G-8
Internacional26/05/2011

Arrenca la cimera del G-8 amb les revoltes àrabs, Fukushima i el relleu a l'FMI sobre la taula

Els màxims mandataris dels països integrants del G-8 es troben entre avui i demà a Deauville (França) per tractar les grans qüestions que planen sobre la política i l'economia mundial

Marc Vidal
i Marc Vidal

Deauville / Enviat EspecialAïllats de la resta del món, en un entorn que les autoritats franceses han batejat com a santuarisé ("santuaritzat"), el president francès, Nicolas Sarkozy, rep avui i demà els màxims mandataris dels EUA, Rússia, Japó, Canadà, Alemanya, Regne Unit i Itàlia, a la població francesa de Deauville, per discutir sobre l'estat del món amb una agenda que va de les revoltes àrabs a la crisi nuclear de Fukushima, sense oblidar la mala salut de l'economia als països rics.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ells hi són; els que no hi són els manifestants altermundialistes que, anys enrere, esdevenien protagonistes indirectes d'aquesta mena de trobades amb les seves reclamacions d'un món més just i equitatiu per a tothom, que no s'hi val que el manin només vuit països sinó que tothom, també les economies menys desenvolupades, hi han de ser presents.

Cargando
No hay anuncios

No hi són perquè és impossible arribar a Deauville, un bucòlic poble pesquer a la Normandia francesa, sense superar una infinitat de controls policials, amb registres de passaport i tot per als que hi intenten arribar en cotxe. El tren ha estat suspès, el transport públic també i els mateixos veïns han de dur una credencial –sinó no poden– per entrar a casa seva.

Cap manifestant, cap veu discordant en aquesta trobada que, més que grans decisions polítiques, servirà sobretot per fer un intercanvi d'impressions sobre el que està passant al món. El G-8 donarà ple suport a les revoltes àrabs i els injectarà ajuda econòmica. També es tractarà l'energia nuclear, sense posar-la en dubte, només per reforçar-ne la seguretat com a excusa per garantir-ne el seu futur de cara a l'opinió pública. I encara quedarà la qüestió, sobretot als passadissos, del relleu de Dominique Strauss-Kahn al capdavant de l'FMI.

Cargando
No hay anuncios

"No és perquè és europea que li donarem suport, és perquè és la millor candidata i això esperem que facin la resta de països del món", ha assegurat aquest matí el president de la Unió Europea, Herman Van Rompuy, que ha reptat els països emergents, d'aquesta manera, a posar sobre la taula un nom alternatiu al de l'actual ministra francesa d'Economia, Christine Lagarde, que des d'ahir es postula oficialment per dirigir l'FMI.