Anglaterra oferirà dos testos gratis per setmana als seus ciutadans

Boris Johnson, "esperançat" amb la reobertura dels viatges internacionals a partir del 17 de maig

Boris Johnson en un moment de la conferència de premsa que ha ofert a Downing Street aquest dilluns a la tarda
06/04/2021
3 min

LondresBoris Johnson anirà al pub dilluns vinent, 12 d'abril, i s'acostarà "una pinta de cervesa als llavis, de manera irreversible però cautelosa", en el que serà una gran escenificació de l'anhelada recuperació de la normalitat a Anglaterra i, per extensió, a tot el Regne Unit. Així ho ha confirmat el primer ministre britànic aquest Dilluns de Pasqua, a la tarda, en una conferència de premsa des de Downing Street en què ha confirmat que el full de ruta de la reobertura del país, que va apuntar a finals de febrer, continua tal com s'havia previst de manera inalterable. La segona etapa comença d'aquí set dies.

D'aquí una setmana, doncs, a Anglaterra obriran les botigues no essencials, els gimnasos, els zoològics, els càmpings, les perruqueries i els esmentats pubs, sempre que tinguin terrasses exteriors o jardins on atendre els clients. "No hi ha cap dada actual, tal com les veiem avui, ni un repunt de casos, ni en relació amb altres variants, que ens faci pensar que ens hem de desviar del nostre pla", ha dit.

La baixada del nombre de casos –aquest dilluns, 2.762–, l'èxit innegable del programa de vacunació –37.013.749 dosis administrades en total: 31.581.623 de primeres i 5.432.126 de segones– i l'oferiment de dos testos gratuïts per setmana per a cada resident a Anglaterra –que hauria de tenir extensió a la resta del país– han de fer possible el retorn a la vida precovid. O al més semblant a una vida precovid.

En aquest sentit, l'extensió de la pandèmia a Europa ha servit a Johnson per comentar que, malgrat tot, "no hi ha lloc per a la complaença". El premier ha instant els seus conciutadans a "fer servir els testos" d'antígens que el National Health Service (NHS) proveirà, o bé a través de les farmàcies o per correu només sol·licitant-los a la web.

De fet, el testeig massiu és una iniciativa que el ministeri d'Educació ja fa un mes que ha posat en marxa –des del 12 de març, quan es van tornar a obrir les escoles– per a tots els estudiants, proveint les llars amb els kits de les proves i exigint que se'n fessin un mínim de dues a la setmana.

Efectivitat de la vacunació

La necessitat de continuar el pla dels testos massius s'explica pel fet que la vacunació no evita la totalitat dels contagis. En aquest sentit, les dades exposades pels científics que han acompanyat Johnson en la conferència de premsa indiquen que una primera dosi, tant de la vacuna de Pfizer com la d'AstraZeneca, ha facilitat la reducció del 60% de la malaltia simptomàtica i una reducció del 80% en el nivell d'hospitalitzacions. Per tant, encara hi ha el risc que s'escapi un nombre relativament significatiu de casos.

Johnson s'ha mostrat igualment molt caut a l'hora de parlar del possible passaport covid, al qual hi ha uns quaranta diputats conservadors que s'oposen aferrissadament. Ha assegurat que en cap cas es farà servir per reobrir el país, però ha apuntat que molt probablement s'utilitzi per a la represa dels viatges internacionals i dels esdeveniments massius. Sobre els viatges internacionals, s'ha mostrat "esperançat que es posin en marxa a partir del 17 de maig".

Dos dies abans, a més, podria tenir lloc una prova d'assistència massiva a un espectacle, en aquest cas la final de la FA Cup, previ test o prova d'immunització. Amb tot, en relació amb la praxis de l'esmentat passaport covid, el premier ha assegurat: “La idea de la certificació sobre l’estat de la vacunació planteja problemes ètics i pràctics complicats. Utilitzant només la vacunació, és possible que moltes persones, per una raó o altra, no puguin rebre la vacuna: per motius mèdics, potser perquè estan embarassades… De manera que hem de tenir molta cura en la manera de gestionar-ho". El govern encara avalua quina pot ser la proposta concreta que durà al Parlament.

En els pròxims dies s'espera la publicació d'un sistema de semàfor –vermell, ambre o verd– que s'aplicaria als països als quals seria possible viatjar i als quals es prohibiria fer-ho, sempre en funció de la seva situació sanitària.

D'altra banda, a Escòcia han reobert aquest dilluns les perruqueries. Les botigues no essencials i els pubs, però, encara trigaran tres setmanes a poder començar a normalitzar la seva activitat.

stats