Amèrica del Sud
Internacional / Amèrica04/03/2023

El Paraguai ja té el seu Bolsonaro: un exporter del Saragossa

José Luis Chilavert segueix els passos de l'extremista brasiler amb un programa populista i ultranacionalista

Joaquim Piera
i Joaquim Piera

Sao PauloJair Bolsonaro tenia l’any 2016, durant l’impeachment a Dilma Rousseff, expresidenta del Brasil, l’1% d’intenció de vot. La tardor del 2018 va arribar al Palácio do Planalto enlairant la bandera de la nova política, de la lluita contra la corrupció i el comunisme i la defensa de valors ultra­con­ser­va­dors de la família tradicional. L’experiència de l’outsider de l’extrema dreta al gegant sud-americà, tot i haver perdut la reelecció, encara serveix de font d’inspiració a la regió. És el llibret ideològic i pràctic que ara l'exfutbolista professional José Luis Chilavert, de 57 anys, pretén aplicar al Pa­ra­guai en les presidencials del 30 d’abril. Abans ho va intentar sense èxit a Xile José Antonio Kast, derrotat a la segona volta del desembre del 2021 per Gabriel Boric.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Bolsonaro representa una glopada d’aire fresc per a la democràcia liberal en un context en què em preocupa molt que el populisme continuï guanyant terreny”, ha assegurat Chila, molt obsessionat amb Veneçuela i el govern de Gustavo Petro a Colòmbia.

Cargando
No hay anuncios

Chilabert va jugar, entre altres clubs, al Saragossa del 1988 al 1991 i va ser quasi durant dues dècades capità de la selecció de futbol del Paraguai. Era un porter gens ortodox: va sumar 62 gols al llarg de la seva carrera, perquè era un especialista xutant faltes i penals. A més, l'envoltava una aurèola de polèmica i extravagància.

El motor de la candidatura

La popularitat futbolística és el motor de la candidatura de Chilavert a la presidència de la República pel Partit de la Joventut (PJ). A les xarxes socials actua amb una barreja estudiada de comentarista polític i esportiu: va ser sentenciat a un any de presó per difamar el seu compatriota Alejandro Domínguez, president de la Confederació Sud-americana de Futbol-Conmebol.

Cargando
No hay anuncios

Chilavert, que és el segon candidat més ben valorat amb una imatge positiva per al 47% de l’electorat, no acaba d’enlairar-se a les enquestes. Ara per ara estan dominades per Santiago Peña, de l’oficialista Partido Colorado, que va tornar al govern el 2013. Peña és el delfí de l’expresident Horacio Cartes (2013-2018), home fort del Paraguai, que té el 41,4% d’intenció de vot. Deu punts per sota apareix Efraín Alegre (31%), que lidera la Concertación Nacional, un ampli front d’oposició. Chilavert és el cinquè en la cursa amb només el 2,6% d’intenció de vot i en un context amb un 10% d’indecisos.

“No em preocupen gens les enquestes. Sabem quines són les necessitats del poble, que ens demana protegir les famílies, no estem contaminats per la corrupció ni som uns populistes com Efraín Alegre, que té una candidatura que és un frau, o com Santi Peña, que ha vingut només per protegir els interessos de les empreses del seu amo”, ha indicat, en referència a Horacio Cartes, que té prohibit l’accés als Estats Units. El gener passat va ser sancionat pel departament del Tresor dels EUA. L'Oficina de Control d'Actius Estrangers (OFAC) va imposar sancions contra l'expresident i l’actual vicepresident del Paraguai per corrupció, citant els seus vincles amb Hezbol·lah, grup de la milícia libanesa considerat terrorista per Washington. Manuel Cartes i l'actual vicepresident Hugo Adalberto Velázquez Moreno van ser sancionats "per la seva implicació en la corrupció desenfrenada que soscava les institucions democràtiques al Paraguai", segons el comunicat de l'OFAC.

Cargando
No hay anuncios

 Itaipú, l’obsessió de l’extrema dreta

Itaipú és la segona central hidroelèctrica més gran del món i la primera en producció, de propietat compartida entre el Brasil i el Paraguai. És “la prioritat” de la candidatura de Chilavert, que vol convertir el debat de la gestió de la infraestructura en “una causa nacional” amb l’objectiu d’atiar el foc en un dels aspectes de més orgull del país (que és un exemple mundial d’energia verda) i despertar les baixes passions ultranacionalistes.

Cargando
No hay anuncios

La central va produir el 2022 més del 86,3% de tota l’energia consumida al Paraguai. La tesi que es repeteix des de la candidatura del Partit de la Joventut és que hi ha el perill que la factura de la llum de les famílies paraguaianes pugi perquè l’excedent d’Itaipú al Brasil no es ven al preu del mercat internacional, sinó a preu de cost, d'acord amb el tractat vigent. Chilavert defensa que el govern busqui inversors internacionals per tenir la infraestructura hidroelèctrica necessària que li permeti deixar de vendre en exclusivitat al Brasil i obrir-se a nous mercats amb la consegüent font d’ingressos.