Eleccions a l'Argentina
Amèrica18/11/2023

Eleccions crucials a l'Argentina: entre l'home de la motoserra i l'hereu del peronisme

Els darrers sondejos revelen uns resultats pràcticament empatats entre Javier Milei i Sergio Massa

Berta Reventós Meseguer
i Berta Reventós Meseguer

Buenos AiresUn cel ennuvolat amenaça amb pluja en l’acte de campanya de l’ultraliberal Javier Milei al municipi d’Ezeiza, província de Buenos Aires, tradicionalment peronista. “Són les forces del cel!”, crida una senyora que oneja una bandera amb el dibuix d’un cap de lleó. Centenars de persones esperen amb batucades i càntics de “La casta tiene miedo” que arribi el seu candidat, mentre a l’altra banda del carrer, militants del peronisme llencen a l’aire paperetes del ministre d’Economia i contrincant de Milei a les eleccions presidencials d'aquest diumenge, Sergio Massa, i entonen “Y, como siempre, daremos un grito de corazón, ¡viva Perón!”.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’alcalde del municipi, Gastón Granados, de la formació oficialista Unión por la Patria, arriba a la cantonada per “posar pau”, però els partidaris del candidat llibertari ho interpreten com una provocació: “Que ens deixin celebrar el nostre acte tranquils; el carrer no els pertany”, diu molest el Daniel, de 50 anys.

Cargando
No hay anuncios

Els de Massa reculen i queden els de Milei: un electorat tan divers com ho és l’Argentina, que en aquestes eleccions està dividida i polaritzada. “Soc mestra d’escola pública des de fa 25 anys –explica la Julia al diari ARA–; defenso l’educació pública, però amb aquest govern és un desastre: jo voto Milei”. En un parc de Buenos Aires, la Marita, mestra jubilada, explica a l’ARA que el seu motiu de pes per votar Massa és, justament, la protecció dels serveis públics: “No ens els poden arrabassar; és el més valuós que tenim”.

Dijous, el ministre d’Economia i candidat tancava la seva campanya, en perfil baix, amb un dinar amb empresaris on defensava la moneda i la indústria nacionals, i a la tarda visitava l’escola secundària Carlos Pellegrini de Buenos Aires, on va convidar els estudiants a “seguir defensant utopies” davant l’odi i la violència. A l’Argentina és legal votar a partir dels setze anys, per la qual cosa dirigir-se al jovent és clau en la carrera a la presidència.

Cargando
No hay anuncios

El mateix vespre, Milei, que ha fet del rugit de la motoserra un dels símbols dels seus actes polítics, omplia el centre de la ciutat de Córdoba amb un acte massiu, acompanyat per sorpresa de l’excandidata de la dreta tradicional, Patricia Bullrich, que juntament amb l’expresident Mauricio Macri ha fet campanya pel llibertari després de quedar fora de la segona volta. Bullrich va demanar el vot per Milei als més de sis milions d’argentins que li van donar suport a ella, per acabar amb “l’Argentina dels privilegis, on els funcionaris ho tenen tot i el poble no té res”, i es va dirigir amb solemnitat al candidat: “Javier, et toca representar el canvi”. Milei va desacreditar la “campanya de la por” de Massa i va convidar els argentins a votar amb il·lusió i esperança.

La ciutadania, esgotada i expectant

Aquest divendres s'iniciava el període de reflexió, anhelat per molts ciutadans després d’una campanya que s’ha fet més que llarga i en què la tensió ha anat escalant fruit de la disparitat en les propostes dels candidats. Els darrers sondejos revelen uns resultats molt igualats –alguns fins i tot pronostiquen un empat tècnic–, amb la victòria per un o altre segons l’agència enquestadora. Els indecisos encara freguen el 10%.

Cargando
No hay anuncios

“Fins a l’últim moment poden canviar els resultats”, comenta a l'ARA la consultora política Ana Iparraguirre. "Cal recordar que només fa un mes de la primera volta, en què un terç de l’electorat va perdre la seva opció política, la de Patricia Bullrich", afegeix. L’experta està segura que moltes persones decidiran el vot en el mateix moment en què entrin al cuarto oscuro, la cabina individual on els argentins emeten el seu vot als col·legis electorals per garantir que sigui secret.

A mode preventiu, alguns ciutadans han iniciat una mena de “consum d’estoc” en què s’han proveït de més aliments i béns bàsics, anticipant un augment significatiu dels preus la setmana vinent, guanyi qui guanyi. L’expert en consum Guillermo Oliveto ho explica així a l'ARA: “És obvi que l’economia rebrà ajustos aviat, i la gent es basa en l’experiència viscuda”. Es refereix a l'endemà de les primàries del mes d’agost, quan Milei va guanyar contra tot pronòstic i el govern va devaluar la moneda un 21% en un dia. "El temor transforma conductes; és lògic i comprensible que la gent es prepari, em sembla un acte reflex molt propi de l’argentinitat", afirma.

Cargando
No hay anuncios

La dada d’inflació del mes d’octubre es va fer pública dilluns: un 8,3%, registrant el valor mensual més alt de l’Amèrica Llatina, i un 140% interanual, tercer a escala mundial. El mateix dia, personalitats internacionals demanaven el vot per un candidat o l'altre: Massa va rebre el suport de Pedro Sánchez; el president del Brasil, Luis Inázio Lula da Silva, i l’expresident de l’Uruguai Pepe Mujica, mentre que Milei era lloat per Mariano Rajoy, l’expresident xilè Sebastián Piñera i el premi Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa.

De cara a diumenge, La Libertad Avanza, la formació política de Milei, ha instat a la ciutadania a fiscalitzar les eleccions, és a dir, a romandre a prop de les meses electorals per comprovar que el procés és net. Fa dies que els llibertaris agiten la bandera del frau: denuncien que no ha arribat el nombre estipulat de paperetes als col·legis. La Junta Electoral citava divendres dos apoderats de Milei a presentar proves del que denunciaven: un d’ells va reconèixer que no en tenia, i l’altra ni tan sols va aparèixer a la cita. L’Argentina es troba, definitivament, a les portes de les eleccions més tenses i decisives dels darrers anys.

Cargando
No hay anuncios