El president de Cuba fa costat a Putin en la guerra d'Ucraïna
Díaz-Canel ha visitat Moscou, on ha inaugurat una estàtua de Fidel Castro
BarcelonaDesprés de nou mesos d'invasió d'Ucraïna, són pocs els líders mundials que es reuneixen amb Vladímir Putin i encara menys els qui li donen la mà en públic. El president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, ha trencat la norma i l'ha anat a veure aquest dimarts al Kremlin. En un moment molt complicat per als dos països, han volgut oferir una imatge d'unitat davant un enemic comú, "l'imperi ianqui". Tot i que el govern de l'illa està immers en un procés d'obertura amb els EUA i la UE, Díaz-Canel ha trencat la posició prudent que mantenia fins ara respecte a la invasió russa d'Ucraïna: "Defensem la posició de la Federació Russa en aquest conflicte que, entenem, ha estat creat pel govern dels Estats Units i lamentablement manipulat davant l'opinió pública internacional". Els dos mandataris han inaugurat una estàtua de Fidel Castro en una plaça de Moscou i han carregat contra les sancions internacionals imposades als seus països.
El president cubà, que ha arribat a Rússia procedent d'Algèria i viatjarà després a Turquia i la Xina, s'ha declarat un admirador del "lideratge" de Putin i ha afirmat que "Rússia sempre podrà comptar amb Cuba". Fins i tot ha assegurat que el discurs de Putin del setembre passat anunciant l'annexió de quatre regions ucraïneses reflectia "un pensament molt ben estructurat" i ha instat a difondre'l.
Díaz-Canel ha reproduït fil per randa la propaganda del Kremlin per justificar la invasió d'Ucraïna: "Vostè [Putin] ha estat alertant el món des de fa temps que era inadmissible l'avenç de l'OTAN cap a les fronteres russes. Els Estats Units van manipular tota aquesta situació intentant trobar en la guerra, com sempre fan en conflictes extraterritorials [...], la possibilitat d'emergir com el gran solucionador dels problemes".
Petroli i deute
Què hi ha al darrere d'aquest suport tan explícit de l'Havana al Kremlin? El president cubà ha anunciat que volia importar fertilitzants, hidrocarburs i blat russos, segons el ministeri d'Economia de Rússia. Díaz-Canel ha reconegut que els hidrocarburs són fonamentals per restaurar les centrals elèctriques i posar fi a les apagades cròniques que turmenten els habitants de l'illa.
Anna Ayuso, investigadora del Cidob sobre l'Amèrica Llatina, ho interpreta com un missatge en clau interna: "Ara la situació a Cuba és molt complicada per a Díaz-Canel, amb el desabastiment de productes bàsics, els talls constants de llum i el fet que més gent que mai està emigrant des de l'illa cap als Estats Units: i això sembla una fugida endavant recorrent sempre a l'argument de l'enemic exterior, el bloqueig dels Estats Units". Ayuso recorda que el govern cubà té molta pressió per l'elevat endeutament i Rússia, precisament, n'ha acceptat ara una moratòria: "No sabem què ha promès Putin als cubans més enllà d'aquesta moratòria del deute, però sí que sabem que Rússia tampoc està en situació d'ajudar gaire més". Altres incògnites s'aclariran quan el president cubà visiti la Xina.
Putin també ha recordat que Moscou sempre s'ha oposat al bloqueig imposat pels EUA a l'illa i ha dit que el suport de Rússia a Cuba ha estat el resultat de "la tradicional amistat que va consolidar el camarada Fidel Castro". El president rus ha apostat per refermar la cooperació amb les autoritats cubanes i ha recordat Castro com "el símbol de l'època de la fi del sistema colonial".
Ayuso diu que "això serà força contraproduent per a les relacions de Cuba amb els EUA i la UE": "Després de les midterms, en què els demòcrates han perdut l'estat de Florida, que Cuba es posi tan clarament al costat de Rússia no serà cap al·licient per a Biden. De cara a la UE, que ha defensat un diàleg crític amb Cuba, tampoc aquest posicionament tampoc facilita les coses".