Internacional06/12/2019

Greta Thunberg: "El canvi climàtic arribarà, tant si volen com si no"

La jove activista encapçala una manifestació multitudinària a Madrid per la crisi climàtica

Germán Aranda
i Germán Aranda

MadridCap president o primer ministre, ni per descomptat cap científic o líder indígena, ha despertat a Madrid durant la Cimera pel Clima que té lloc aquests dies l'expectació desorbitada de Greta Thunberg. La jove activista ha encapçalat aquest divendres a la tarda a la capital espanyola una mobilització amb milers de persones per l'emergència climàtica, envoltada per un cordó de manifestants que miraven de protegir-la, i perseguida per càmeres que intentaven retransmetre en directe tots els seus moviments. Al final, de fet, s'ha hagut de retirar de la manifestació arran de l'assetjament dels seguidors i els mitjans. La mobilització, amb el lema El món s'ha despertat davant l'emergència climàtica, havia començat a l'estació d'Atocha i ha reunit milers de persones de totes les edats.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Al final de la manifestació, Thunberg ha tornat a aparèixer en un escenari per enviar un missatge als dirigents mundials: "El canvi climàtic arribarà, tant si volen com si no", ha clamat amb to apocalíptic. "Som aquí per dir als poderosos que han d'assumir el compromís de protegir les generacions presents i futures". Desconfiada dels polítics, l'activista s'ha adreçat a la gent i ha citat les 500.000 persones que el col·lectiu Fridays For Future –que ella va impulsar– calculava que hi havia a la marxa, ara com ara sense xifres oficials d'assistència. "Vosaltres sou l'esperança i necessitem portar les nostres veus al sud i a les comunitats indígenes", ha afirmat. Malgrat això, després l'organització de la mobilització ha apagat els llums a uns quants indígenes que parlaven a l'escenari perquè superaven el temps previst.

Cargando
No hay anuncios

Precisament una pancarta desplegada entre les càmeres i la Greta denunciava que "el model neoliberal neix i mor a Xile", un país molt present aquests dies a la Cimera del Clima perquè és allà on s'havia de celebrar la trobada i es va anul·lar per les protestes contra el govern de Sebastián Piñera. Altres pancartes demanaven frenar la "mort del mar Menor" i "l'extracció de liti al desert d'Atacama". També advertien: "No hi ha planeta B".

Cargando
No hay anuncios

Més protagonista que Xile i fins i tot més que el planeta ha sigut la Greta, perseguida pels mitjans des de l'arribada aquets divendres al matí a l'estació de metro de Chamartín. A la tarda ha ofert una roda de premsa al Centre Cultural Casa Encendida, a la qual hi havia acreditats més de 300 periodistes. Molts d'ells han hagut de seguir la seva compareixença a través d'una pantalla a l'auditori perquè no hi cabien a la sala on era l'activista.

Malgrat això, la roda de premsa ha sigut breu i amb poques preguntes, i la Greta ha intentat no tenir tot el protagonisme i que els altres activistes presents també hi tinguessin veu. "No cal que m'escolteu a mi abans que a qualsevol altra persona. Hi ha molts activistes", ha insistit, però els periodistes insistien preferentment que fos ella, i no pas algú altre, qui respongués les preguntes. N'hi ha una, però, que s'ha negat a contestar: una pregunta sobre els presidents dels EUA i del Brasil, Donald Trump i Jair Bolsonaro, que no assistiran a la cimera.

Cargando
No hay anuncios

"Estem enmig d'una emergència i hem de començar a tractar aquesta crisi com a crisi", ha dit la Greta amb més lemes efectistes que no pas amb concreció sobre mesures necessàries a prendre o danys sobre el medi. Al cap i a la fi, la jove activista només té setze anys. Sobre les conquestes de l'ecologisme, ha defensat que les mobilitzacions pel clima ara per ara han aconseguit "crear consciència", però que això "s'ha traduït en poques millores": "De fet, s'han incrementat un 6% les emissions de CO2", ha lamentat. L'adolescent ha demanat "acció" i ha llançat una reflexió conscientment contradictòria: "Podem dir que hem aconseguit moltes coses, però també que no hem aconseguit res".

Cargando
No hay anuncios

L'activista sueca ha arribat aquest matí a Madrid, després de deu hores amb tren des de Lisboa. La noia ha viatjat amb el Lusitania, el tren nocturn de Renfe que enllaça Lisboa amb la capital espanyola. La Greta rebutja volar amb avió per l'emissió de gasos contaminants, però el Lusitania tampoc era una opció del tot neta. El tren recorre 210 quilòmetres del seu trajecte entre les dues capitals amb una locomotora dièsel a partir del moment en què creua la frontera entre Portugal i Espanya, a l'altura de la província de Salamanca.

El comboi ha arribat a l'estació de Chamartín a l'hora prevista: les 8.40 hores, després d'haver realitzat un trajecte que incloïa 17 parades. La baixada del tren de Thunberg també ha sigut una mica caòtica. L'esperaven desenes de periodistes i també activistes i gent que simplement volia veure-la i fer-s'hi selfies. L'adolescent vestia una caputxa –potser per intentar passar inadvertida?–, però portava sota el braç el famós cartell, de dimensions considerables, que diu en suec: "Vaga escolar pel clima".

Cargando
No hay anuncios

"He aconseguit colar-me a Madrid amb èxit aquest matí. I crec que ningú m'ha vist arribar...", ha escrit Thunberg a Twitter, amb un clar to irònic. També ha afegit: "En tot cas, és fantàstic ser a Espanya".

Cargando
No hay anuncios

Des de l'estació de tren, l'activista s'ha traslladat amb un cotxe elèctric de color vermell al recinte d'Ifema, on se celebra la Cimera del Clima, malgrat que no estava prevista la seva assistència fins dilluns. "Què volem? Justícia climàtica. Quan la volem? Ara!", cridaven els joves activistes de Fridays for Future que participaven des de primera hora del matí en una seguda al recinte firal per protestar per la inacció dels polítics davant l'emergència climàtica. Thunberg s'ha assegut amb ells una estona, en silenci. Totes les reivindicacions se les reservava per a la tarda, i segur que encara tindrà moltes coses més a dir els pròxims dies.