Arrenca el judici contra Salvini per bloquejar l''Open Arms'
L'exministre de l'Interior podria ser condemnat a 15 anys de presó
RomaAquest dissabte ha arrencat a Itàlia el judici contra Matteo Salvini en què el líder de la Lliga està acusat d'un delicte d'abús de poder i un altre de privació de llibertat per haver impedit que el vaixell de rescat de l'ONG Proactiva Open Arms desembarqués a les costes italianes el 2019, quan era ministre de l'Interior.
"Hi ha diverses investigacions sobre els diners que les ONG guanyen i que diuen que, més enllà de les qüestions humanitàries, hi ha interès econòmic en traficar amb éssers humans", ha dit Salvini, conegut pel seu dur discurs contra la immigració, a la sortida de l'aula búnquer de la presó Pagliarelli, on s'ha celebrat la primera audiència del procés que podria condemnar a 15 anys de presó el polític d'extrema dreta.
Els fets jutjats es remunten a l'agost del 2019, quan Salvini es va negar a assignar un port italià per permetre el desembarcament d'uns 150 migrants, que havien estat rescatats al mar pel vaixell de l'ONG catalana i que van romandre a bord durant gairebé tres setmanes. El govern de Pedro Sánchez va oferir el port d'Algesires, i després el de Maó, però l'Open Arms els va rebutjar perquè era inviable arribar-hi, ja que estaven massa lluny.
La defensa de l'exministre manté que la decisió d'impedir el desembarcament no va ser presa només per Salvini, sinó per tot el govern, i cridarà a declarar l'actual ministra de l'Interior, Luciana Lamorgese; l'actual ministre d'Afers Estrangers, Luigi Di Maio, que en el moment dels fets compartia amb Salvini la vicepresidència de Govern, i Giuseppe Conte, que presidia l'executiu de coalició de la Lliga i el Moviment 5 Estrelles. L'actor Richard Gere, que era a bord de la nau de l'ONG com a voluntari, també declararà com a testimoni. També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
L'advocada de Salvini, la senadora Giulia Bongiorno, defensa, a més, que Itàlia no era competent per assignar un port segur al vaixell d'Open Arms, ja que aquesta competència corresponia a Espanya. "Els vaixells espanyols han de tornar a Espanya sobretot si Espanya els ha ofert fins a dos ports", ha denunciat Salvini. L'ONG sempre ha defensat que fer un viatge tan llarg amb tantes persones a bord –moltes amb greus problemes de salut– hauria posat en risc la vida dels nàufrags.
"Un primer pas"
El jutge ha admès a tràmit les acusacions de 18 parts civils que es personen en la causa, entre les quals set immigrants que viatjaven a bord del vaixell. També l'ONG catalana s'ha presentat com a acusació particular. "Salvar persones no és un delicte, sinó una obligació de tots els estats", ha dit el fundador d'Open Arms, Òscar Camps. L'ONG badalonina, amb Camps al capdavant, ha celebrat l'inici del judici perquè és "el primer pas d'un llarg camí cap a la justícia i la protecció dels drets humans".
No és la primera vegada que Matteo Salvini s'enfronta a una acusació similar. El líder de la Lliga va ser investigat per haver impedit durant cinc dies el desembarcament de 130 migrants rescatats per la nau militar italiana Gregoretti el juliol del 2019, però el fiscal de Catània va recomanar que l'exministre no fos jutjat.