Amèrica Llatina

Tensió a Veneçuela: Maduro amenaça d'annexionar-se la Guyana i el Brasil mobilitza tropes

Caracas celebra un referèndum aquest diumenge sobre la incorporació de la regió de l’Essequibo, reivindicada històricament

São PauloEl govern veneçolà ha decidit mantenir per aquest diumenge un referèndum consultiu en què planteja a la ciutadania si aprova l’annexió de l’Essequibo a través de la creació d’un estat anomenat la Guaiana Essequiba. Aquesta regió correspon al 70% del territori de la Guyana i la reclama com a seva Veneçuela des de la independència de la corona espanyola el 1811.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Nicolàs Maduro, el president de Veneçuela, ha tirat de manual alimentant un conflicte amb un enemic extern que l’ajudi a rellançar una popularitat molt castigada davant la proximitat de les presidencials del 2024, que encara no tenen una data específica per celebrar-se. Per això, el chavisme ha encès les masses recuperant una disputa territorial històrica amb la Guyana, que insufla el sentiment nacionalista, crea consens en una societat polaritzada com és la veneçolana, canvia l’agenda política i deixa en fora de joc l’oposició.

Cargando
No hay anuncios

L’Essequibo, que també fa frontera amb l’estat brasiler de Roraima, és un territori de 160.000 km² de selva tropical autòctona i majoritàriament verge, molt rica en petroli, or, diamants i coure, i on viuen unes 165.000 persones. En els seus 300 quilòmetres de costa oceànica, la petroliera estatunidenca ExxonMobil va descobrir-hi el 2015 reserves de petroli estimades en uns 11.000 milions de barrils, fet que representaria, segons diverses fonts, la segona àrea més gran del planeta amb cru encara sense explotar.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta troballa hauria accelerat l’interès veneçolà per una regió que va ser tutelada per l’imperi britànic des del 1814 fins al 1966, quan es va concedir la independència de la Guyana. Aquell any, Londres i Caracas van assignar l’Acord de Ginebra, un tractat en què es reconeixia l’existència d’una controvèrsia territorial pendent. 

El 2018, la disputa va arribar al Tribunal Internacional de Justícia, a la Haia. I, ara fa un mes, a finals d’octubre, la Guyana va demanar a aquest tribunal de l’ONU una mesura cautelar d’urgència per impedir el referèndum que considera que té com a objectiu obtenir suport popular “per a una decisió ja presa”.

Cargando
No hay anuncios

El setembre, el govern veneçolà va posar en dubte la legalitat de la primera licitació que es va fer des de Georgetown per a l’extracció de gas i petroli perquè considera que les àrees marítimes que seran explotades per les multinacionals ExxonMobil (Estats Units) i TotalEnergies (França) són objecte de disputa i no tenen el seu futur encara definit.

Temor per un conflicte bèl·lic

L’anunci del referèndum ha augmentat la tensió i amenaça amb crear un focus d’inestabilitat a Sud-amèrica. Diversos analistes, i fins i tot el govern del Brasil, cridat a fer de mediador perquè és l’única potència regional, ja treballen amb l’escenari que l’escalada en les hostilitats pugui acabar derivant les pròximes setmanes en un conflicte bèl·lic i una invasió militar veneçolana a l’Essequibo. 

Cargando
No hay anuncios

Per això, el Brasil ja ha reforçat la presència militar a la zona de frontera, a l’estat de Roraima, per evitar un possible trànsit de tropes veneçolanes dins del seu territori. Aquesta regió, on hi ha vegetació amazònica molt densa, també és una via d’entrada d’immigrants veneçolans. Enguany uns 40.000 han entrat per aquí. “No permetrem sota cap hipòtesi que aquesta ruta sigui utilitzada per països veïns”, ha avisat el ministre de Defensa, José Múcio.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les accions de preservació de la sobirania territorial, l’executiu de Lula da Silva està posant tots els esforços en liderar els contactes diplomàtics per trobar “una sortida pacífica i dialogada”, que passaria per respectar les resolucions del Tribunal Internacional de Justícia i l’establiment de converses bilaterals entre Veneçuela i la Guyana. La diplomàcia brasilera tracta com “un afer intern” el referèndum organitzat per Maduro.

L’exministre d’Afers Exteriors, Celso Amorim, ara assessor de la presidència i una figura clau perquè és qui marca les directrius de la política externa del Brasil, s’ha desplaçat els darrers dies a Caracas, on ha mantingut diversos contactes amb el govern chavista. L’actual responsable de la cartera, Mauro Vieira, va explicitar la postura brasilera en una reunió amb els seus homònims i ministres de Defensa sud-americans que va tenir lloc la setmana passada a Brasília.