Brasil

Les joies regalades per la familia reial saudita acorralen Jair Bolsonaro

L'expresident del Brasil, investigat també per un possible delicte de frau fiscal i de corrupció per obsequis no declarats

Joaquim Piera
i Joaquim Piera

Sao PauloLa generositat de la casa de Saüd, la dinastia que ocupa el tron de l’Aràbia Saudita amb mà de ferro, és ben coneguda arreu. Però té un límit. I l’opinió pública brasilera es pregunta quina és la raó que va dur la monarquia més poderosa del golf Pèrsic a regalar durant el seu mandat a Jair Bolsonaro com a mínim tres estoigs de joies que no van ser declarats a Hisenda: el primer, l'octubre del 2019, valorat en gairebé 100.000 euros, i l’octubre del 2021 dos estoigs més, de 3,4 milions d’euros. No hi ha precedents d’obsequis d’estat d’aquesta opulència, almenys al Brasil.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El cas ja té conseqüències policials i judicials. Bolsonaro, que va tornar dijous al país després de retirar-se tres mesos als Estats Units amb la victòria electoral de Lula da Silva, ha estat investigat per la policia federal i dimecres haurà de declarar. Paral·lelament, el mateix cos policial posarà en marxa una segona investigació sobre la relació entre l’expresident i l’Aràbia Saudita, que se centrarà en un possible delicte de corrupció.

Cargando
No hay anuncios

Material de contraban

L’escàndol és majúscul perquè la comitiva de l’aleshores ministre de Mines i Energia, l’almirall Bento Albuquerque, va entrar l’octubre del 2021 al Brasil amb els regals sense declarar-los. L’estoig de les joies per a dones amb un valor de 3 milions d’euros (format per unes arracades, un anell, un collaret i un rellotge, tots ells confeccionats amb pedres precioses, i un ornament en forma de cavall amb incrustacions daurades) va ser interceptat per agents de la Hisenda Federal a la duana de l’aeroport de Sao Paulo. Un militar el duia dins d’una motxilla.

Cargando
No hay anuncios

En aquell mateix vol, un segon paquet, el de joies per a homes (amb un anell, una estilogràfica, un rellotge i un joc de botons de puny), amb un valor estimat de 400.000 euros, va driblar tots els controls, i va aconseguir entrar al territori brasiler. L’estoig va ser dipositat durant més d’un any en una caixa forta del ministeri de Mines i Energies i només va ser entregat a Bolsonaro el novembre passat, com ho constata un rebut oficial, un cop ja havia perdut la presidència.

L’almirall Bento Albuquerque va exposar primer que els ítems retinguts eren “un regal per a la primera dama, Michelle Bolsonaro”, però després ha canviat dues vegades la versió: ha negat que els seus assessors portessin cap paquet i, després, davant de la policia federal, ha assenyalat que eren “un regal d’estat”.

Cargando
No hay anuncios

Bolsonaro ha intentat desvincular-se de l’assumpte sense èxit. I la seva esposa ha afirmat vehementment en xarxes socials que desconeixia l’existència de l’obsequi. Aquesta postura s’ha interpretat com una manera de fer un tallafoc dins del matrimoni, perquè Michelle, que ha començat la seva carrera política dins del Partit Liberal (PL), surti indemne de l’escàndol. Ara mateix, la dona de Bolsonaro és el principal actiu polític de la família i de l’extrema dreta de cara a les presidencials del 2026.

Cadena de delictes

Cargando
No hay anuncios

Hi ha una cadena de delictes en tot aquest afer que esquitxen Bolsonaro, ja arraconat per les investigacions d’abús de poder durant el mandat i la darrera campanya electoral, i per les implicacions en l’intent de cop d’estat del 8 de gener.

El primer és de contraban i blanqueig de diners, perquè cap dels tres paquets va ser declarat a la duana. El segon seria d’apropiació indeguda i malversació, ja que si eren regals d’estat, haurien de formar part del patrimoni públic del president de la República. Bolsonaro, però, defensa que són obsequis “personalíssims” d’ús privat i que, per tant, no ha incomplert cap llei. I, en tercer lloc, la utilització de la maquinària pública per intentar recuperar il·legalment el regal requisat; perquè immediatament després de consumar-se la derrota davant de Lula da Silva a l’octubre, Bolsonaro va comandar perso­nalment diverses gestions per recuperar les joies, mobilitzant militars i el cap de la Hisenda Federal, Julio Cesar Vieira Gomes.

Cargando
No hay anuncios

A la desesperada, el 29 de desembre, un dia abans de marxar cap als Estats Units, el gabinet de la presidència va enviar a l’aeroport de Sao Paulo, en un vol oficial, un sergent de la marina per convèncer els funcionaris de la duana que entreguessin els regals decomissats. En la gravació de les càmeres de seguretat, s’observa el militar entregant un document signat pel tinent coronel Mauro Cid, braç dret de Bolsonaro, i pel cap de la Hisenda Federal. Tot i això, no se’n van sortir.

El Tribunal de Comptes de la Unió (TCU) ha acatat una petició de la Fiscalia i ha obligat Bolsonaro a retornar l’estoig de joies per a home que s'havia quedat. La crisi no s’ha tancat. Ara haurà de tornar el tercer estoig –el que va rebre el 2019–, que estava amagat en una finca de l’excampió mundial de Fórmula 1 Nelson Piquet, un fervorós militant d’extrema dreta.