Amnistia Internacional deixa de considerar Navalni com un "pres de consciència"

L’organització ha estat “bombardejada” amb demandes perquè se li retiri l’etiqueta pels seus comentaris xenòfobs en el passat

L’opositor rus Aleksei Navalni en un moment del judici que el va condemnar.
Javier de la Sotilla
25/02/2021
4 min

BarcelonaAmnistia Internacional ha retirat l’estatus de "pres de consciència" al líder opositor rus Alexei Navalni, després de rebre múltiples peticions per uns comentaris xenòfobs que va fer en el passat, del quals "no s'ha retractat" i que "freguen l'apologia de l'odi". Un portaveu a Moscou ha dit que l’organització ha estat “bombardejada” amb queixes sobre la conducta del polític fa quinze anys, concretament per un vídeo que s’ha fet viral des del seu empresonament en què compara els immigrants amb paneroles, en el que han qualificat com a “discurs d’odi”, una actitud que no casa amb l’etiqueta de “pres de consciència”, segons el criteri intern de l'ONG.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Això no significa, però, que Amnistia hagi deixat de demanar el seu alliberament “immediat”, atès que el seu empresonament “es deu a motius purament polítics”, és a dir, "ha sigut detingut arbitràriament per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió", segons insisteix l’organització en un comunicat. “Que considerem o no algú pres de consciència no afecta en res la feina que fem. Cada cas pel qual treballa Amnistia és diferent, però en cap d'ells és justificable l'empresonament segons les normes internacionals de drets humans", aclareix a l’ARA el Dani Vilaró, portaveu d’Amnistia Internacional Catalunya.

Segons la directora de l’ONG a Rússia, Natàlia Zviagina, l’estatus de pres de consciència s’atorga a persones “empresonades únicament per les seves creences expressades de manera no violenta”, però el “bagatge” de Navalni és contrari a aquest principi, ha assegurat en una entrevista per a l’emissora Eco de Moscou. El motiu pel qual s’ha pres ara la decisió de retirar l’etiqueta que se li va concedir el 17 de gener quan va ser detingut són les nombroses queixes que han rebut les seus d’Amnistia de tot el món.

L’organització descriu aquestes queixes com a “molt similars” entre elles, la qual cosa ha fet sospitar alguns empleats de l’ONG que consideren l’onada de crítiques rebudes “una campanya coordinada”. Amnistia Internacional diu que inicialment va rebutjar les demandes, perquè va considerar que les paraules de Navalni eren “irrellevants” per jutjar la “persecució política” que pateix, però finalment ha considerat que la figura de l’opositor no encaixa dins els criteris interns de l’organització per considerar-lo pres de consciència. En el comunicat, insisteixen: “L’especulació entorn de l’ús del terme pres de consciència està desviant l’atenció de la nostra demanda bàsica que Aleksei Navalni sigui posat immediatament en llibertat”.

D'altra banda, els partidaris de Navalni acusen directament el Kremlin d’haver organitzat un pla per desprestigiar el polític i activista anticorrupció als ulls d’Occident. L’opositor rus va ser arrestat així que va aterrar a Rússia des d’Alemanya, on s’havia estat recuperant de l’enverinament que va patir l’estiu passat a Sibèria. Diverses proves apunten que el Kremlin podria estar al darrere de l’intent d’assassinat amb l’agent químic Novitxok, un verí desenvolupat a la Unió Soviètica amb què s’ha enverinat en el passat altres opositors russos, com l’exespia Serguei Skripal l’any 2018, en un episodi que va desencadenar una greu crisi diplomàtica entre el Regne Unit i Rússia

Moscou justifica haver detingut i empresonat Navalni perquè hauria violat la llibertat condicional en què estava des del 2014, que l’obligava a presentar-se periòdicament als jutjats. Però durant els cinc mesos que va estar a Berlín, com és lògic, no va complir aquesta condició, fet pel qual el Servei Federal de Presons va reclamar que s’anul·lés la suspensió de la pena i se l’obligués a complir els tres anys i mig de presó a què va ser condemnat per malversació. Aquesta sentència va ser considerada en el seu moment com a “arbitrària” pel Tribunal Europeu de Drets Humans.

Comentaris xenòfobs

L’exigència d’Amnistia Internacional perquè Navalni sigui alliberat no exclou que el critiquin per les seves conductes passades. Es tracta d’un polític que ha tingut acostaments amb l’extrema dreta i que va fer comentaris xenòfobs sobre els ciutadans de l’Àsia central que emigren a Rússia. Al comunicat fet públic per l’ONG es recorda que l’opositor rus “no ha denunciat públicament” el discurs racista, que “arriba al llindar de la defensa de l’odi”. Tot i que l’organització no s’ha referit a cap comentari en concret, des del seu empresonament s’ha fet viral a les xarxes socials el vídeo de fa 15 anys en què comparava els immigrants amb paneroles i feia una crida a defensar-se dels musulmans amb pistoles.

 En un segon vídeo, també molt compartit els últims mesos a les xarxes, hi apareix Navalni vestit com un dentista, juntament amb imatges de treballadors immigrants, mentre demana que s’extirpi “tot el que ens molesta”, com es faria amb les dents en mal estat. Tot i el passat ultranacionalista i amb declaracions properes a l'extrema dreta, en els últims anys l'opositor ha moderat el seu discurs i s'ha situat en posicions més liberals. Fins i tot, s'ha convertit en l'únic polític de pes a Rússia que s'ha pronunciat a favor del matrimoni homosexual. Un canvi de posicionament que no ha semblat suficient per a Amnistia Internacional, que considera que amb aquests discursos d'odi no es pot mantenir l'estatus de pres de consciència.

stats