Terratrèmol a Myanmar

Cursa a contrarellotge per trobar supervivents del terratrèmol a Myanmar i Tailàndia

Les autoritats birmanes han certificat gairebé 1.700 morts, però el difícil accés als llocs més afectats impedeix saber l'abast real de la tragèdia

Edificis destruïts pel terratrèmol a Mandalay, Myanmar.
ARA
31/03/2025
3 min
1
Regala aquest article

BarcelonaGairebé quatre dies després del devastador terratrèmol que va sacsejar Myanmar, les feines per intentar treure els supervivents de sota la runa es mantenen, tot i que la finestra d'oportunitat cada cop és més petita. El sisme de divendres, de magnitud 7,7 i amb l'epicentre a només 10 quilòmetres de profunditat, continua tenint rèpliques –unes 170 fins a aquest diumenge, segons el servei meteorològic de Tailàndia– i el difícil accés als llocs més afectats i els talls en els subministraments d'electricitat, internet i telefonia compliquen les tasques de rescat i impedeixen saber exactament l'abast de la tragèdia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'últim balanç de la junta militar, que governa Myanmar des del cop d'estat del 2021, és de dissabte a la nit, i xifrava en 1.644 els morts pel terratrèmol, a més de 3.408 ferits i més de 300 desapareguts. Avui els mitjans de comunicació estatals parlen d'almenys 1.700 víctimes.

Les autoritats birmanes han rebut l'ajuda d'equips de rescat de diversos països, com Rússia, la Xina, l'Índia, Singapur, Tailàndia i Hong Kong. A més, les Nacions Unides i alguns grups humanitaris han desplegat equips quirúrgics mòbils i hospitals de campanya per oferir atenció mèdica urgent.

Equips de rescat treballen a contrarellotge per trobar supervivents a Mandalay (Myanmar).

La directora de la delegació de la Federació Internacional de la Creu Roja (IFRC) a Myanmar, Marie Manrique, ha resumit les conseqüències de la tragèdia: "El que estem veient a Myanmar és un nivell de devastació que no s'ha vist en més d'un segle a l'Àsia", ha assegurat en una entrevista a la CNN. A més, ha subratllat que això se suma a una situació ja de per si molt precària al país per la guerra civil, que fa quatre anys que dura, des del cop d'estat del 2021. "Abans del terratrèmol ja hi havia grans necessitats d'ajuda humanitària", ha dit, i ha recordat que la guerra havia provocat el desplaçament intern de 3,5 milions de birmans. "Ara hi ha molta gent que fa dues nits que dorm al carrer. Ens hem d'assegurar que tenen un lloc on viure i que reben l'atenció sanitària que necessiten", ha afegit.

"Això no és només un desastre; és una crisi humanitària complexa que s'afegeix a les vulnerabilitats existents", ha afegit en un comunicat Alexander Matheou, director regional de l'Àsia Pacífic de l'IFRC. L'organisme ha fet una crida d'emergència de més de 100 milions d'euros per arribar a 100.000 persones i oferir-los ajuda bàsica per salvar vides i suport per a la recuperació inicial.

Segons les estimacions de les Nacions Unides, prop de 20 milions de persones a Myanmar han quedat afectades de diverses maneres pel terratrèmol. Aquesta xifra suposa un terç de la població del país. Entre els danys que l'ONU ha documentat fins ara destaquen 1.690 cases, 670 monestirs, 60 escoles i tres ponts importants que han quedat totalment o parcialment destruïts. A més, nombroses universitats, hospitals i carreteres estan danyats i són insegurs, amb la qual cosa hi ha milions de persones que han estat evacuades.

Continua la guerra

Malgrat la devastació, l'exèrcit birmà manté els bombardejos a les zones rebels, algunes de les quals són de les més afectades pel terratrèmol, com és el cas de Sagaing, epicentre del sisme. Així ho ha denunciat el Govern d'Unitat Nacional (GUN), que va ser deposat després del cop d'estat i que ha declarat una treva unilateral de dues setmanes. Organismes com l'ONU i altres actors han fet una crida a aturar les hostilitats per no complicar més les tasques de rescat i d'assistència.

La Unió Nacional Karen, una milícia que dona suport al GUN, també ha emès un comunicat en què critica el govern militar per continuar duent a terme atacs aeris "contra zones civils, tot i que la població pateix enormement pel terratrèmol". El grup ha lamentat que, en circumstàncies normals, l'exèrcit donaria prioritat als esforços d'ajuda, però, en canvi, se centra en "desplegar forces per atacar la seva gent".

Continua l'operació de rescat a Bangkok

D'altra banda, a Bangkok, aquest dilluns ha continuat l'operació de rescat per intentar treure supervivents de sota la runa d'un edifici en construcció derruït pel terratrèmol de divendres. La feina, però, ha sigut en va i no s'han pogut trobar més víctimes amb vida. De moment s'ha certificat la mort d'onze persones per la caiguda d'aquests gratacels, mentre que encara hi ha 76 persones desaparegudes. A més, s'han confirmat set víctimes mortals més en altres zones de la ciutat. A Tailàndia, s'han confirmat un total de 19 morts.

"Mantenim l'esperança i continuem invertint esforços perquè creiem que encara hi ha possibilitats de trobar supervivents a dins", ha dit el governador de la capital tailandesa, Chadchart Sittipunt.

stats