L’oposició i el chavisme mesuren les seves forces al carrer
Dues grans concentracions reforcen la guerra de relat, en què tant Nicolás Maduro com Edmundo González afirmen ser els guanyadors de les eleccions
CaracasDes de ben d’hora al matí aquest dimarts, centenars de persones arribaven a la concentració convocada per María Corina Machado i Edmundo González, de l’oposició antichavista, davant la seu de les Nacions Unides al barri Los Palos Grandes de Caracas. La gent arribava vestida de blanc, el color que l’oposició identifica amb la pau, davant del clàssic vermell del chavisme. Entonant l’himne nacional i als crits de “llibertat” i “Edmundo president”, milers de persones s’han anat concentrant a l’espera de rebre els seus líders amb emoció.
“Veneçuela vol un canvi, i aquest canvi només es produirà de la mà del nostre president electe, Edmundo González Urrutia”, deia l’Ana, sostenint la bandera nacional. "No ens robaran el vot", afirmava. L’eufòria ha esclatat quan, tres hores després de la convocatòria, Machado i González arribaven enfilats al sostre del seu camió de campanya, ovacionats.
La “dama de ferro” veneçolana ha reivindicat els resultats que des de la seu del partit opositor van donar a conèixer dilluns a la nit: una victòria aclaparadora per a Edmundo González, amb més de sis milions de vots, davant de poc menys de tres milions que hauria obtingut Nicolás Maduro, que va ser oficialment proclamat president electe de Veneçuela. Les manifestacions contra els resultats electorals que van proclamar Maduro president electe han deixat almenys 11 morts, segons quatre organitzacions no governamentals, informa l'agència Efe.
"No ens busquin per negociar resultats. Aquí l'únic que negociarem serà la transició", ha dit Machado davant de la multitud, que ha tornat a instar l'autoritat electoral a "mostrar les actes [dels resultats] d'una vegada per totes", una reclamació que han fet també nombrosos dirigents internacionals els últims dos dies. "No caiguem en les provocacions que ens posen; volen enfrontar-nos", ha afegit l'opositora inhabilitada. González Urrutia també ha fet una crida a un procés pacífic: "Que les forces armades respectin la voluntat popular". Els líders opositors han abandonat el punt de la convocatòria ovacionats per les masses.
L'exèrcit, amb Maduro
Per la seva banda, el chavisme ha convocat a la tarda els seus seguidors al Palau de Miraflores, seu de l’executiu nacional. A primera hora de la tarda, Nicolás Maduro ha acusat la dreta de promoure un cop d’estat violent, com ja va fer aquest dilluns. El president de l’Assemblea Nacional i portaveu del Partit Socialista Unit de Veneçuela (PSUV), Jorge Rodríguez, ha demanat presó per a González i Machado, i el segon home fort del chavisme, Diosdado Cabello, ha sentenciat: “Aquest poble ha lluitat molt perquè el feixisme vingui ara a intentar rentar-se la cara amb unes eleccions que no ha guanyat mai". Fins ara, l’exèrcit, que té un paper clau en la vida política veneçolana, es manté al costat de Maduro, i sostenen la teoria d’un cop d’estat feixista.
A la manifestació chavista, la Delcy afirma convençuda: "Nosaltres volem pau, i la pau només la garanteix Nicolás Maduro Moros. L'oposició no garanteix pau, ells volen mort, volen entregar Veneçuela als Estats Units. Perquè la nostra riquesa i els nostres recursos naturals els volen els Estats Units des de fa molt temps”. Alguns càntics de la marxa citaven Hugo Chávez i d’altres Simón Bolívar, líder independentista d’Amèrica. Sovint, en el chavisme, se’ls equipara. “Alerta, alerta, alerta, que camina l’espasa de Bolívar per l'Amèrica Llatina”, cantaven centenars de partidaris del chavisme en el camí cap a Miraflores, mentre el sol deixava pas a una pluja tropical que no ha frenat la manifestació dels que es consideren socialistes i revolucionaris bolivarians.
La guerra de relat està servida, no només internament sinó també en el pla internacional. Aquest dimarts el secretari general de l’Organització d’Estats Americans (OEA), Luis Almagro, s’ha sumat a la petició que han fet ja diversos països perquè es reconeguin les actes electorals que l’oposició afirma tenir a les seves mans i que demostrarien la victòria d’Edmundo González a les urnes.
El govern de Maduro ha obert una crisi diplomàtica amb set països llatinoamericans –Xile, l'Argentina, l'Uruguai, el Perú, Panamà, la República Dominicana i Costa Rica– a l'ordenar la retirada del personal diplomàtic de Caracas, per culpa del que considera un excessiu qüestionament dels resultats oficials de les eleccions. En el cas de l’Argentina, el president Javier Milei afirma que està considerant trencar relacions amb Veneçuela.
El secretari general de l'ONU, António Guterres, es va afegir a la crida que anteriorment havien fet els Estats Units i la Unió Europea i va instar el govern de Maduro a recomptar els vots “amb total transparència”. El Brasil, la democràcia més gran de l'Amèrica Llatina i precursora d'aquestes eleccions, ha tornat a demanar que es publiquin les actes de les eleccions. El president, Luiz Inácio Lula da Silva, ha argumentat que és l'única manera d'acabar amb els disputes. "És normal que hi hagi una baralla", ha dit en una entrevista, i ha sostingut que la manera de resoldre-la és que el Consell Nacional Electoral (CNE) "presenti les actes" perquè, si hi hagués dubtes, l'oposició apel·li davant la Justícia, la decisió de la qual "la gent haurà d'acatar".