Veneçuela

Màxima tensió a Veneçuela abans de la investidura presidencial

L'oposició denuncia un "segrest" exprés de María Corina Machado després de reaparèixer en una manifestació contra Maduro

Buenos AiresPoques hores abans de la investidura presidencial d’aquest divendres, Veneçuela està sumida en un estat d’alerta, tensió i confusió. Fa dies que l’actual president, Nicolás Maduro, es prepara per prendre possessió i iniciar el seu tercer mandat de sis anys, amb el suport dels seus als carrers de Caracas en manifestacions “per la pau” i “contra la ultradreta”. Mentrestant, l’oposició antichavista ha denunciat un "segrest" i el posterior alliberament de la seva líder, María Corina Machado, aquest dijous després que reaparegués públicament per liderar una manifestació al centre de la capital. Tot plegat, hores abans que l’autoproclamat president electe Edmundo González Urrutia viatgi, segons el previst, a Veneçuela per prendre possessió del càrrec, malgrat les amenaces de detenció per part del govern chavista.

Inscriu-te a la newsletter Musk desembarca a EuropaEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Machado, que feia mesos que vivia en la clandestinitat, ha sortit aquest dijous als carrers de la capital del país per acompanyar la concentració que ha reunit milers de veneçolans. La líder antichavista reitera que l’oposició ha “anat prenent tots els pilars” a Maduro: el control social, la legitimitat i el suport internacional. “L’únic que li queda al règim és repressió, i si junts aconseguim superar la por, no hi ha repressió possible”. Milers de veneçolans han fet cas a les paraules de l'opositora i s'han repetit les manifestacions contràries al govern de Maduro que ja s'havien produït després de les eleccions del juliol. N'hi ha hagut arreu de Veneçuela però també en desenes de ciutats del món, com Madrid, Barcelona, Roma i Washington.

Cargando
No hay anuncios

A Caracas, amb la seva habitual energia i empenta, Machado ha encoratjat els presents, que l’aclamaven, a no rendir-se: “Tota aquesta força que hem construït i que creix cada dia ens prepara per acabar aquesta fase final”, ha dit amb un micròfon a la mà. "Facin el que facin, demà [els chavistes] s’acabaran d’enterrar", ha augurat.

Cargando
No hay anuncios

Minuts després ha començat la confusió: segons el partit de Machado, Vente Venezuela, la líder ha estat “violentament interceptada” sortint de la manifestació. De seguida, González Urrutia ha exigit el seu alliberament a través de la xarxa X. I al cap de poca estona, el canal de televisió oficialista de Veneçuela, TeleSur, desmentia la detenció publicant un vídeo de la líder opositora, asseguda al carrer, on deia que es trobava bé, que estava segura i lliure. El desconcert s’ha multiplicat fins que, de nou, el partit de Machado ha confirmat l'alliberament, ha dit que durant el temps que ha durat el seu segrest hauria estat “forçada a gravar diversos vídeos” i ha anunciat que més endavant ella mateixa compareixeria davant del país explicant el que havia passat.

Cargando
No hay anuncios

En una altra zona de Caracas, on es concentraven els seguidors del chavisme, el ministre de l’Interior veneçolà, Diosdado Cabello, ha insistit en la “pau i tranquil·litat” que regnen al país, ha dit que "Veneçuela és lliure, sobirana i independent", i ha advertit: “Prou de faltes de respecte al nostre país”. El chavisme ha mantingut una imatge de completa normalitat aquests dies, amb Nicolás Maduro lloant la compenetració entre els sectors civil, militar i policial per tal de protegir la sobirania popular i la seva investidura, aquest divendres.

Mentrestant, l’autoproclamat president electe, Edmundo González Urrutia, es troba a la República Dominicana, en la seva darrera parada de la gira pel continent americà que ha dut a terme aquesta setmana, buscant suport i legitimitat entre líders afins i la diàspora veneçolana de diferents països. Urrutia ha visitat l’Argentina, l’Uruguai, els Estats Units i Panamà. A tot arreu ha estat rebut en qualitat de president electe de Veneçuela.

Cargando
No hay anuncios

Diumenge passat, poques hores abans de visitar la Casa Blanca a Washington –on es va reunir amb Joe Biden, qui va expressar el seu suport per “restaurar la democràcia a Veneçuela”–, González Urrutia va publicar un missatge a les xarxes socials dirigit a les Forces Armades Nacionals Bolivarianes (FANB), a les quals va recordar que estan cridades a “ser garantia de la sobirania i respecte a la voluntat popular”. Urrutia exhortava els militars a protegir la seva investidura: “És necessari posar fi a una cúpula que ha desvirtuat els principis fonamentals i morals de les nostres forces armades”. La majoria dels analistes coincideixen que una transició de poder a Veneçuela només seria possible a través d’una insurrecció militar.

Sobre com s’ho farà González Urrutia per ser a Caracas aquest divendres i no ser arrestat, no se’n sap gaire cosa. En roda de premsa, el ministre de l’Interior de Maduro va advertir: “Edmundo González sap que si posa un peu a Veneçuela serà detingut i acusat de tots els delictes dels quals està assenyalat”. Fins ara, l’expresident de Colòmbia Andrés Pastrana ha assegurat que nou excaps d’estat de països de la regió acompanyaran l’opositor veneçolà en el seu viatge. Són Mario Abdo, del Paraguai; Vicente Fox i Felipe Calderón, de Mèxic; Mireya Moscoso i Ernesto Pérez, de Panamà; Jorge Quiroga, de Bolívia; Jamil Mahuad, de l’Equador, i Laura Chinchilla, de Costa Rica. “Vinguin, expresidents, que els estem esperant”, va dir Cabello.