Almenys 1.000 morts i més de 1.500 ferits en un terratrèmol a l’Afganistan
Els talibans creuen que el nombre de víctimes augmentarà en les pròximes hores
BarcelonaLes xifres esgarrifen i el pitjor és que poden continuar augmentant. Un terratrèmol de 6,1 a l'escala de Richter ha provocat més de 1.000 morts i fins a 1.500 ferits a la província de Paktika, que està a l'est de l'Afganistan, a la frontera amb el Pakistan. Ha estat tan brutal que fins i tot s'ha notat a 500 quilòmetres de distància. El sisme s'ha produït aquest dimecres cap a dos quarts de dues de la matinada quan la gent estava dormint, cosa que ha dificultat que pogués reaccionar. De moment és difícil saber l'abast real de la tragèdia perquè les torres de comunicació han resultat danyades i la zona ha quedat sense comunicació telefònica.
Malgrat l'elevat nombre de víctimes, les autoritats locals avisen que la xifra pot continuar augmentant a mesura que avancin les tasques de rescat, si és que realment es poden dur a terme. Un dels principals inconvenients és la dificultat d'accés a la zona i també la manca de recursos. Les carreteres a la majoria de les províncies afganeses són simples camins de terra, i la disponibilitat d'excavadores per retirar la runa també és molt limitada. Així mateix, els centres sanitaris també han quedat danyats i, entre les víctimes, hi ha personal mèdic. "Ja teníem pocs recursos i poc personal abans del terratrèmol, i ara no sabem què ha quedat. Ni tan sols sé quants dels meus col·legues continuen vius", es lamentava en declaracions a la BBC un metge.
Imatges compartides a les xarxes socials mostren nombroses cases destruïdes, amb els cossos embolcallats amb mantes estirats a terra. El govern dels talibans ha intentat reaccionar amb els pocs recursos de què disposa. Per exemple, hi ha enviat helicòpters i subministrament mèdic. "Demanem a les agències d'ajuda que proporcionin assistència immediata a les víctimes del terratrèmol per evitar un desastre humanitari", ha afirmat el portaveu del govern afganès, Bilal Karimi, en un tuit. En aquest sentit, l'ONG italiana Emergency, que treballa a l'Afganistan des del 1999 i és una de les associacions amb més prestigi al país, ha anunciat també a través de Twitter que ha enviat set ambulàncies i personal a la zona. Set vehicles, però, són una nimietat atesa la magnitud de la tragèdia. Caldrien moltíssims més efectius. Des que els talibans van arribar al poder l'agost passat, però, el nombre d'ONGs internacionals que operen al país s'ha reduït dràsticament. Així mateix, tots els països occidentals van tancar les seves ambaixades a Kabul i fins i tot resulta difícil transferir diners al país, a causa del bloqueig bancari que manté la comunitat internacional.
"És probable que el nombre de morts augmenti, ja que alguns dels pobles estan en zones remotes de les muntanyes i es necessitarà un temps per recollir-ne els detalls", ha insistit un funcionari del ministeri de l'Interior, Salahuddin Ayubi. La majoria de les morts s'han produït a la província oriental de Paktika: s'han confirmat 255 morts i més de 200 ferits. Amb tot, també s'han corroborat víctimes a la província veïna de Khost. S'hi han comptabilitzat de moment 25 morts, i 90 persones han sigut traslladades a l'hospital. El viceministre talibà per a la gestió de desastres, Sharafuddin Muslim, ha assegurat en una roda de premsa que el govern pagarà una indemnització de 100.000 afganis (uns 1.050 euros) a les famílies que hagin patit víctimes mortals, i 50.000 afganis (uns 520 euros) a les dels ferits.
Mohammad Almas, que és responsable de l'ONG local Qamar, que treballa a la zona del sisme, assegura que fins a 25 pobles han quedat totalment arrasats, incloses cases, mesquites i escoles. A les zones rurals a l'Afganistan, la majoria de les construccions són de tova. Així mateix, Almas ha descrit situacions surrealistes: com el fet que els 17 membres d'una família han mort al terratrèmol, tret d'un nen, segons informa The New York Times.
La precarietat, clau
L'Afganistan sol patir terratrèmols, especialment a la zona on es troba l'Hindu Kush, de gran activitat sísmica i habitual punt d'origen de moviments tel·lúrics a la regió, tot i que aquest últim ha sigut el més mortal des del 2002. Al gener, un altre sisme de categoria 5,3 va sacsejar el nord-oest de l'Afganistan i va matar almenys 26 persones, segons dades de l'ONU, i destruir 800 habitatges, majoritàriament precàries cases de tova, en diferents districtes de la província de Badghis, al nord-oest.
L'octubre del 2015 un sisme de magnitud 7,7 amb epicentre a l'extrem nord-oriental del país va deixar més d'un centenar de morts a l'Afganistan i gairebé 300 morts al veí Pakistan, on també es van registrar més de 2.000 ferits. De fet, els mitjans de comunicació del Pakistan han informat que el mateix terratrèmol que ha afectat territori afganès també ha sacsejat la capital, Islamabad, i altres parts del país, encara que de moment no s'han comunicat danys en infraestructures o víctimes.
Experiències anteriors, però, posen en evidència que les taques de rescat que es duen a terme en aquest tipus de desgràcies a l'Afganistan són mínimes. Per exemple, l'abril del 2014 es va produir una esllavissada a la província de Badakhshan, al nord del país, on van morir unes 2.100 persones. Malgrat que en aquell moment existia una important presència internacional a l'Afganistan, amb prou feines s'hi van recuperar una desena de cossos. La gent intentava buscar els seus éssers estimats amb pics i pales, només un parell d'excavadores es van traslladar a la zona, i al cap de pocs dies el govern afganès va tirar la tovallola i va donar les tasques de rescat per finalitzades.