Anna Ayuso: "L'oposició no pot fer res més que esperar la resposta internacional"
Investigadora sènior per a Amèrica Llatina del CIDOB
BarcelonaEl Consell Nacional Electoral de Veneçuela ha proclamat Nicolás Maduro guanyador de les eleccions presidencials amb el 51,2% dels vots davant del 44,2% de l'opositor Edmundo González Urrutia. Però l'oposició no reconeix els resultats i denuncia frau electoral. Anna Ayuso és investigadora sènior per a Amèrica Llatina del CIDOB. Parlem amb ella sobre els escenaris que obren aquests comicis a Veneçuela.
Fins a quin punt ens podem creure les dades del Consell Nacional Electoral?
— Hi ha bastants indicis que els resultats no són del tot fiables. Tampoc no són definitius: el CNE ha dit que hi ha el 80% d'escrutini, però les actes escrutades no estan totes certificades. De fet, l'oposició diu que només n'ha rebut el 40%. De la resta no en sabem res. Per tenir les dades definitives s'haurà de fer el recompte del 100% i aquestes actes s'hauran de mostrar. I caldrà comprovar que el que hi ha digitalment coincideix amb el que ha sortit de cada una de les taules.
Quin paper tindrà la comunitat internacional per validar els resultats?
— Aquestes eleccions es van fer precisament per intentar recuperar la posició internacional de Veneçuela. Sorgeixen d'uns acords entre el govern i l'oposició, mediats per Noruega i signats a Barbados, que buscaven unes mínimes condicions per fer unes eleccions. Això era la condició perquè els Estats Units i la Unió Europea retiressin les sancions imposades a Veneçuela. S'han fet les eleccions amb unes condicions que ja no eren 100% les pactades: es van inhabilitar candidats, hi va haver persecució d'opositors… Però l'oposició es pensava que tindria prou avantatge perquè aquests entrebancs no els impedissin la victòria. Què passa? Si hi ha frau, lògicament això tindrà un impacte en les negociacions. I per tant, podria empitjorar la situació econòmica, es podrien tornar a aplicar les sancions. El que passa és que Maduro sap molt bé que si els Estats Units havien tret algunes sancions és perquè tenen interès en tornar a Veneçuela i tenir més control sobre el petroli, arran de la guerra d'Ucraïna. Maduro sap que si dona garanties de tranquil·litat i d'estabilitat, pragmàticament els Estats Units diran “i a mi què m’importa qui governi a Veneçuela”. L'única cosa que té a favor l'oposició és que hi ha eleccions als Estats Units i que els veneçolans que viuen allà estan a favor de les sancions. Per tant, això és un factor a favor de l'oposició: que hi hagi una reacció per part dels Estats Units si es prova que hi ha frau.
Quins escenaris s’obren a partir ara?
— Ara estem esperant tots què diu la Fundació Carter, que és l'única que ha tingut l'estatus d'observador imparcial, sobre la validesa d'aquest procés. Aquest informe determinarà el suport exterior. Si l'informe diu que no hi ha una certesa que hi hagi un frau massiu, l'oposició es quedarà totalment descol·locada, i llavors veurem si poden reorganitzar-se per a les eleccions parlamentàries de l'any que ve. Però esclar, en aquestes condicions és molt difícil convèncer la gent que es mobilitzi. Si haguessin guanyat, o si arribessin a tocar poder també hauria sigut molt complicat fer compaginar els diferents sectors de la dreta veneçolana. Seria complicat, però factible. Ara només poden queixar-se.
Hi ha alguna expectativa de revolta?
— Jo crec que no, perquè la societat està molt cansada. Minuts abans que sortissin els resultats, van sortir el ministre de Defensa i el d'Interior dient que no tolerarien revoltes. L'oposició no pot fer res més que esperar la resposta internacional. Poden reclamar el recompte, però perquè hi hagi respostes necessiten certa pressió. Jo crec que la clau serà veure com reaccionen el Brasil i Colòmbia, que van apostar per aquesta sortida negociada. Ells també queden una mica descol·locats. En el fons tu has recolzat un procés on després hi ha hagut un frau.
Segons l’ACNUR, 7,7 milions de persones han emigrat de Veneçuela en els últims 5 anys. Molts tenien l’esperança de poder tornar després de les eleccions.
— No tornaran. Fins i tot es diu que si Maduro es manté al poder és possible que hi hagi més gent que surti de Veneçuela si no hi ha una millora de la situació econòmica. L’últim any semblava que millorava una mica, però cal que vinguin inversions, perquè des de dintre no hi ha possibilitat. Hi ha un deute impagable i, per tant, no és possible reactivar l'economia sense inversió exterior. I si no ve aquesta inversió hi ha gent que haurà de tornar a agafar la maleta. De fet, ara molts dels que estan a Veneçuela viuen de remeses de la gent que ha marxat.