Internacional27/09/2019

L'Aràbia Saudita concedirà visats turístics a no musulmans

El país busca diversificar la seva economia per no dependre només del petroli

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaL'Aràbia Saudita, un dels països més opacs del món, s'obre al turisme. El regne ultraconservador, una de les últimes monarquies absolutes del planeta, començarà a emetre visats turístic per a estrangers no musulmans en el marc del seu intent de diversificar una economia que avui es basa en el monocultiu del petroli. La iniciativa s'inscriu en el programa de reformes fins al 2030 impulsat pel príncep hereu Mohamed Bin Salman per preparar la primera economia del món àrab per a l'era post-petroli. Riad ha aclarit que les dones que vulguin visitar el país no hauran d'anar tapades, però se'ls demanarà que respectin una indumentària "decorosa". Fins ara l'Aràbia Saudita només donava visats a treballadors i als pelegrins de Medina o la Meca.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou programa de visats per a ciutadans de 49 països inclou per primer cop els visitants que no viatgin al país amb una motivació religiosa. De seguida Riad ha posat en marxa una campanya a Twitter amb el lema #VisitSaudiNow.

Cargando
No hay anuncios

La iniciativa coincideix amb les crítiques de l'ONU per la vulneració de drets a l'Aràbia Saudita, després que Loujain Al-Hathloul hagi complert 500 dies a la presó per haver defensat que les dones puguin conduir. L'activista, que ha denunciat tortures, continua empresonada tot i que el país va aixecar la prohibició l'any passat. A més, dimecres vinent es commemorarà el segon aniversari de l'assassinat del periodista Jamal Kashoggi al consolat saudita d'Istanbul. Precisament aquesta setmana s'ha avançat un documental del programa 'Frontline', de la PBS, la televisió pública dels Estats Units, que s'emetrà dimarts, en què Bin Salman assumeix la responsabilitat de l'assassinat "perquè va passar quan jo estava al càrrec", tot i que assegura que es va perpetrar sense el seu consentiment.

També arriba en un moment de màxima debilitat per a Riad, després dels atacs contra les seves instal·lacions petrolieres, que van suposar reduir a la meitat la producció de petroli.

Cargando
No hay anuncios

A l'Aràbia Saudita l'alcohol hi està prohibit i s'observa un estricte codi de conducta. El país disposa d'una considerable infraestructura turística per als milions de pelegrins musulmans que el visiten cada any, però fora d'això li costarà atreure un turisme de masses.

"Obrir l'Aràbia Saudita al turisme internacional és un moment històric per al nostre país –ha dit el ministre saudita de Turisme, Ahmed al-Khatib–. Els visitants se sorprendran dels tresors que tenim: cinc llocs patrimoni de la Unesco, una cultura local vibrant i uns paisatges naturals que deixen sense respiració", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Atraccions turístiques

Entre les principals atraccions turístiques saudites hi ha la costa del mar Roig (on el govern impulsa un projecte multimilionari de construcció de complexos turístics de luxe i s'ha erigit la font més gran del món), el conjunt arquitectònic de Najdi a Ad-Diriyah o l'antiga ciutat de Madain Saleh, que conté les restes de la cultura nabatea més importants després de Petra (Jordània).

Cargando
No hay anuncios

En el pla de Bin Salman es preveu que el turisme suposi un 10% del PIB el 2030 (actualment aporta el 3%) i atreure 100.000 visitants cada any tant del país com estrangers. Des del 2013 el país construeix la torre de Jedah, que amb mil metres d'altura serà la més alta del món, per davant de la de Burj Khalifa a Dubai. També compta amb el cràter d'Al Wahba, un oasi al mig del desert, i l'art rupestre de Jubah.