Perú

La fiscalia peruana investiga la presidenta del país per la jornada més mortífera de les protestes

El Congrés dona suport a Dina Boluarte mentre s'intensifica la revolta social dels partidaris de Pedro Castillo

Els familiars de les víctimes de les protestes a Juliaca (Perú) esperen davant els taüts buits l'arribada dels cossos.
Laia Berenguer Lumbierres
11/01/2023
3 min

BarcelonaLa Fiscalia de la Nació del Perú ha obert una investigació preliminar contra la nova presidenta, Dina Boluarte, per la repressió policial violenta de les protestes ciutadanes de l'últim mes. La fiscal general, Patricia Benavides, acusaria Boluarte i altres membres de l'executiu de presumptes delictes de "genocidi, homicidi qualificat i lesions greus". Les manifestacions van començar el passat 7 de desembre, després de la destitució i detenció del llavors president, Pedro Castillo, a qui s'acusa d'intent de cop d'estat per voler dissoldre el Congrés i governar per decret. Hores després, Boluarte, que era vicepresidenta, va assumir la presidència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ja fa més d'un mes que els ciutadans que donen suport a Castillo surten als carrers per exigir la celebració immediata d'unes noves eleccions –que ja s'han avançat del 2026 a abril de 2024– i fer fora la nova presidenta (la primera dona que arribava al càrrec al Perú) i la resta de l'executiu. Des d'aleshores, s'han registrat almenys 46 víctimes mortals i 485 ferits durant les mobilitzacions, segons informa la Defensoría del Pueblo del Perú.

Les dades de les víctimes del dilluns 9 de gener, però, són alarmants. En tan sols un dia, divuit persones van perdre la vida en les concentracions de la regió de Puno (al sud del país, a tocar de la frontera amb Bolívia), que a hores d'ara s'ha convertit en l'epicentre de la revolta. A l'aeroport de Juliaca (situat a la província de San Román de Puno), van morir disset civils durant una manifestació, entre els quals hi havia un menor d'edat i sis persones entre 18 i 23 anys. També es va notificar la mort d'un policia a Tambopata (Puno), un sotsoficial de segona, després que un grup de manifestants el cremés viu.

La policia antidisturbis en les manifestacions produïdes a la regió de Puno (Perú).
Manifestants davant les forces de seguretat, a prop de l'aeroport de Juliaca (Puno, Perú).

Segons la xarxa de salut peruana, la jornada també va deixar 38 ferits, que van ser atesos en dos hospitals de la zona. Enrique Sotomayor, director del centre Carlos Mongue Medrano, de Juliaca, ha assegurat que els cossos de les víctimes mortals "presentaven impactes de projectils". La Defensoría del Pueblo ha emès un comunicat en què exigeix la investigació i sanció de la violència policial dels fets que van tenir lloc dilluns passat a Puno.

Arran de la gravetat dels enfrontaments, Boluarte va aprovar un toc de queda nocturn (de 20 h a 4 h) de tres dies a Puno, que va entrar en vigor dimarts. D'altra banda, el president del consell de ministres del Perú, Alberto Otárola, ha declarat aquest dimecres dia de "dol nacional laborable". Enmig de la crisi política, el Congrés del Perú ha aprovat el vot de confiança al govern de Boluarte. L'executiu, però, no cedirà a les demandes ciutadanes: “No permetrem que aquests aldarulls arribin a Lima i debilitin el govern”, ha declarat Otárola.

De moment, però, ja han arribat a bona part del territori: 31 províncies de 12 regions han acollit concentracions en resposta a la repressió violenta de Puno. A la ciutat de Cusco s'han aplegat ciutadans d'arreu del país per exigir la renúncia de la presidenta Boluarte i la concentració ha estat, de nou, ofegada amb violència per les forces de seguretat.

Traslladen un manifestant ferit durant les revoltes a Juliaca (Puno, Perú).
Familiars acomiaden les víctimes mortals de les protestes a Juliaca (Puno, Perú).
stats