Amèrica

L'‘statu quo’ de Guatemala es conjura contra l'esquerra de Bernardo Arévalo

El guanyador de les eleccions denuncia un "cop d'estat" per evitar un gir progressista al país centreamericà

Asier Vera
i Asier Vera

Ciutat de GuatemalaL'statu quo de Guatemala no vol Bernardo Arévalo, que amb el seu partit polític –el Movimiento Semilla– va arrasar a la segona volta de les eleccions del 20 d'agost i que assumirà la presidència el 14 de gener. Arévalo va aconseguir 2,4 milions de vots, davant dels 1,5 milions de la seva rival, Sandra Torres, que continua sense reconèixer la seva derrota i que atribueix a un “frau”. La justícia està fent l'impossible per evitar que governi una formació socialdemòcrata liderada pel fill de l'expresident Juan José Arévalo (1945-1951), que ha promès “treure el país del pantà de la corrupció”.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest compromís el va convertir en la gran sorpresa al quedar en segon lloc a la primera volta del 25 de juny, quan cap enquesta ho vaticinava. Tot i això, el mateix dia en què es van oficialitzar els resultats, el 12 de juliol, el jutge Fredy Orellana va ordenar al Tribunal Suprem Electoral (TSE) que suspengués la personalitat jurídica de Semilla. Ho va fer després que ho demanés el cap de la Fiscalia Especial Contra la Impunitat (FECI), Rafael Curruchiche, basant-se en una investigació en què acusa Semilla d'haver-se constituït el 2018 amb la signatura falsa de més de 300 afiliats i la rúbrica de 18 persones mortes. El partit va néixer al si de les protestes multitudinàries del 2015 a Guatemala en contra de la corrupció, que van provocar la caiguda del govern d'Otto Pérez Molina, que continua en presó preventiva des del setembre d'aquell any.

Cargando
No hay anuncios

El director del Registre de Ciutadans del TSE, Ramiro Muñoz, però, es va negar a acatar l'ordre judicial, argumentant que la llei electoral estableix que “no es podrà suspendre una força política després de la convocatòria d'una elecció i fins que aquesta s'hagi celebrat”. La Cort de Constitucionalitat (CC) va atorgar una empara provisional a Semilla que va frenar l'ordre del jutge, fet que va permetre a Bernardo Arévalo postular-se a la segona volta.

I malgrat els resultats aclaparadors, dilluns passat, poques hores abans que els resultats es fessin oficials, el director del Registre de Ciutadans va canviar d'opinió i va suspendre provisionalment Semilla. El següent pas de la conjura del sistema contra Arévalo es va produir dimecres, quan la junta directiva del Congrés no va reconèixer els set diputats de la bancada de Semilla i els va declarar independents. Aquesta decisió afecta també els 23 diputats d'aquesta formació política que prendran possessió el 14 de gener i que tampoc podran constituir cap grup a la cambra conformada per 160 legisladors.

Cargando
No hay anuncios

"Cop d'estat"

Per això, Bernardo Arévalo va denunciar aquest divendres un “Cop d'Estat promogut des de les institucions que haurien de garantir la justícia”, encapçalades per “la fiscal general, Consuelo Porras, el cap de la Fiscalia Especial Contra la Impunitat, Rafael Curruchiche, el jutge setè, Fredy Orellana, la Junta Directiva del Congrés i altres actors corruptes i antidemocràtics” a qui acusa d'haver posat en marxa un pla per “trencar l'ordre constitucional i violentar la democràcia i la voluntat del poble”.

Cargando
No hay anuncios

Semilla ha intentat posar fre al que titlla d'una “persecució política” plantejant un recurs de nul·litat davant del TSE en contra del director del Registre de Ciutadans, considerant que és “nul·la de ple dret”. Tot i que el Tribunal no va entrar a conèixer el fons del recurs, aquest dissabte va resoldre deixar en suspens fins que s'acabi el procés electoral (31 d'octubre) la suspensió jurídica del partit, per la qual cosa Bernardo Arévalo va recuperar novament la seva formació política el mateix dia en què milers de persones es van manifestar a Ciutat de Guatemala en defensa de la democràcia i la voluntat popular expressada a les urnes. El president electe també ha interposat una empara davant de la CC en contra de la Junta Directiva del Congrés per “no haver donat audiència, ni haver consultat el Ple” sobre el desconeixement de Semilla. 

El cap de la bancada Semilla, Samuel Pérez, ha censurat el complot de quatre institucions de l'estat: la Fiscalia, el director del Registre de Ciutadans, la Junta Directiva del Congrés i l'Organisme Judicial, que assegura que s'han confabulat per “debilitar o fer desaparèixer” aquesta formació sobre “fonaments il·legals, arbitraris i ridículs”.

Cargando
No hay anuncios

Complot

Totes aquestes accions judicials contra Semilla han provocat que els últims mesos milers de persones hagin sortit als carrers per protestar davant del ministeri públic. Consideren que s'ha produït un “cop d'estat” orquestrat per la fiscal general, el cap de la FECI i el jutge Orellana davant la por que Bernardo Arévalo faci un gir de 180 graus a un país on la corrupció és endèmica, cosa que provoca que sis de cada deu persones visquin en la pobresa o extrema pobresa.

Cargando
No hay anuncios

Les amenaces al president electe no han estat només judicials, sinó també d'atemptats en contra seu. Davant la Comissió Interamericana de Drets Humans, va denunciar l'existència de dos complots per assassinar-lo. El seu equip de seguretat té informació des del 4 de juliol de l'anomenat pla Colosio, amb participació d'agents estatals i individus particulars. Així mateix, quatre fiscals s'han reunit amb Arévalo per avisar-lo que estructures criminals de bandes volen posar fi a la seva vida.

Bernardo Arévalo denuncia que, amb l'intent de cancel·lar del seu partit, s'està veient "la desaparició de l'estat de dret, amb unes institucions de justícia que utilitzen arbitràriament la llei i amb sentit il·legal prenent decisions contràries a l'ordenament constitucional". "Ara li estan fent a Semilla, però demà ho poden fer a qualsevol i, de fet, ja ho han fet, perquè tenim gent a la presó per aquest tipus d'arbitrarietats", ha assegurat. Es refereix a fiscals anticorrupció que estan presos i que se sumen a una trentena d'operadors de justícia i periodistes que es van exiliar per evitar la persecució de la Fiscalia i que ara confien en tornar a Guatemala amb el futur govern d'esquerres.

Cargando
No hay anuncios