Argentina

Milei engega la motoserra amb un macrodecret

El text deroga o modifica fins a 300 lleis i assenta les bases per vendre "totes" les empreses públiques

BarcelonaEl president de l'Argentina, Javier Milei, ha anunciat aquesta matinada un decret que deroga o modifica fins a 300 lleis per desregular l'economia i privatitzar empreses públiques. El president, que porta només deu dies al càrrec, ha anunciat aquest decret de necessitat i urgència (DNU) amb un discurs a les cadenes nacionals de ràdio i televisió, rebut amb intenses protestes a Buenos Aires. Milers de persones han desfilat pels carrers de la capital just abans de l'anunci i han arribat fins a la plaça de Mayo, sota una intensa presència policial, cridant contra les retallades públiques i l'agenda ultraliberal del nou president.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Avui és un dia històric per al nostre país. Després de dècades de fracassos, empobriment, decadència i anomia, avui comencem formalment el camí de la reconstrucció", ha dit Milei, en un missatge gravat de 15 minuts on apareix flanquejat pel seu govern. El decret impulsa el "pla d'estabilització de xoc" que va anunciar ja el ministre d'Economia el segon dia de govern i que modificarà el marc regulador de la medicina, les obres socials, les empreses farmacèutiques, el sector turístic, els clubs de futbol, la llei de terres, el Codi Civil i el codi comercial, entre molts altres.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu, ha dit Milei, és "desfer la bastida jurídica i institucional opressora", assentar "les bases de la reconstrucció de l'economia argentina i tornar la llibertat i l'autonomia als individus, traient-los l'estat de sobre”. En el primer dels 366 articles que té la norma es declara "l'emergència pública en matèria econòmica, financera, fiscal, administrativa, tarifària, sanitària i social fins al 31 de desembre del 2025". Una previsió que el govern de Milei considera que el protegeix de les impugnacions judicials, ja anunciades des d'alguns partits de l'oposició.

Milei ha anunciat, entre d'altres, l'eliminació de la normativa que impedeix la privatització de les empreses públiques, i ha dit que "totes" elles es transformaran en societats anònimes com a pas previ a la seva venda. Entre altres mesures incloses en el decret hi ha la cessió total o parcial del paquet accionarial d'Aerolíneas Argentinas, la derogació de la llei de lloguers o la possibilitat que els clubs de futbol es converteixin en societats anònimes si així ho desitgen.

Cargando
No hay anuncios

El seu decret es publica aquest dijous al Butlletí Oficial i entrarà així en vigor. "Això és només el principi", ha dit Milei, que en la seva intervenció televisiva ha enumerat només 30 de les 300 mesures del decret. El Parlament argentí debatrà la reforma en les pròximes setmanes de vacances i la podria derogar, però les mesures ja estan en marxa des d'aquest dijous.

Segons el professor de ciència política de la Universitat de Girona Salvador Martí, "al Congrés Milei necessitarà els vots del macrisme i els tindrà". L'expert en l'Amèrica Llatina assegura que bona part d'aquesta agenda ultraliberal que està aplicant Milei "són mesures que Macri volia fer, però no en va tenir la capacitat". De fet, al costat de Milei en la seva intervenció televisada des de la Casa Rosada hi apareixia també l'expresident del Banc Central en etapa de Macri, Federico Sturzenegger, l'encarregat de coordinar el projecte.

Cargando
No hay anuncios

Després de la intervenció de Milei, centenars de manifestants s'han concentrat als voltants de la seu del Congrés per continuar amb la protesta que hores abans havien dut a terme unes 3.000 persones. Aquesta marxa pels carrers del centre de Buenos Aires ha acabat a l'emblemàtica plaça de Mayo, davant de la Casa Rosada, seu de la presidència de la República. A la mobilització nocturna s'hi ha afegit també la intensa cassolada als balcons i finestres de diversos barris de la capital. "La gran incògnita és si les mobilitzacions socials creixeran i el desbordaran", diu Martí, i recorda que Milei ja ha anunciat que reprimirà sense problema les protestes, si cal amb l'estat d'excepció. "A diferència de la resta de l'Amèrica Llatina, l'Argentina té una cultura política molt combativa i unes classes populars molt actives", explica l'especialista de la UdG, que apunta també la possibilitat d'una gran diàspora en resposta a les noves polítiques de Milei. Martí opina que les mesures econòmiques radicals del nou president argentí poden conduir el país a "un equilibri pervers, on la societat serà més desigual i hi haurà més pobresa, però amb una economia més dinàmica, com va passar amb el thatcherisme al Regne Unit". En tot cas, "serà un 2024 convuls a l'Argentina, amb un ambient crispat i patiment, repressió i exili", pronostica.