Corea del Nord

Corea del Nord amenaça els seus "enemics" amb un míssil balístic intercontinental

Pyonyang exhibeix múscul militar per deixar clar que té la "determinació de contraatacar"

A l'estació de tren de Yongsan, a Seül, en Kim Jong Un inspeccionant un nou sistema de míssils per a l'Exèrcit Popular de Corea, segons l'Agència Central de Notícies de Corea.
ARA
31/10/2024
3 min

BarcelonaCorea del Nord ha exhibit el seu múscul militar amb una prova de llançament d'un míssil balístic intercontinental per mostrar la seva "determinació de contraatacar" els seus rivals amb "l'arma estratègica més poderosa del món". Segons l'agència estatal KCNA, el dictador nord-coreà, Kim Jong-un ha afirmat que el test és un avís als "enemics" que amenacen la seguretat del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"La prova és una acció militar adequada que compleix plenament el propòsit d'informar els rivals, que recentment han escalat la situació regional i han suposat una amenaça per a la seguretat de la nostra República, de la nostra voluntat de contraposició", ha dit Kim.

Aquesta exhibició arriba la mateixa setmana que l'OTAN, els Estats Units i Corea del Sud han confirmat l'enviament de soldats nord-coreans a Rússia per lluitar a la guerra a Ucraïna. Washington afirma que ha rebut informació que indica que "ara mateix" hi ha 8.000 militars nord-coreans a la regió russa de Kursk, segons ha informat aquest dijous l'ambaixador estatunidenc a les Nacions Unides, Robert Wood.

El míssil ha recorregut una distància d'uns mil quilòmetres des del seu punt de llançament a l'interior de Corea del Nord i ha caigut a aigües del nord del Japó, i ha assolit una alçada màxima de 7.000 quilòmetres, segons les dades recollides pel Japó i Corea del Sud. Seül ha indicat que el projectil ha recorregut una trajectòria parabòlica o un angle gairebé vertical, cosa que li ha permès assolir més alçada i recórrer una distància més llarga del que és habitual. Tòquio ha detallat que el míssil ha volat durant gairebé una hora i mitja, amb la qual cosa es converteix en el projectil de Pyonyang que ha volat durant més estona. L'agència nord-coreana KCNA també ha dit que s'han aconseguit nous rècords.

Per tot plegat, les forces armades sud-coreanes alerten que podria tractar-se d'un nou tipus de míssil balístic de llarga distància. De fet, una de les pors de Corea del Sud és que la col·laboració militar entre Pyonyang i Moscou comporti un intercanvi d'informació que ajudi els seus veïns del nord a millorar la seva capacitat tecnològica pel que fa al desenvolupament de míssils.

Preocupació a Seül

Aquesta setmana, el president de Corea del Sud, Yoon Suk-yeol, s'ha trucat amb el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski; amb el secretari general de l'OTAN, Mark Rutte; i amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per expressar-los la seva preocupació. La principal por és que Rússia transfereixi tecnologia militar rellevant a Corea del Nord a canvi de l'enviament de tropes i que les forces nord-coreanes adquireixin experiència de combat, dos aspectes que suposarien "una gran amenaça de seguretat" per a Seül.

Aquest dimecres, hores abans del llançament de la prova, Corea del Sud ja havia fet referència a informació militar que suggeria que Pyonyang podia provar un míssil balístic de llarga distància o dur a terme una setena prova nuclear, possiblement amb l'ajuda de Rússia, just abans de les eleccions dels Estats Units per intentar exhibir la seva creixent capacitat militar. L'últim llançament d'un míssil de llarg abast per part de Corea del Nord abans del d'aquest dijous va ser el 18 de desembre de l'any passat.

Shin Seung-ki, cap d'investigació sobre l'exèrcit de Corea del Nord a l'Institut Estatal Coreà d'Anàlisis de Defensa, amb base a Seül, considera que la intenció de Pyonyang pot ser demostrar que no cedirà a la pressió, que respondrà a la força amb força, i també buscar alguna influència en les eleccions presidencials dels Estats Units, segons ha dit a Reuters.

Seül ha alertat que aquesta última prova suposa una "clara violació" de les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i ha anunciat que proposarà ampliar les sancions internacionals sobre Pyonyang per controlar la seva importació de components que puguin ser utilitzats en míssils de combustibles sòlids. Corea del Nord està afectada per sancions imposades pel Consell de Seguretat de l'ONU des del 2006 i les mesures s'han anat reforçant constantment per intentar aturar el desenvolupament d'armes nuclears i míssils balístics.

stats