Amèrica

Més de mil detinguts en protestes a Cuba per la falta de llum

L'apagada per l'huracà 'Ian' ha estat la gota que ha fet vessar el got de la paciència dels cubans, que han sortit als carrers

Una agent del govern comunista parla amb alguns dels cubans que havien sortit al carrer a protestar per l'apagada de tres dies que ha deixat l'huracà Ian.
ARA
30/09/2022
2 min

BarcelonaLa gran apagada que ha deixat l'huracà Ian a l'illa de Cuba, i que aquest divendres seguia sense solucionar-se del tot, s'ha sumat a l'escassetat d'aliments, combustible i medicaments que pateixen molts cubans. Per això, després de tres dies sense llum, milers de cubans s'han llançat aquest dijous a la nit als carrers a protestar, colpejant olles i pots, per exigir una solució. I la resposta de les autoritats cubanes ha estat, com és habitual, la repressió: la policia ha detingut ja més de mil persones, segons estimacions dels grups de drets humans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més, cap a les nou del vespre de dijous, hora local (les 3 de la matinada catalanes), va caure del tot la connexió a internet de l'illa, a més de les connexions de telèfon mòbil i fix. Molts hi veien darrere la mà del govern cubà, en un intent de bloquejar les comunicacions i evitar tant la propagació de les protestes com la seva visibilitat a l'exterior. El servei, però, s'havia restablert a les 3 de la matinada cubana (les 9 del matí catalanes).

Centenars de manifestants continuaven a la presó aquest matí. Al mateix temps, moltes zones de la capital, les províncies perifèriques i grans extensions de l'oest de Cuba estaven encara a les fosques. El pas de l'Ian per l'illa dimarts va deixar 11 milions d'habitants sense llum, a més de destruir cases i arrasar camps agrícoles.

"Tot el meu menjar està podrit. Per què? Perquè no tenim electricitat. Això no funciona, ja n'hi ha prou", deia a Reuters Jorge Luis Cruz, un dels milers de cubans per als quals l'apagada d'aquests dies ha estat la gota que ha fet vessar el got. Havia sortit al carrer al barri del Cerro de l'Havana per cridar consignes mentre picava fort una olla. La seva família havia intentat dissuadir-lo de sortir a protestar, va dir, per por que el detinguessin, però ell ho tenia clar: "Deixeu que se m'emportin", va dir.

L'11 de juliol passat, les manifestacions antigovernamentals, de les més grans que es recorden a l'illa des de la revolució del 1959 de l'antic líder cubà Fidel Castro, van sacsejar l'illa i van deixar també centenars de detinguts.

"Tot és mentida, no arreglen mai res. Encara no tenim llum i ningú ens diu per què", deia a la mateixa agència Tiare Rodríguez, de 54 anys, veïna del barri 10 d'octubre de l'Havana, que també picava una olla al carrer. "El nostre menjar es desaprofitarà, la llet dels nostres fills s'ha perdut. Qui la substituirà? Ningú", es queixava.

El mateix dijous, les autoritats de l'illa asseguraven que havien fet avenços en la reparació de la xarxa elèctrica, que va quedar greument malmesa per l'huracà. Després de colpejar Cuba, on va deixar també dos morts segons els mitjans locals, l'huracà va tocar terra a Florida dimecres a la nit convertit en un huracà de categoria 4 i molt a prop del 5. Allà hi ha deixat ja 10 víctimes mortals, en uns aiguats que han fet pujar l'aigua fins a nivells històrics a les poblacions costaneres. Aquest divendres l'huracà es dirigia cap a Carolina del Sud, que està ja en estat d'alerta.

stats