Aprovada la llei de transparència a França

Elimina la possibilitat que els càrrecs públics contractin familiars

Jean-Luc Melenchon i altres diputats de la França Insubmisa en la sessió parlamentària del passat 19 de juliol
Ara
10/08/2017
2 min

BarcelonaLa llei de moralització de la vida pública ja és una realitat a França. A partir d'ara, els càrrecs públics francesos perden privilegis i no podran ni contractar familiars propers ni compatibilitzar la seva feina amb altres activitats. El text, doncs, passa a regular el comportament dels càrrecs electes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Assemblea Nacional francesa va aprovar ahir dimecres el projecte de llei de confiança en la vida política, amb 412 vots a favors, 74 en contra i 62 abstencions, tal com va comunicar el president de la cambra, François de Rugy, a través del seu compte de Twitter.

La votació d'aquesta llei va ser el motiu que va portar, la setmana passada, a ajornar uns dies l'inici de les vacances dels parlamentaris francesos, fet que va despertar molta polèmica a França i va indignar els representants públics. Aleshores, el Senat va rebutjar el text, de manera que l'adopció definitiva de la llei quedava en mans del Parlament. Tot i el temor per la possibilitat que hi hagués un gran absentisme, la pràctica totalitat dels seients de l'hemicicle ahir eren plens.

Adeu als 'treballs familiars'

Amb la nova llei de transparència, queden prohibits els 'treballs familiars': els diputats i els senadors, i també els ministres i responsables executius locals, ja no podran ni contractar ni pagar amb diners públics membres de la seva família pròxima.

Aquesta mesura va alegrar els parlamentaris després que durant la campanya electoral sortissin a la llum diversos casos de diputats francesos que havien contractat familiars per feines que després no van fer, entre ells, François Fillon o alguns diputats del Front Nacional de Marine Le Pen.

La reserva parlamentària, que es tractava d'una partida d'un mínim de 130.000 euros de què disposava cada parlamentari i que podia destinar a associacions o altres col·lectius, se suprimeix definitivament. A més, les dietes dels parlamentaris estaran molt més controlades i totes les despeses hauran d'estar justificades.

stats