Internacional05/02/2018

Salah Abdeslam es nega a declarar en el judici a Brussel·les pel tiroteig amb la policia

És l'únic jihadista supervivent de l'atac a la sala Bataclan de París. El van detenir a Bèlgica

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesSalah Abdeslam, l'únic supervivent entre els acusats de l'atemptat a la sala Bataclan de París el novembre del 2015, compareix des d'aquest matí davant la justícia belga pel tiroteig que es va produir durant l'operació policial desplegada a Brussel·les per intentar detenir-lo quatre mesos després dels atemptats. Amb més de tres-cents policies i helicòpters sobrevolant permanentment el tribunal, la compareixença es desenvolupa sota màximes mesures de seguretat.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És la primera vegada que s'ha vist en públic el presumpte autor dels atacs -que van deixar 130 morts- des que va ser detingut a Brussel·les. Tot i això, a les imatges emeses per les televisions, Abdeslam -amb cabells llargs i barba- apareix amb la cara difuminada perquè el presumpte terrorista havia demanat al tribunal que prohibís la difusió de la seva imatge, una petició que ha estat atesa.

Cargando
No hay anuncios

Hi havia molta expectació per si Abdeslam aprofitava el judici per trencar el seu silenci. L'endemà de la seva detenció el seu advocat va dir que estava disposat a col·laborar amb la justícia. El presumpte terrorista, però, s'ha negat en un principi a contestar qualsevol pregunta i fins i tot s'ha negat a aixecar-se de la cadira quan el jutge ha entrat a la sala. "El meu silenci no em converteix en un criminal; és la meva defensa", s'ha justificat. Minuts més tard, però, sí que ha fet algunes declaracions. Ha dit, sense deixar clar a qui s'estava referint, que "no et tinc por. No tinc por als teus aliats". I també ha deixat clar que ell confia en Al·là i en el profeta Mahoma, ja que, segons ha afirmat, "els musulmans són jutjats sense pietat". A més a més, ha exigit que la resolució del seu cas s'ha de basar en evidències "tangibles i reals", i no en la manera "d'acontentar l'opinió pública".

L'altre acusat pel tiroteig, el tunisià Soufien Ayari, ha prefrit parlar i està responent les preguntes del tribunal. Ayari ha admès que vivia al pis del carrer Dries, al barri de Forest de Brussel·les, on es va produir el tiroteig. Segons el seu relat dels fets, va ser el tercer ocupant de l'apartament, Mohamed Belkaid, qui va disparar als agents.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera del judici pels atemptats

El judici que avui comença és un procés menor: encara hi ha pendent el judici pels atemptats; ara només es jutja Abdeslam pel tiroteig que va protagonitzar el març del 2016 amb la policia belga quan intentaven detenir-lo. Diversos agents van resultar ferits durant el tiroteig i un dels tres presumptes terroristes que es trobaven al mateix pis que Abdeslam, Mohamed Belkaid, va morir pels trets de la policia. Abdeslam i Ayari es van poder escapar, però van ser detinguts tres dies després. Tots dos estan acusats d'intent d'assassinat i tinença il·legal d'armes.

Cargando
No hay anuncios

Els investigadors creuen que el cinturó explosiu que portava Abdeslam a París va fallar i que va fugir el mateix dia de l'atac en un cotxe fins a amagar-se a casa d'un amic al seu barri natal de Molenbeek, a Brussel·les. Es va convertir en l'home més buscat d'Europa.

Després de la seva detenció, Abdeslam ja va ser lliurat a la justícia francesa i està reclòs en règim d'aïllament en un centre de màxima seguretat a Pas-de-Calais. El pres serà traslladat diàriament a Brussel·les els quatre dies que està previst que duri el judici.

Cargando
No hay anuncios

Abdeslam, juntament amb dos sospitosos més, va ser localitzat en un control policial rutinari. L'algerià Mohamed Belkaid, que es creu que també havia participat en la preparació dels atemptats de París, va ser abatut per la policia, però Abdeslam i un altre home, el tunisià Sofien Ayari, van escapar-se per les teulades. El judici ha de determinar si van disparar contra algun dels tres agents ferits en l'operació. S'exposarien, així, a una pena de fins a 40 anys de presó. El judici a França encara no ha començat.