Amèrica Llatina

El Congrés argentí rebutja per sorpresa la macrollei de Milei

Governadors provincials aturen l’aprovació del text i el president els acusa d’anar contra el poble

Manifestants durant una protesta contra la llei Òmnibus, aquesta matinada, a Buenos Aires

Buenos AiresRevés inesperat per al govern de Javier Milei a la Cambra de Diputats argentina: la macrollei que divendres va obtenir l’aprovació general per 144 vots a favor i 109 en contra ha estat frenada en la votació article per article aquesta matinada. El portaveu del grup del president, La Llibertat Avança, Óscar Zago, ha demanat aixecar la sessió en veure que no comptava amb els vots necessaris per aprovar punts clau de la llei, com la privatització d’empreses públiques i l’agreujament de les penes davant la protesta social. El president, de viatge oficial a Israel, ha lamentat la situació: “La casta s’ha posat en contra del canvi que els argentins vam votar a les urnes”, ha dit en una piulada, i ha advertit que continuarà amb el seu programa “amb el suport de la direcció política que ha destruït el país o sense”. Fins i tot el seu entorn ha mencionat la possibilitat de dur la llei a consulta popular, però segons la Constitució, no seria mai vinculant.

Retorn a la casella de sortida

Ara la llei torna a comissió, que vol dir que es debat i es redacta de nou, un pas del procés legislatiu que s’havia superat el 3 de gener. La sessió d’aquest dimarts començava favorable per al bloc de La Llibertat Avança, amb la cessió d’algunes facultats extraordinàries a l’executiu. Més tard, el peronisme i altres blocs de dreta i centredreta bloquejaven la dissolució d'una part del sector públic. Abans de votar la privatització d’empreses públiques, un dels punts més conflictius de la llei, el president de la cambra, Martín Menem, ha fet una pausa per negociar amb l’oposició, i veient que no avançaria favorablement el partit de Milei ha demanat que s'aixequés la sessió. En una piulada, La Llibertat Avança ha carregat contra els governadors que s’havien fet enrere en el seu suport i els ha acusat d’extorsió: “La traïció es paga cara”, han amenaçat.

Fora del Congrés, els moviments socials concentrats en rebuig a la llei celebraven la notícia com un triomf popular: “La llei ha caigut gràcies a la mobilització dels darrers dies, que juntament amb el rebuig als actes repressius del govern han fet entrar en crisi l’acord precari que tenia el govern amb l’oposició pactista”, ha dit al diari ARA el diputat de l’Esquerra Socialista Juan Carlos Giordano.

stats