Guerra al Pròxim Orient

L'Iran modera el to a l'ONU però avisa que els actes d'Israel "no poden quedar sense resposta"

El president de la república islàmica assegura que el seu país "està preparat" per iniciar les negociacions sobre l'acord nuclear

Nova YorkEl nou president de la república islàmica de l'Iran, Masoud Pezeshkian, s'ha estrenat a l'Assemblea de les Nacions Unides assegurant que el seu país està preparat per entrar en una nova etapa en el sistema internacional en la qual s'abordin les relacions amb la resta del món des d'una perspectiva constructiva que eviti els conflictes. "La República Islàmica de l'Iran busca salvaguardar la seva pròpia seguretat, no crear inseguretat per als altres. Volem pau per a tothom i no busquem cap guerra ni conflicte amb ningú", ha afirmat Pezeshkian aquesta matinada a Nova York.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Enmig de l'escalada de tensions al Pròxim Orient a causa dels reiterats bombardejos d'Israel sobre el Líban, l'Iran juga un paper clau com a aliat de Hezbollah i com a potencial detonador d'un conflicte que també acabi arrossegant els Estats Units. De fet, durant el seu discurs, Pezeshkian ha defensat el suport de l'Iran a les milícies libanesa i palestina, conegudes com "l'eix de la resistència" al Pròxim Orient. S'ha referit a Hezbollah i Hamàs com a "moviments populars d'alliberament que han estat víctimes de quatre generacions de crims i colonització per part del règim d'Israel".

Cargando
No hay anuncios

Encara que les paraules de Pezeshkian donaven a entendre que la voluntat de l'Iran no és la d'entrar en un conflicte, també ha assegurat que els atacs d'Israel dels últims dies "no poden quedar sense resposta". L'iranià ha assegurat que les conseqüències del que passi recauran sobre "aquells governs que han sabotejat tots els esforços per posar fi a aquesta horrible catàstrofe", ha dit en una referència clara als Estats Units. L'ofensiva de l'exèrcit israelià ja ha causat més de 650 morts, la majoria civils.

Cargando
No hay anuncios

Pezeshkian es caracteritza pel seu perfil moderat i va arribar a la presidència del país després de guanyar les eleccions el passat mes de juliol per substituir Ebrahim Rantisi, mort en un accident d'helicòpter. El líder suprem, l'aiatol·là Ali Khamenei, que té l'última paraula en tot el que passa al país, va donar suport a Pezeshkian i ha demanat a totes les branques del govern i faccions que cooperin amb ell.

Acord nuclear

Malgrat l'amenaça a Israel, a qui també ha acusat de "cometre un genocidi a Gaza", Pezeshkian ha mostrat un to moderat que buscava una certa reconciliació. Històricament, l'Iran ha aprofitat l'Assemblea General de l'ONU com una plataforma des d'on amenaçar Occident i prometre venjança contra els Estats Units. En aquesta ocasió, l'actuació del president iranià ha anat en direcció totalment contrària i ha allargat la mà als nord-americans per reprendre les negociacions sobre l'acord nuclear que Teheran va signar amb la UE i l'administració Obama i Donald Trump va trencar unilateralment. El règim dels aiatol·làs també espera que Washington relaxi les sancions que ha aplicat contra la República Islàmica.

Cargando
No hay anuncios

"Estem disposats a comprometre'ns amb els participants de l'acord nuclear del 2015. Si els compromisos de l'acord es compleixen plenament i de bona fe, el diàleg sobre altres qüestions pot seguir", ha afirmat Pezeshkian. Quan Donald Trump estava al capdavant de l'administració nord-americana va abandonar el pacte nuclear del 2015 entre Teheran i sis potències mundials i va reinstaurar dures sancions contra l'Iran. Des de llavors, els esforços per reviure el pacte han fracassat.

L'acord del 2015 havia limitat l'enriquiment d'urani de l'Iran al 3,67% de puresa i la seva reserva d'aquest material a 202,8 kg , uns límits que Teheran ha superat àmpliament des de llavors.

Cargando
No hay anuncios