Amnistia Internacional demana al Marroc que no extraditi a la Xina l'uigur que té detingut
L'home, acusat de "terrorisme" per Pequín, estava acollit a Turquia per motius humanitaris
BarcelonaLa policia marroquina va detenir la setmana passada un activista uigur a l'aeroport de Casablanca i està estudiant si l'extradeix a la Xina. Però organitzacions humanitàries com Amnistia Internacional li demanen que no ho faci perquè podria ser sotmès a tortures per part de les autoritats xineses. La mateixa Amnistia ha documentat el maltractament i els abusos als drets humans que pateix la minoria musulmana dels uigurs a mans de la Xina.
Idris Hasan, un informàtic de 34 anys i amb tres fills, va trucar divendres passat a la seva dona Zaynura per avisar-la que havia sigut detingut al Marroc. "M'han tancat a la presó a petició de la Xina. Sisplau fes alguna cosa ràpid o m'enviaran de tornada a la Xina", li va dir. Des d'aquell dia no se n'ha sabut res més. Hasan i la seva família vivien des del 2012 a Turquia, on encara estan la seva dona i els seus fills. L'home té nacionalitat xinesa i un permís de residència per motius humanitaris a Turquia. Es desconeix què feia a Casablanca, però la policia marroquina diu que el va detenir perquè hi havia sobre ell una "notificació vermella" emesa per la Interpol, cosa que vol dir que forma part suposadament d'una organització que figura a les llistes de grups terroristes de diversos països.
Cal recordar que fins a l'octubre del 2018 el president de la Interpol era l'exviceministre xinès de Seguretat Pública, Meng Hongwei, un nomenament que ja va aixecar crítiques d'organitzacions internacionals. Meng, però, va acabar sent detingut i condemnat per la justícia xinesa a tretze anys i sis mesos de presó i una multa de 2 milions de iuans (263.000 euros) per corrupció i acceptació de suborns.
El govern xinès ha qualificat Hasan de "terrorista" per la seva feina en organitzacions d'ajuda a la població uigur, però Amnistia denuncia que "la llei xinesa defineix terrorisme i extremisme de manera molt àmplia i vaga, i s'ha utilitzat com a via de repressió contra els uigurs i altres minories ètniques". A més, la plataforma Voice of Uyghurs, que defensa els drets del poble uigur, assegura que Hasan (que apareix transcrit com a Yidiresi Aishan en els seus documents turcs) "no té antecedents penals i mai ha participat en activisme violent". Segons l'entitat, l'home treballa com a informàtic a Turquia i s'ha ofert voluntari per recollir testimonis d'altres uigurs instal·lats en territori turc i fer cartells per defensar la causa d'aquesta minoria.
Segons diverses investigacions periodístiques i d'ONGs, la Xina manté almenys un milió d'uigurs tancats en camps de concentració, que Pequín anomena de "reeducació", i també ha separat mig milió de nens uigurs de les seves famílies i els ha tancat en orfenats públics, dins d'una campanya molt més àmplia d'assimilació a la cultura xinesa que vol acabar amb la cultura uigur i la seva religió musulmana, majoritària fins ara a la província xinesa de Xinjiang, al nord-oest del país.