L'ONU alerta d'una repressió "sense precedents" contra els opositors de Maduro a Veneçuela
L'últim informe documenta morts, detencions arbitràries, tortures i violacions entre crítics del govern i ho descriu com a crims de lesa humanitat
BarcelonaEl govern del president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha elevat a un nivell "sense precedents" la repressió contra els opositors i ha comès violacions dels drets humans que es poden qualificar de crims de lesa humanitat, segons ha conclòs la missió independent de les Nacions Unides sobre Veneçuela en el seu últim informe, publicat aquest dimarts. Entre les violacions que s'han pogut documentar hi ha la mort de persones que participaven en protestes, detencions arbitràries i violacions greus dels processos judicials, desaparicions forçades, tortures i violència sexual.
La missió indica que aquest tipus de conductes ja les havia documentades en investigacions anteriors i que es produeixen "com a part del mateix atac generalitzat i sistemàtic contra la població civil, en compliment d'una política estatal de silenciar, desencoratjar i sufocar l'oposició al govern del president Maduro". Afegeix que algunes d'aquestes violacions de drets humans poden constituir també el crim de lesa humanitat de persecució basada en motius polítics, tenint en compte que les víctimes són persones opositores al govern (o que són percebudes d'aquesta manera) o "simplement crítiques amb el govern".
L'informe descriu una "estructura repressiva de l'estat" en què s'involucren "una àmplia gamma d'actors institucionals", des del mateix president Maduro: "Les declaracions de les màximes autoritats de l'estat, sobretot després del 28 de juliol [el dia de les eleccions presidencials], van encoratjar i dirigir la repressió i van contribuir a generar un clima d'hostilitat i violència". També hi han participat les forces de seguretat de l'estat, les autoritats judicials, l'autoritat electoral i fins i tot l'Assemblea Nacional, "instrumental en l'aprovació de noves lleis restrictives de l'espai cívic i democràtic sense cap debat genuí i democràtic".
La missió de l'ONU ha documentat almenys 25 morts per la repressió policial en les protestes antichavistes dels que consideren que la victòria de Maduro és fruit del frau electoral. Entre les víctimes mortals hi ha dos menors, de 15 i 17 anys. Tot i que els investigadors no han pogut determinar qui va matar-los, sí que consta que en diversos dels casos investigats hi havia efectius de la Guàrdia Nacional Bolivariana o de la Policia Nacional Bolivariana que van fer ús de les seves armes de foc per reprimir els manifestants.
L'informe també denuncia detencions arbitràries, tant mesos abans de les eleccions per apartar opositors crítics amb el govern com durant les protestes posteriors als comicis. "Després de les eleccions del 28 de juliol les autoritats van posar en marxa una campanya de detencions massives i indiscriminades sense precedents, alhora que van continuar les detencions selectives d'actors de l'oposició i de la societat civil", diu la missió de l'ONU, i afegeix que entre els detinguts hi ha 158 menors (alguns amb discapacitat), que han estat acusats de delictes greus com terrorisme, "un fenomen que la missió no havia identificat anteriorment".
A més, asseguren que s'han produït violacions greus dels processos posteriors a la detenció. "Les aparences de legalitat, que ja eren mínimes en períodes anteriors, han desaparegut gairebé del tot", alerta la missió, i avisa que "el risc de desintegració de l'estat de dret és molt elevat".
Tortures i violacions
Els investigadors també han documentat almenys set casos de tortura: cops de puny, cops amb planxes de fusta o amb bats, descàrregues elèctriques, asfíxia amb bosses de plàstic, immersió en aigua freda i privació del son. Posa com a exemple el cas de John Álvarez, líder juvenil del partit Bandera Roja, detingut el 30 d'agost de l'any passat, que va patir cops i descàrregues elèctriques als genitals i en altres parts del cos per obligar-lo a implicar diversos líders sindicals, polítics i periodistes en actes il·legals.
L'informe també alerta d'un "fort increment" de casos de violència sexual contra dones i nenes, tant detingudes com familiars de presos, que van ser agredides en el moment d'anar-los a visitar als centres de detenció.
Tot plegat en un context en què la llibertat d'expressió "s'ha vist limitada de forma greu pels atacs i persecució judicial contra periodistes", diu l'ONU, que constata la detenció d'almenys 16 periodistes, la majoria després de les eleccions.