Detingut el ministre de Defensa de Corea del Sud per haver participat en l'aplicació de la llei marcial
La justícia obre una investigació per insurrecció contra el president sud-coreà
PequínLa fiscalia ha iniciat una investigació contra el president Yoon Suk-yeol i el seu entorn per intentar instaurar la llei marcial dimarts passat. Aquest diumenge, el ministre de Defensa del país ja ha estat detingut i el d’Interior ha dimitit. Si bé de moment la política ha salvat el president Yoon –el Parlament no va aprovar la moció de censura per destituir-lo– la justícia no ha perdut temps i ja ha fet els primers passos amb detencions i interrogatoris dels principals implicats.
L'acció de la justícia complica encara més la situació política de Corea del Sud mentre el partit de govern, el Partit del Poder Popular (PPP), continua buscant una sortida ordenada per a l'encara president Yoon. Aquest diumenge, la fiscalia ha acceptat les denúncies presentades per diversos partits contra el president i ha anunciat una investigació. Yoon s'enfronta a càrrecs d'insurrecció, traïció i abús de poder, acusacions que no estan protegides per la immunitat presidencial, per la qual cosa podria ser detingut.
De moment el primer detingut ha sigut el ministre de Defensa, Kim Yong-hyun, que s'ha presentat voluntàriament davant la fiscalia del Districte Central de Seül diumenge a la matinada i ha estat interrogat. La policia ha registrat casa seva i la seva oficina. La detenció es justifica per evitar que destrueixi proves. Kim és considerat l'instigador principal d'haver declarat l'efímera llei marcial, dimarts a la nit. Només va estar sis hores vigent i es va aixecar gràcies a la pressió de l'oposició i la ciutadania. Kim va ser el responsable del desplegament de tropes al Parlament i va presentar la seva dimissió dimecres mateix.
Aquest diumenge a la tarda també ha dimitit el ministre de l'Interior, Lee Sang-min. Segons la premsa local, Lee ha dit que reconeixia la seva responsabilitat de no haver servit bé la ciutadania ni el president i que amb la seva dimissió pretenia evitar “pertorbacions i confusions” en el si del govern.
El PPP intenta fer malabarismes per reconèixer el greu error del president i alhora no destituir-lo per evitar haver de convocar eleccions que li podrien fer perdre el poder.
Yoon, apartat de la presa de decisions
El líder del PPP, Han Dong-hoon, i el primer ministre, Han Duck-soo, han assegurat que el president Yoon serà exclòs de les seves funcions, incloses la política exterior i els afers d'Estat. Des d'ara, el primer ministre es farà càrrec de l'acció de govern consultant amb el partit. El PPP justifica l'aposta per una “dimissió ordenada” en la necessitat d'estabilitzar la situació política, tot i que reconeix que en decretar la llei marcial Yoon es va saltar la constitució.
El primer ministre ha fet èmfasi en la necessitat d'estabilitzar el govern per recuperar la confiança internacional. Ha recordat l’estreta aliança amb els Estats Units des del final de la guerra i la nova iniciativa tripartida entre Washington, Tòquio i Seül per reforçar la seguretat.
La decisió no convenç el president del Parlament, Woo Won-shik, que ja ha advertit que és inconstitucional delegar l'autoritat presidencial en el primer ministre. L'oposició, liderada pel Partit Demòcrata de Corea (PDK), també ho creu i ha demanat que se l’aparti de la presidència i de qualsevol autoritat per controlar l'exèrcit.
"El poble va triar Yoon, no Han, com a president. Aquest és un altre cop que destrueix l'ordre constitucional”, afirmava el líder del Partit Demòcrata, Lee Jae-myung, que ha insistit que l'encara president era capaç de declarar una segona llei marcial en qualsevol moment. Mentrestant, l'oposició amenaça de continuar presentant cada setmana una moció de censura fins a aconseguir que s'aprovi.
La decisió del president Yoon Suk-yeol de decretar la llei marcial dimarts passat a la nit ha desfermat la crisi política més gran des de la conquesta de la democràcia a Corea del Sud, el 1987. Cinc dies després continua en el càrrec de president, mentre al carrer la població segueix reclamant-ne la dimissió i la detenció.