Eleccions a l'Argentina

Petroli, llum i televisió: les privatitzacions que Milei té entre cella i cella

El president electe de l’Argentina qualifica els mitjans públics de ser un “ministeri de propaganda encobert”

Berta Reventós Meseguer
i Berta Reventós Meseguer

Buenos AiresL’endemà de ser elegit president de l’Argentina, l’ultraliberal Javier Milei va posar fil a l’agulla al que serà el seu mandat a partir del 10 de desembre, quan assumeixi el càrrec, i va ratificar la intenció de privatitzar diverses empreses estatals. Les primeres serien la petroliera YPF, l’energètica Energía Argentina SA (Enarsa) i el conglomerat de mitjans de comunicació públics: la televisió, la ràdio i l’agència de notícies Télam. “Tot el que pugui estar en mans del sector privat, estarà en mans del sector privat”, va reforçar en una entrevista radiofònica. En un dia, les accions d’YPF van pujar un 40% a la Borsa de Nova York.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’empresa Yacimientos Petroleros Federales (YPF) va ser privatitzada als anys 90 i nacionalitzada el 2012, quan estava en mans de l’espanyola Repsol, durant el govern de Cristina Fernández de Kirchner. L’estat argentí només va pagar un 51% del valor i els accionistes que van quedar sense indemnització van interposar-hi una demanda, que va ser resolta el setembre passat per la justícia dels Estats Units amb una multa de 16.000 milions de dòlars.

Cargando
No hay anuncios

L’eventual privatització d’YPF haurà de ser negociada i pactada amb altres forces polítiques, perquè ha de ser aprovada pel Congrés, on La Llibertat Avança, el partit de Milei, té una representació de 39 diputats. Tot i que el president electe no ha parlat de terminis, sí que ha dit que “mentre es racionalitzin les estructures, se les posarà a crear valor perquè es puguin vendre d’una manera molt beneficiosa per als argentins”. Es referia també a l’energètica estatal Enarsa, que gestiona el petroli, el gas natural i l'electricitat. Pel que fa als mitjans de comunicació públics, Milei va dir a l’entrevista que els percep com un “ministeri de propaganda encobert” i que no adscriu a les seves pràctiques; de fet, va acusar-los de fer “campanya de la por” i de mentir contra el seu espai polític.

Retallada de ministeris

Aquest dimarts, Milei va oferir una entrevista televisada i va avisar que, durant els primers mesos de govern, l'Argentina conviurà amb una alta inflació. “Hi ha preus reprimits, trepitjats artificialment, i això tard o d’hora passa factura”, va dir. Calcula que els preus continuaran pujant els pròxims 24 mesos a conseqüència de les mesures adoptades pel govern sortint, “que ho ha posat tot en un congelador fins a les eleccions per intentar maximitzar vots”. Unes hores abans, Milei havia mantingut una reunió amb el president en funcions, Alberto Fernández, per iniciar el traspàs de govern, a la Quinta de Olivos, la residència presidencial als afores de la ciutat de Buenos Aires. Una trobada "cordial", segons Fernández, on tots dos van intercanviar opinions i van repassar l'agenda política, nacional i internacional. “No estic per donar consells –va dir el mandatari–. Tant de bo el nou president faci les coses bé". I va assegurar que no vol ser “un obstacle” al canvi de govern.

Cargando
No hay anuncios

Més tard, Milei va anar confirmant els noms dels titulars d’algunes de les seves carteres, que reduirà a vuit (de les divuit actuals), amb la voluntat de retallar en despesa pública –una voluntat que ha visualitzat durant la campanya electoral a través d'una motoserra–. Es mantindran els ministeris d’Economia, Relacions Exteriors, Infraestructura, Seguretat, Interior, Defensa i Justícia i es crearà el de Capital Humà, on entraran les actuals àrees de Desenvolupament Social, Salut, Treball i Educació. Desapareixeran ministeris com el de Cultura i el de Dones, Gènere i Diversitat. En una entrevista a la ràdio, el diputat electe de La Llibertat Avança Alberto Benegas Lynch s'ha compromès a derogar la llei de l’avortament que, ha dit, li sembla una “salvatjada” perquè “la vida és el dret primari”.

Cargando
No hay anuncios

El papa Francesc, per la seva banda, s’ha comunicat amb Javier Milei per felicitar-lo en una trucada que s’ha interpretat com un gest pacificador del pontífex, que ha estat insultat força vegades pel nou president electe. És la segona vegada en deu anys de papat que Francesc fa una trucada personal per felicitar un president electe: el primer va ser Joe Biden. Milei va convidar-lo a visitar l’Argentina l’any que ve. 

Aquest dimecres, la vicepresidenta sortint, Cristina Fernández de Kirchner, rebrà la vicepresidenta electa, Victoria Villarruel, per iniciar el traspàs del Senat. Després de la victòria de Milei, Kirchner ha cancel·lat el seu viatge a Itàlia, on havia estat convidada per oferir una conferència a la Universitat Federico II de Nàpols, amb motiu del 40è aniversari del restabliment de la democràcia a l’Argentina. 

Cargando
No hay anuncios