Turquia

Cabells i bòtox per aprimar-se: ¿per què Turquia és una destinació de turisme mèdic?

Desenes de casos de botulisme revifen la polèmica sobre els viatges que s'hi organitzen amb finalitats estètiques o sanitàries

Una persona fent-se un implant de cabell a una clinica de Turquia.
15/03/2023
4 min

IstanbulCom a mínim catorze persones d'uns quants països d'Europa van agafar un vol, la setmana passada, en direcció a Turquia. No era una visita turística, sinó mèdica. Hi anaven per sotmetre's a un tractament contra l'obesitat que als seus respectius països o no es podien permetre econòmicament o hi havia una llista d'espera inassumible. El viatge no va acabar bé. Tots van coincidir en un hospital en concret i en unes dates concretes i ara presenten diarrea o estrenyiment, mal de cap, visió borrosa o dificultats per respirar, entre altres símptomes. El diagnòstic ha posat en alerta el Centre Europeu per al Control de Malalties: tenen botulisme, una malaltia greu que ataca els nervis i que pot causar la mort.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Des de finals de febrer del 2023 fins al 10 de març del 2023 s'ha informat de catorze casos de botulisme clínic, aparentment iatrogènic, a causa de la injecció intragàstrica de neurotoxina del botulisme”, deia el butlletí setmanal de l'organització. Dotze casos a Alemanya, un a Àustria i un altre a Suïssa a causa, segons el centre, de “tractaments realitzats a Turquia en dates entre el 22 i el 25 de febrer del 2023”. Deu dels casos provenen de la mateixa clínica d'Istanbul. El ministre de Sanitat turc, Farehtin Koca, ha admès el problema i ha anunciat una investigació d'una pràctica que a Espanya està prohibida. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties apunta que Turquia també compta amb 63 pacients afectats. Seixanta relacionats amb un hospital privat a Istanbul i tres més a Izmir.

El cas ha revifat una polèmica: fa anys que Turquia és una destinació important de turisme mèdic. Un nombre indeterminat d'estrangers hi van a operar-se o a tractar-se alguna malaltia. Alguns perquè és més barat que al seu país d'origen, uns altres perquè el sistema sanitari local és insuficient i molts perquè a Turquia hi troben, directament, més facilitats. Ankara ho sap i hi ha una infraestructura turística important al voltant d'aquests viatges. Diverses agències ofereixen packs complets per a totes les butxaques: avió, hotel, consultes amb els metges –cirurgia inclosa– i, fins i tot, altres activitats com tours turístics i compres al Gran Basar. Tot plegat, per amenitzar una estada d'on pots sortir amb un nas nou, més cabells o, en aquest cas, menys quilos.

Escollir el més barat

Però des del sector, que l'any 2022 va aportar 15.000 milions de dòlars a les arques turques, alerten: no et pots refiar de tothom. I, en aquest cas, ha estat una clínica d'Istanbul –responsable de la majoria de casos de botulisme– la que ha perjudicat els interessos turcs al voltant del negoci sanitari. El president del Consell de Turisme Sanitari, Emin Çakmak, és taxatiu: “Actuem immediatament i el ministeri també. Les sancions poden anar des dels 6 mesos de tancament de l'hospital fins al tancament indefinit”, explica a l'ARA. També afirma que es poden sancionar doctors, a qui se'ls pot arribar a estripar el diploma si la investigació ho assenyala. I alerta: “El problema és que la gent ha de seleccionar el lloc correcte i amb el doctor correcte, amb una experiència acreditada. Però els pacients escullen el més barat”.

De fet, afirma que els que venen a gastar-se 2.000 o 3.000 dòlars són els menys nombrosos: “Els majoritaris es gasten una mitjana de 10.000 dòlars i ho fan per a operacions no estètiques”, explica. Perquè el que coneixem del sistema sanitari turc sol ser l'estètica, però el mateix expert destaca que una gran part dels ingressos provenen de cirurgies de caràcter oncològic o trasplantaments.

Des del seu consell, amb oficines en 92 països, han orientat fins a 10 milions de pacients en disset anys. “No hem rebut una sola queixa en tot aquest temps”, explica. Però avisa: “Els pacients que nosaltres portem a Turquia, ho fan sota les nostres condicions i amb els professionals que formen part de la nostra xarxa”. 

Irregularitats perilloses

Però, tornant als casos de botulisme, el tractament que els ha provocat està desacreditat per molts professionals sanitaris, que no hi confien o el desaconsellen. A Turquia, en canvi, és un mètode que, sense estar recomanat pel ministeri de Sanitat, es practica amb normalitat. En aquest cas, segons la informació disponible, els pacients –estrangers i turcs– van sotmetre's al mètode en dos hospitals privats: un a Istanbul i l'altre a la ciutat d'Izmir. Segons apunta la premsa local, tot i que el ministeri de Sanitat ho investiga, el producte administrat –que és una mena de bòtox– havia passat els controls d'importació, però no era indicat per injectar-lo a l'òrgan estomacal. El que ha passat després és història ben sabuda, els pacients estan en estat greu amb un quadre de botulisme causat per la toxina botulínica.

“A Turquia res és il·legal, tot està permès”, apunta Emin Çakmak. I, com que tot és legal, el mercat fa la seva feina. Segons apunta a la premsa local Mustafà Taskin, president de l'Associació de Cirurgia de l'Obesitat, el bòtox és un cas especial. “El ministeri imposa una quota al bòtox. Però algunes clíniques superen aquesta quota per atendre un gran nombre de pacients", explica. Llavors comença la revenda, una part del producte no passa el control, les dosis són diferents i es cometen irregularitats perillosament delicades, com trencar la cadena de fred.

stats