Amnistia Internacional denuncia el silenci de la FIFA davant l'"explotació laboral incontrolada" a Qatar

Cinc anys després que el país aconseguís el dret a acollir el Mundial de Futbol del 2022, l'ONG assegura que no s'ha fet res per acabar amb els abusos dels treballadors migrants

UN MUNDIAL TACAT  El xeic Tamim bin Hamad  al-Thani i el president de la FIFA, Joseph Blatter.
Marc Toro
01/12/2015
2 min

Barcelona"Explotació laboral incontrolada". Així defineix Amnistia Internacional (AI) la situació que es viu actualment a Qatar. Cinc anys després que aquest país aconseguís el dret a acollir el Mundial de Futbol de 2022, l'ONG assegura que les condicions precàries dels treballadors migrants no han millorat, i denuncia el silenci i complicitat de la FIFA amb el govern qatarià. En un comunicat en què es detallen les vulneracions de drets humans que continuen tenint lloc en el camp de la construcció (principalment), AI afirma: "La FIFA també ha tingut molt a veure en aquesta lamentable situació. Sabia que hi havia problemes de drets laborals a Qatar".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Cliqueu aquí per llegir el reportatge 'La cara oculta de Qatar', d'Albert LlimósPer l'organització, la principal institució del futbol mundial ha de passar de les simples "declaracions públiques" a un "programa clar i concret amb el qual es pugui pressionar Qatar" perquè es garanteixin els drets laborals. Si no es prenen mesures –continua AI–, "tots els aficionats al futbol que visitin Qatar el 2022 s'hauran de preguntar fins a quin punt no s'han beneficiat de la sang, la suor i les llàgrimes dels treballadors migrants".

L'últim exemple de la inacció de la FIFA, apunta l'ONG, és l'incompliment de la seva promesa d'actuar davant la detenció dels periodistes britànics i alemanys que van investigar les condicions de treball i vida al país del Golf Pèrsic.

"Segueix treballant o no te n'aniràs mai"

Segons s'explica al comunicat, Amnistia ha fet cinc visites a Qatar en els últims quatre anys per analitzar la situació en què es troba la població migrada, que s'espera que arribi als dos milions de persones en els pròxims dos anys. A partir d'aquestes investigacions i del recull de testimonis sobre el terreny, l'organització ha pogut comprovar que els avenços en matèria laboral impulsats pel govern amb seu a Doha en aquest període han estat gairebé zero.

"Vaig anar a l'oficina del meu cap per dir-li que vull tornar a casa perquè sempre em paguen amb retard. Em va dir a crits: 'segueix treballant o no te n'aniràs mai'", explica a AI Ramseh (nom fictici), un obrer del sector de la construcció. I és que, segons denuncia Mustafa Qadri, investigador d'Amnistia, el sistema 'kafala' instaurat a Qatar permet als empresaris "sense escrúpols" pagar sous amb retard, allotjar treballadors en habitatges precaris, amenaçar-los si es queixen de les seves condicions i forçar-los a treballar o quedar-se al país.

Entre les vulneracions que pateixen els treballadors, i que denuncia l'ONG al seu comunicat, també hi ha impediments per accedir al sistema de justícia, prohibició de fundar o afiliar-se a sindicats i dificultats per rebre atenció sanitària adequada. El següent quadre resumeix les nou mesures que AI exigeix els últims anys al govern de Qatar i el seu grau de compliment el novembre del 2015, que és pràcticament nul.

Fonts de l'organització expliquen a l'ARA que s'ha decidit difondre aquestes dades coincidint amb els cinc anys de l'anunci del Mundial de Qatar 2022, però que els resultats d'un estudi més extens –que preveu incloure informació sobre les empreses que contracten els treballadors migrats– es publicaran a principis de 2016.

stats