Amèrica Llatina
Amèrica12/12/2022

Estat d'emergència al Perú després de la mort de dos manifestants

La presidenta interina diu, enmig de protestes, que convocarà eleccions anticipades, però les fixa per al 2024

ARA
i ARA

BarcelonaLa presidenta interina del Perú, Dina Boluarte, ha declarat aquest dilluns l'estat d'emergència "a les zones d'alta conflictivitat social". Al país han crescut les protestes després de la destitució i detenció del president Pedro Castillo, en què han mort dos manifestants. Es tracta de dos joves, de 15 i 18 anys, que participaven en una protesta a la ciutat d'Andahuaylas, a la regió sudandina d'Apurímac, per reclamar l'avançament d'eleccions i la renúncia de Boluarte. Per intentar aplacar les protestes, Boluarte ha anunciat també que enviarà al Congrés un projecte de llei per avançar les eleccions generals a l'abril del 2024.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però l'anunci d'uns comicis a més d'un any i mig vista no ha servit per tranquil·litzar els ànims, ans al contrari. Aquest dilluns, les protestes mantenien tallades diverses carreteres del país en 25 punts diferents de la xarxa. El punt on es registraven les mobilitzacions més nombroses era a la localitat de Chala, a la regió del sud d'Arequipa. Un grup de manifestants havia ocupat fins i tot l'aeroport d'Arequipa. Les protestes han portat també al tancament de l'aeroport d'Andahuaylas a causa dels disturbis, que han causat un incendi en una part de les instal·lacions. Segons el ministeri de Transports, la terminal "pateix atacs i actes de vandalisme" des de dissabte a la tarda que han afectat la pista d'aterratge i equips indispensables per brindar el servei d'aeronavegació.

Cargando
No hay anuncios

"Anuncio la declaració de l'estat d'emergència a les zones d'alta conflictivitat social. Comunico que he donat les instruccions perquè es recuperi pacíficament el control de l'ordre intern, sense afectar els drets fonamentals de la ciutadania", havia dit Boluarte minuts després de la mitjanit. L'estat d'emergència permetria desplegar les forces armades per controlar la situació.

Retiren la immunitat a Castillo i l'acusen de rebel·lió i conspiració

Les manifestacions s’han reproduït en altres regions del país i també al centre de Lima. Algunes d’elles demanen també l’alliberament de l’expresident Castillo, a més de la dimissió de Boluarte i l’avançament de les eleccions, un reclam que mantenen tot i l’anunci de la presidenta, ja que el 2024 queda molt lluny. Boluarte va assumir el poder dimecres després de la destitució del seu antecessor Pedro Castillo i no estava clar si ho faria fins al final del mandat, previst per al 2026. En una sessió parlamentària caòtica, Castillo havia dictat la dissolució del Congrés i havia anunciat que conformaria un executiu d’emergència per governar per decret, però el Congrés no ho va permetre i el va destituir immediatament. La policia el va detenir poc després i des de llavors està sota custòdia policial.

Cargando
No hay anuncios

Justament aquest dilluns, la Fiscalia general del Perú ha presentat càrrecs contra Castillo i tres dels seus ministres pels presumptes delictes de "rebel·lió i conspiració", a més d'altres delictes "contra l'administració pública" com el d'"abús de l'autoritat" o el de "greu pertorbació de la tranquil·litat pública". Per la seva banda, l'advocat defensor de Castillo ha denunciat que durant la passada matinada el legislatiu li ha retirat la immunitat a Castillo "quan no se li havia demanat encara" i alertava que això "està violentant els drets" de l'expresident i els procediments legals.