ITÀLIA
Internacional18/10/2017

Aprendre a llegir, a escriure i a detectar les notícies falses

El govern italià inicia un projecte d’educació contra les ‘fake news’

Jason Horowitz
i Jason Horowitz

'The New York Times'Després de llegir els horrors de l’infern de Dante, els estudiants italians tractaran a classe els perills de l’era digital. A més de barallar-se amb les matemàtiques, els alumnes s’enfrontaran també als textos elaborats pels periodistes de la RAI, la ràdio pública italiana, i a part de l’hora setmanal de religió, estudiaran una llista amb els nous Deu Manaments per a l’era digital: no compartireu notícies no verificades; demanareu fonts i proves; recordareu que internet i les xarxes socials poden manipular-se...

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les lliçons formen part d’un experiment extraordinari del govern italià, en cooperació amb empreses digitals com Facebook, per ensenyar a una generació d’estudiants immersa en els mitjans socials com reconèixer notícies falses i teories de la conspiració a internet. “Les notícies falses ( fake news ) deixen anar gotes de verí en la nostra dieta digital diària i acabem infectats sense adonar-nos-en”, assegura Laura Boldrini, presidenta de la minoria italiana al Parlament, que ha liderat el projecte amb el ministeri d’Educació. “És important donar a aquests nens la possibilitat de defensar-se de les mentides”, diu Boldrini, considerada una política d’esquerres però que no està afiliada a cap partit polític. La iniciativa es desenvoluparà en 8.000 instituts de tot el país a partir del 31 d’octubre.

Cargando
No hay anuncios

Itàlia, per descomptat, no està sola en l’intent de trobar una manera d’afrontar la proliferació global de la propaganda que ha sembrat la confusió pública i ha minat la credibilitat d’institucions poderoses. El papa Francesc va anunciar fa poc que dedicaria les seves reflexions del Dia Mundial de les Comunicacions del 2018 a la qüestió de les notícies falses, i el Congrés dels Estats Units investiga com els agents russos manipulaven Facebook i Twitter per difondre fake news i provocar teories de la conspiració per influir en les eleccions presidencials del 2016.

Quan falten pocs mesos per a les crucials eleccions italianes de principis de l’any vinent, el país s’ha convertit en un terreny molt fèrtil per als enganys digitals. Frustrats per l’economia, descontents per la crisi migratòria i alimentats constantment amb una dieta de mitjans partidistes, molts italians subscriuen tot tipus de teories conspiranoiques. És el que anomenen dietrologia : la creença que sempre hi ha alguna cosa dietro (darrere) de la superfície. És la passió italiana per veure intrigues -reals o no- a cada cantonada. “Tot això forma part del patrimoni cultural italià”, explica Alessandro Campi, professor de ciències polítiques de la Universitat de Perusa.

Cargando
No hay anuncios

Les històries dels cardenals Borja, les onades de dominació estrangera, la mà dura papal i els governs corruptes han imbuït els italians en una gran desconfiança cap a l’autoritat, segons Campi.

Els nous populismes italians

En els últims anys, aquests antecedents han contribuït a erosionar els partits tradicionals i han sigut explotats expertament per polítics nouvinguts com Beppe Grillo i el seu Moviment 5 Estrelles (M5S). “Jo diria que el M5S creu més que qualsevol altre partit polític en les teories de la conspiració”, assegura Campi, que ha editat el llibre Conjures i complots. De Maquiavel a Beppe Grillo.

Cargando
No hay anuncios

Nicola Biondo, excap de comunicació del Moviment 5 Estrelles, va dir que, per al partit, la difusió de conspiracions era una mena de política. “Utilitzen el terme grans poders, sense especificar quins són aquests poders”, va assegurar Biondo, que fa poc ha escrit el llibre Supernova: com es va matar el Moviment 5 Estrelles conjuntament amb un altre desertor del partit. “És un mantra”, va afegir.

Laura Boldrini, creadora del nou currículum, creu que cal que el govern ensenyi a la pròxima generació de votants italians a defensar-se de les falsedats, i vol crear una sana dosi d’escepticisme: “Si la gent està preparada i educada en el món digital, potser no caurà en aquests paranys”.