Veneçuela

El líder opositor de Maduro s'exilia a Espanya

Edmundo González Urrutia, investigat per les autoritats chavistes, estava refugiat a l'ambaixada espanyola a Caracas

ARA
3 min
EL líder opositor de Veneçuela, Edmundo González Urrutia, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl líder de la principal coalició opositora a Veneçuela, Edmundo González Urrutia, ha rebut asil polític d'Espanya i ja ha marxat del seu país rumb a Madrid. El ministeri d'Exteriors espanyol ha informat la matinada d'aquest diumenge que el líder opositor s'havia enlairat des de Caracas en un avió de les forces aèries, i ha afegit que el govern de Pedro Sánchez ha aportat "els mitjans diplomàtics i materials necessaris" per al seu trasllat, alhora que ha subratllat que s'ha fet perquè ho ha sol·licitat el polític veneçolà.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta executiva del govern de Nicolás Maduro, Delcy Rodríguez, també ha informat que González Urrutia ha abandonat Veneçuela i ha afegit que el govern chavista li ha concedit un salconduit "en nom de la tranquil·litat i pau política", després que hagi passat "diversos dies" refugiat "voluntàriament" a l'ambaixada d'Espanya a Caracas. L'opositor, que va encapçalar la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) a les eleccions presidencials del 28 de juliol, estava en lloc desconegut des de feia més d'un mes. L'últim cop que se'l va veure en públic va ser el 30 de juliol en una manifestació a Caracas. També continua amagada des de llavors María Corina Machado, líder de l'antichavisme inhabilitada per la justícia veneçolana.

L'anunci de la concessió de l'asil polític a l'opositor veneçolà arriba hores després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la seva intervenció al comitè federal del PSOE, el descrivís com "un heroi a qui Espanya no abandonarà".

Dilluns passat, un tribunal especialitzat en delictes de terrorisme va emetre una ordre de detenció contra González Urrutia, a petició de la Fiscalia de Veneçuela. El govern de Maduro l'acusa d'haver publicat actes electorals falses per sostenir la seva denúncia que es va cometre frau electoral a les eleccions, una acusació, tanmateix, que comparteix gran part de la comunitat internacional.

Aquest dissabte, González Urrutia va mantenir una reunió amb diplomàtics espanyols, segons explica El País, que detalla que l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha tingut un paper clau en les gestions per concedir-li l'asil polític. Segons el mateix diari, tot i que Espanya insisteix que ha sigut l'opositor qui ha demanat l'asil, algunes fonts indiquen que hi han tingut algun paper Delcy i Jorge Rodríguez, que formen part del cercle polític de Maduro.

La mateixa Delcy Rodríguez ha assegurat que els governs de Veneçuela i Espanya van mantenir els "contactes pertinents" per concedir a González Urrutia el salconduit corresponent per poder abandonar la seu diplomàtica i viatjar cap a Madrid. Tot i això, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha negat que hi hagi hagut cap negociació amb el govern de Maduro per aquesta operació. Ho ha dit declaracions als periodistes que acompanyen la delegació de Pedro Sánchez al viatge oficial a la Xina, i també ha insistit que Espanya no reconeixerà "una suposada victòria" de Nicolás Maduro mentre no es publiquin les actes electorals.

Manca de transparència

Les eleccions presidencials a Veneçuela han generat malestar i incomoditat no només entre els opositors al govern chavista, sinó també en la comunitat internacional, que en critica la manca de transparència, ja que les autoritats s'han negat a publicar les actes electorals. L'oposició antichavista assegura que té documents que acrediten que González Urrutia va ser el candidat més votat el 28 de juliol, malgrat que la junta electoral va atorgar la victòria a Maduro, que més tard va ratificar el Tribunal Suprem, també part de l'òrbita chavista.

La investigació contra el líder opositor està relacionada justament amb aquests documents a què fa referència l'oposició. Dies després de les eleccions, la Plataforma Unitària Democràtica va publicar una pàgina web on van penjar actes electorals recollides per testimonis i membres de les meses el dia de les eleccions, que asseguren que equivalen al 83,5% de les actes totals i que demostren que González Urrutia va guanyar amb un gran marge. L'oposició va organitzar-se en els anomenats comanditos, grups de persones que es van encarregar de recollir les actes electorals durant el recompte, que després es van verificar i inspeccionar, segons va assegurar la plataforma opositora. El govern chavista assegura que són "falses", tot i que en cap moment ha fet públiques les actes oficials.

stats