Àsia

Corea del Nord dona la benvinguda al turisme internacional

El règim de Kim Jong-un reobrirà fronteres, tancades pel covid, més de dos anys després que la resta del món

3 min
Imatge del funicular que puja milers de visitants al cim del Paektu

PequínViatjar a Corea del Nord com a turista tornarà a ser una possibilitat a finals d'any. L'hermètic país, que fa prop de cinc anys que està amb les fronteres tancades, anuncia que obrirà les portes al turisme internacional.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Visitar Pyongyang per veure el Palau del Sol Kumsusan, les estàtues dels difunts líders Kim Jong-il i Kim Il-sung, els nous gratacels del districte de Hwasong, assistir a un espectacle musical al Palau dels Nens, viatjar fins al mont Paektu o fins i tot recórrer un tram de la Zona Desmilitaritzada que separa les dues Corees tornarà a ser possible.

Això sí, els viatges continuaran estant limitats a tours autoritzats pel govern. Els itineraris són dissenyats i controlats fins al mínim detall i un seguici de guies i acompanyants impediran que el viatger se senti sol. El turisme individual no està permès.

Agències com Koryo Tours, radicada a Pequín i especialitzada des de fa més de trenta anys en viatges a l'aïllat país, han confirmat la informació.

Segurament el primer destí que s'obrirà al desembre serà Samjiyon, al nord del país, a prop de la frontera amb la Xina. El règim nord-coreà ha desenvolupat un complex per atraure turisme internacional al peu del Mont Paektu.

Samjiyon és una ciutat fundada als anys 60 i lligada a l'imaginari de construcció nacional del règim nord-coreà, ja que és a prop de la muntanya més alta del país, Paektu (un antic volcà de 2.744 metres). El lloc té un significat gairebé mitològic tant per als nord-coreans com per als sud-coreans, ja que la tradició situa en aquest volcà el bressol del poble coreà.

Precisament en aquest enclavament tan lligat a la tradició és on la saga dels Kim ha vinculat el seu llinatge. Des d’aquesta muntanya Kim Il-sung, l'avi de l'actual líder, va llançar la revolució i es va enfrontar heroicament a la invasió japonesa. I també és on s’assegura que va néixer el seu fill, Kim Jong-il, encara que els historiadors creuen que en realitat va néixer a Rússia.

Actualment, el net, Kim Jong-un, ha transformat una antiga base militar d'esquí en un resort turístic que, tot i que sembla inacabat, compta amb connexió aèria i ferroviària. L'actual líder del país també ha anunciat que el 2025 s’obrirà un centre turístic de platja a la zona Wonsan-Kalma, a la costa oriental del país.

Una necessitat econòmica

La reobertura del turisme és deguda a la necessitat de reactivar l'economia. El turisme internacional sempre ha estat una font d'ingressos de divises per al règim, ja que les sancions internacionals no s’apliquen a aquest sector.

Corea del Nord va tancar les seves fronteres a principis del 2020 a causa de la pandèmia de covid-19. El país, amb recursos sanitaris escassos, va optar per aïllar-se i no deixar entrar ningú des de l'exterior per evitar que el coronavirus s'expandís pel seu territori. La mesura fins i tot va afectar els seus nacionals a l'exterior, que no van poder tornar fins a l'estiu del 2023.

Mentre la resta del món va anar aixecant les quarantenes i va tornar a la normalitat, Corea del Nord ha mantingut les fronteres tancades. Fins i tot la Xina va aixecar les mesures covid zero, que incloïen estrictes quarantenes per entrar al país, a finals del 2022, i va obrir les seves fronteres sense restriccions. L'últim any ha fet un pas més per fomentar el turisme permetent les estades de quinze dies sense necessitat de visat als visitants de nombrosos països, Espanya inclosa.

A Corea del Nord, el tancament de fronteres també va interrompre l’entrada de béns de primera necessitat i va agreujar encara més l’escassetat d’aliments que provoquen les sancions internacionals.

Sobretot turistes russos i xinesos

Pyongyang ha dit que prioritzarà l'entrada de països amics, en una referència clara a la Xina i Rússia.

De fet, des del 2024 es va autoritzar l'entrada de turistes russos i a principis d'any es van veure imatges de grups esquiant a Corea del Nord. Després de la invasió d'Ucraïna, la Xina i Corea del Nord s'han convertit en destinacions alternatives per als turistes russos, que ara tenen més difícil aconseguir visats per a altres països. Els xinesos sempre havien estat benvinguts a Corea del Nord i abans de la pandèmia les excursions a la muntanya Paektu eren habituals des del districte xinès de Yanbian.

Els únics turistes als quals se'ls prohibeix l'entrada a Corea del Nord són els seus veïns del sud. Pyongyang continua tensant les relacions amb Corea del Sud. Els temps de distensió en què Seül va invertir a la zona de desenvolupament de Kaesong i es van organitzar retrobaments de familiars dividits per la separació del país són història.

stats