Amèrica27/05/2022

L'esquerra colombiana, preparada per fer història

Colòmbia vota en la primera volta d'unes presidencials plenes d'incògnites

Rodrigo Sedano
i Rodrigo Sedano

BogotàDues incògnites planen sobre la primera volta de les eleccions presidencials colombianes de diumenge. La primera és si Gustavo Petro, candidat de la coalició d'esquerres Pacte Històric, exalcalde de Bogotà i antic militant de la guerrilla de l'M-19, pot guanyar la presidència directament aquest 29 de maig. Si ho aconsegueix, seria una fita històrica. D'una banda, perquè un candidat d'esquerres mai no ha arribat a la presidència de Colòmbia. I, de l'altra, perquè fins ara només l'expresident Álvaro Uribe, encausat en diferents processos judicials, ha assolit la majoria absoluta en primera volta. Va ser en la seva reelecció l'any 2006. Des de llavors, Colòmbia ha canviat molt.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un punt d'inflexió van ser els Acords de Pau del 2016 entre el govern de Juan Manuel Santos i l'extinta guerrilla de les FARC. Així ho assenyala Esteban Salazar Giraldo, coordinador de democràcia i governabilitat a la Fundació Pau i Reconciliació (Pares). "Per primera vegada, es van ampliar els temes que preocupen a la ciutadania, amb l'atur, l'educació i la corrupció. Després va arribar la pandèmia, que va donar peu a l'eclosió social, davant la incapacitat del govern actual de respondre a aquestes demandes", diu. Per aquest motiu, segons Salazar, el principal encert de Gustavo Petro ha sigut "connectar les demandes socials amb els errors del govern actual, en una aposta electoral centrada en el canvi per a les classes més afectades per la desigualtat".

Cargando
No hay anuncios

Els últims sondejos d'opinió, publicats a una setmana de la cita a les urnes, atribueixen a Petro entre el 40% i el 45% dels sufragis. Però amb gairebé tants admiradors com detractors, és difícil que el candidat d'esquerres superi el barem de majoria absoluta en primera volta. I l’altra incògnita seria: qui serà el seu rival en la segona. Fins fa uns dies, la resposta era senzilla: Federico (Fico) Gutiérrez.

Federico Gutiérrez, el candidat uribista?

Exalcalde de Medellín entre el 2016 i el 2019 i líder d'un moviment no adscrit a cap partit en concret, Gutiérrez va guanyar les primàries de la coalició de dretes Equip per Colòmbia. Malgrat no rebre el suport explícit de l'expresident Uribe, cada vegada més desprestigiat, per a molts encarna el seu llegat. "És evident que molts dels candidats uribistes ja estan a la campanya de Gutiérrez. Si Uribe no li ha donat suport públic és perquè el podria perjudicar, més que ajudar", assegura Salazar. Diferents escàndols, com les execucions extrajudicials fent passar camperols per guerrillers durant el seu mandat, han desprestigiat l'exmandatari.

Cargando
No hay anuncios

Gutiérrez buscava ser el contrapunt de Petro amb la imatge de dreta moderada, rebutjant la retòrica de la lluita de classes. Però les enquestes indiquen que topa amb un sostre de votants d'un 27%. En part, per l'aparició inesperada d'una nova figura: l'independent Rodolfo Hernández.

El Donald Trump colombià

Rodolfo Hernández, enginyer civil de 77 anys i exalcalde de la ciutat de Bucaramanga, està acostumat a les sorpreses. Quan l'any 2015 va guanyar les eleccions municipals, cap enquesta l'assenyalava entre els favorits. També ha passat desapercebut en gran part d'aquesta carrera presidencial, però ara els últims sondejos ja el situen a prop de Federico Gutiérrez.

Cargando
No hay anuncios

A través d'un discurs groller, despreocupat i anticorrupció, el ingeniero ven un perfil antiestablishment. Una imatge que, sumada a l'èxit multimilionari dels seus negocis, li ha valgut múltiples comparacions amb Donald Trump. "És una persona que sap administrar. ¿I qui millor per administrar Colòmbia que algú que ja hagi sigut empresari?", diu Oscar Forero des de la seu del moviment d'Hernández, a la Carrera Séptima de Bogotà. Ara bé, la retòrica anticorrupció del candidat empresari està esquitxada per un procés de corrupció que arribarà al juliol als tribunals. "S'està promovent una propaganda negra, perquè estem a punt de fer història!", assegura Néstor Estupiñán, administrador de la mateixa seu política de la capital.

De cara a una potencial segona volta, sondejos i opinió pública assenyalen que Rodolfo Hernández tindria més opcions que Federico Gutiérrez de guanyar Gustavo Petro. "Segons les enquestes, el 86% dels votants de Gutiérrez votarien sens dubte Hernández", explica Salazar. Si l'esquerra no guanya diumenge, la segona cita electoral seria el 19 de juny.