Àsia

La tensió entre les dues Corees entra en una nova fase: demolicions de carreteres i intercanvi de drons

Les relacions entre les dues corees es deterioren mentre l'aliança de Kimg Jong-un i Putin s'enforteix

Kim Jong-un durant l'aniversari del Partit dels Treballadors de Corea

PequínDemolicions de carreteres, llançament de globus amb escombraries, drons amb propaganda, i escalada d'amenaces verbals estan deteriorant les relacions entre les dues Corees fins a extrems desconeguts en la història recent. Pyongyang manté un joc de tensió amb els veïns del sud, als quals dijous passat va declarar formalment “estat hostil” en la Constitució nord-coreana. La mateixa setmana, l'enderrocament de les línies de carretera i ferrocarril que connecten amb el sud ha estat tota una demostració simbòlica que Kim Jong-un no contempla cap retrobament entre les dues Corees.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins ara els enfrontaments s'han reduït a petits incidents i moltes declaracions en clau d'amenaça, però mostren una voluntat del règim de la república popular de continuar provocant per augmentar la pressió. El temor és que qualsevol error de càlcul podria desencadenar un enfrontament armat real que no interessa a cap de les dues parts.

La revisió constitucional per declarar Corea del Sud “estat hostil” estava anunciada des del desembre del 2023, quan el líder nord-coreà va declarar oficialment que renunciava a la política de reunificació i que les relacions entre les dues Corees era la de "dos països hostils i bel·ligerants en guerra". Pyongyang i Seül segueixen tècnicament en guerra perquè el 1953 només van signar un armistici i no un tractat de pau. El canvi a la seva carta magna envia un missatge clar que Kim Jong-un aposta per la consolidació dels dos estats i no pensa negociar una reunificació futura amb el Sud.

Amenaça nuclear

Des de Seül, s'han mostrat conciliadors. En un comunicat del ministeri de Reunificació, a més de condemnar el canvi constitucional nord-coreà, es va subratllar la voluntat de continuar treballant per assolir una reunificació pacífica. El règim de Pyongyang també ha explicat la decisió de destruir el passat 15 d'octubre una part de les connexions per carretera i ferrocarril amb Corea del Sud com a part d'una “separació completa i gradual del territori” del Sud. Però sobretot ha estat una acció simbòlica, ja que les fronteres entre els dos països ja estaven tancades i fortificades.

La realitat és que al llarg de l'any, tant Kim Jong-un com la seva germana han anat intensificant la seva retòrica hostil contra Seül i fins i tot han amenaçat d'utilitzar armes nuclears. També s'han efectuat accions provocadores com l'enviament de globus amb escombraries que han caigut a Seül, mentre que han acusat Corea del Sud de fer volar drons que van escampar propaganda sobre el seu territori. El govern sud-coreà no reconeix aquestes accions, encara que diverses ONG es dediquen, des de la frontera meridional, a enviar propaganda anticomunista i medicaments al nord.

Darrere de l'actitud més agressiva de Kim Jong-un hi ha la ferma aliança que ha establert amb Rússia, que se suma a la de la Xina, fins ara el seu principal aliat. Els tres països s'erigeixen en una mena d'aliança antioccidental que rebutgen l'ordre internacional actual.

El rol de Moscou

L'acostament entre Pyongyang i Moscou s'ha concretat en un abundant subministrament de munició i míssils a Rússia per mantenir la invasió d'Ucraïna. Fins i tot el president Zelenski ha denunciat que Corea del Nord està enviant tropes a lluitar a Ucraïna, i sembla que desenes de tècnics ja estarien treballant sobre el terreny ajudant amb l'armament enviat, mentre que milers de soldats s’estarien entrenant a Rússia per ser enviats al front.

A canvi, Corea del Nord rep combustible i aliments i així, els dos països sotmesos a sancions internacionals s'ajuden mútuament. En l'àmbit interior, el règim nord-coreà també utilitza el discurs de la por d'un enemic extern, Corea del Sud, per augmentar la cohesió i el patriotisme. Acusen Seül de conspirar amb els Estats Units per fer col·lapsar el règim comunista. El risc real d'un conflicte armat no és alt, segons els experts, ja que cap dels dos països no podria assumir el cost d'una guerra i Pyongyang sap que la seva posició és de debilitat, tot i comptar amb Rússia com a aliat. L'escalada de la tensió ha anat augmentant a mesura que s'acosten les eleccions presidencials als Estats Units, que sempre ha mostrat un ferm suport a Corea del Sud i al Japó, països aliats amb els quals manté un acord militar de defensa. L'arribada de Trump, que és menys bel·ligerant amb Putin, podria afeblir aquesta política.

stats