Andrés Ortiz: “L'expansió del missatge del terror és una realitat que arriba a París i a Brussel·les”
Segons el periodista Andrés Ortiz, autor d'un llibre sobre la jihad a internet, l'atemptat de Brussel·les té doble objectiu: donar resposta a l'arrest d'Abdeslam i contribuir a la propaganda de l'Estat Islàmic
BarcelonaAndrés Ortiz Moyano és un periodista i col·laborador de la UOC expert en comunicació digital i autor del llibre '#Yihad. Cómo el Estado Islámico ha conquistado Internet y los medios de comunicación'.
Són els atemptats de dimarts el matí una resposta a l'arrest de Salah Abdeslam, el terrorista que va fugir després dels atemptats a París?
Sí. L'arrest d'Abdeslam era una qüestió de temps i la resposta ha estat automàtica. No és l'única raó, clar. L'Estat Islàmic (EI) és un mestre de la propaganda i l'atemptat a Brussel·les també ho és.
L'Estat Islàmic ja ha reivindicat l'atac. Quin és la finalitat última d'atemptar al cor de la UE?
Hi ha un objectiu pràctic que és l'establiment del califat al Pròxim Orient. Això ens sembla llunyà, sembla que no ens toqui. Però l'expansió d'aquest missatge del terror és una realitat i a l'EI li interessa fer atemptats estridents. És per propaganda que atempten a París i a Brussel·les.
Hem de llegir-hi alguna cosa en el fet que els atemptats han succeït al metro i a l'aeroport?
Com deia, la propaganda de l'EI té un contingut molt estrident, és un requisit del terror. Per això ataquen llocs concorreguts, com el metro i l'aeroport, o una sala de concerts a París. D'aquí també que sembrin el caos a Brussel·les, la capital d'Europa. Si arribes al centre, tota la resta se'n ressent. Dóna la sensació que poden arribar a qualsevol lloc.
Brussel·les es trobava a nivells d'alerta elevats en el moment de l'atemptat. Realment està desprotegida?
Més que desprotegida, Bèlgica està descoordinada. Fa molts anys que és un país amb carències en la seva coordinació per la divisió política entre la comunitat flamenca i la comunitat valona. Val a dir també que és molt difícil eliminar al cent per cent el risc d'atemptat encara que augmentis el nivell d'alerta al màxim.
París, Brussel·les... l'amenaça pren cada cop més una dimensió europea. Com s'hauria d'actuar en el pla de la seguretat per prevenir futurs atemptats?
És un camp molt ampli. Es pot parlar de seguretat ciutadana, vigilància a internet... Hem de confiar que els serveis de seguretat faran bé la seva feina. Hem de pensar que ells [els terroristes] guanyen poques vegades, però quan ho aconsegueixen fan molt de soroll.