El pla de xoc de Milei: devaluació del peso un 50% i destralada al sector públic
El ministre d’Economia Luis Caputo ha anunciat les primeres mesures del govern ultraconservador
Buenos Aires48 hores després jurar el càrrec, el president argentí ultraconservador, Javier Milei, ha anunciat el seu pla de xoc econòmic per a l’Argentina. L’ha presentat el seu ministre d’Economia, Luis Caputo, en un vídeo de poc més de 18 minuts, on ha exposat la situació macroeconòmica de l’Argentina –“la pitjor herència de la història”– i ha anunciat nou mesures del pla de xoc econòmic que Milei i el seu gabinet han acordat per evitar que el país caigui en una “catàstrofe”, o, dit d’una altra manera, en la hiperinflació.
El nou ministre ha anunciat una devaluació del 50% de la moneda –que se suma a la que va fer el seu predecessor l'agost passat, d'un 21%–, amb un “sincerament” del valor del peso: de 370 a 800 pesos per dòlar, en valors oficials. Cal recordar que la realitat de l’economia argentina es mesura al mercat informal, on el dòlar oscil·lava, en les últimes setmanes, entre els 900 i els 1.000 pesos. Caputo ha anunciat una reducció dels subsidis a l’energia i el transport, és a dir, un augment en les despeses de llum, gas, aigua, busos i trens, així com una paralització de l’obra pública, amb una finalització de les licitacions i una cancel·lació de totes aquelles obres que s’hagin aprovat però no s’hagin iniciat. L'obra pública, ha dit, ha estat “sempre el principal focus de corrupció” dels anteriors governs, i ha declarat que la infraestructura serà encarregada al sector privat.
El pla de xoc també implica una disminució dràstica de les estructures governamentals, amb un 50% de reducció dels ministeris –de 18 a 9– i un 49% de minimització de les secretaries, de 106 a 54. Així mateix, no es renovarà cap dels contractes públics iniciats el 2023 i, en total, es reduiran en un 34% els càrrecs. També se suspèn, durant un any, la publicitat institucional als mitjans de comunicació, és a dir, els anuncis oficials de qüestions d’interès públic –com campanyes de vacunació o seguretat–. Caputo ha reiterat que ningú es quedarà desemparat, i ha aclarit que els subsidis socials directes, de moment, no es retiraran: són ajuts com l’assignació universal per fill o la targeta d’alimentació, que avui sostenen gran part del 40% de la població argentina que viu sota el llindar de la pobresa.
Els anuncis de Caputo han anat acompanyats d’una lliçó de macroeconomia en què el ministre ha insistit en la idea que l’Argentina és “addicta” al dèficit fiscal, és a dir, que durant els últims cent anys de la seva història "s’ha focalitzat en solucionar les conseqüències [del deute], però mai el problema". Amb aquest govern, ha declarat, s’ha acabat la cultura política de gastar més del que es té. “Venim a solucionar aquest problema d’arrel, perquè no hi hagi més inflació ni pobresa”, ha subratllat en el seu missatge gravat en vídeo. “Estem davant d’una oportunitat històrica”, en què Javier Milei, el nou president de l’Argentina, “ha aconseguit que la societat entengui que el problema és que no hi ha diners”.