Veneçuela

Els Estats Units confisquen l'avió oficial de Nicolás Maduro

Les autoritats nord-americanes han requisat l'aeronau a la República Dominicana i l'han traslladat a Florida

ARA
3 min
Agents extreuen caixes etiquetades com a prova d'un avió que, segons les autoritats, pertany al president veneçolà Nicolas Maduro a l'aeroport executiu de Fort Lauderdale a Fort Lauderdale, Florida, EUA

BarcelonaEls Estats Units han confiscat l'avió oficial del president veneçolà, Nicolás Maduro, a la República Dominicana, en una operació que malmet, encara més, les relacions entre Washington i Caracas. Després de determinar que la seva adquisició violava les sancions nord-americanes que pesen sobre Veneçuela, autoritats nord-americanes han requisat l'aeronau amb el suport de les autoritats dominicanes i l'han enviat a Florida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En un comunicat, el govern dels EUA ha anunciat la confiscació d'un avió Dassault Falcon 900EX propietat de Nicolás Maduro i de persones afiliades a ell a Veneçuela. Segons el fiscal general, Merrick B. Garland, l'aparell havia estat comprat "il·legalment" per 13 milions de dòlars "a través d'una empresa fantasma i havia sortit de contraban dels Estats Units" perquè el fessin servir Nicolás Maduro i els seus aliats.

L'agost del 2019 l'executiu nord-americà va emetre una ordre executiva que prohibeix a qualsevol persona als Estats Units dur a terme transaccions amb qui hagi "actuat directament o indirectament per al govern de Veneçuela o en nom seu", ha recordat el ministeri.

El cas està sent investigat per l'Oficina de Camp de Miami de l'Oficina d'Indústria i Seguretat del departament de Comerç, juntament amb el Grup de Treball El Dorado de Miami d'Investigacions de Seguretat Nacional del departament de Seguretat Nacional.

Missatge a Caracas

"Això envia un missatge a la cúpula", ha dit un dels funcionaris nord-americans en declaracions a la cadena nord-americana CNN. "Confiscar l'avió d'un cap d'estat estranger és una fita en assumptes criminals. Estem enviant un missatge clar que ningú no està per sobre de la llei, ningú està fora de l'abast de les sancions nord-americanes".

"No importa com sigui de luxós el jet privat o com siguin de poderosos els funcionaris: treballarem incansablement amb els nostres socis aquí i arreu del món per identificar i tornar qualsevol aeronau procedent de contraban il·legal", ha declarat el subsecretari de control d'exportacions del departament de Comerç, Matthew S. Axelrod.

Durant anys, el govern nord-americà ha confiscat dotzenes de vehicles de luxe, entre altres actius, que es dirigien a Veneçuela, però mai un vehicle de tanta rellevància i simbolisme.

Agents extraient caixes etiquetades com a prova d'un avió que, segons les autoritats, pertany al president veneçolà, Nicolas Maduro, a l'aeroport executiu de Fort Lauderdale a Fort Lauderdale, Florida, EUA.

"Conseqüències pel mal govern"

La confiscació de l'avió arriba poc després que els Estats Units, com bona part de la comunitat internacional, s'oposin a la decisió del Tribunal Suprem de Veneçuela de validar la reelecció de Nicolás Maduro, en unes eleccions que l'oposició reclama haver guanyat. Des dels comicis, en què el Consell Nacional Electoral va declarar Maduro president sense fer públiques les actes electorals amb els resultats, els Estats Units han acusat Maduro de "silenciar les veus dels votants".

"El senyor Maduro i els seus representants van falsejar els resultats de les eleccions presidencials del 28 de juliol, van reclamar falsament la victòria i van dur a terme una repressió a gran escala per mantenir el poder per la força", ha declarat aquest dilluns un portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca. I ha precisat que aquest embargament constitueix "un pas important perquè Maduro continuï patint les conseqüències del seu mal govern".

L'abril passat els Estats Units van incrementar de nou les sancions sobre el petroli i el gas veneçolà, després d'acusar el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, d'incomplir els compromisos electorals amb la inhabilitació de la candidata opositora Maria Corina Machado. Ja fa temps que Maduro, els seus socis i el sector petrolier de Veneçuela –membre de l'Organització de Països Exportadors de Petroli– pateixen fortes sancions per part dels Estats Units, i la polèmica arran de les eleccions feia pensa que hi podrien imposar més mesures.

stats