Bolívia

Fracassa l'intent de cop d'estat a Bolívia i detenen el comandant general de l'exèrcit

El president manté el control i nomena una nova cúpula militar després del cop fallit que ha acabat amb la detenció del general rebel

ARA
3 min
Soldats desplegats a La Paz, la capital de Bolívia.

BarcelonaSoldats i tancs de l'exèrcit bolivià es van desplegar ahir a la capital del país, La Paz, en un intent de cop d'estat que va durar poc més de dues hores. El comandant general de l'exèrcit, Juan José Zúñiga, va amenaçar de prendre el control de la seu del govern bolivià l'endemà de la seva destitució. L'intent de cop va arribar fins a les portes del Palau Quemado, la seu de l'executiu, on un tanc va envestir les portes i un grup d'agents de la policia militar van accedir a l'edifici. Zúñiga també va entrar al Palau, on es va enfrontar cara a cara amb el president del país, Luis Arce, que li va ordenar que "replegués" tots els soldats.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per aturar el cop d'estat, Arce, en una cerimònia exprés a la Casa Gran del Poble, va rellevar dels seus càrrecs tota la cúpula militar. També va nomenar els nous càrrecs, fidels a l'executiu. El nou comandant general de l'exèrcit, José Wilson Sánchez, va exigir a les tropes que tornessin a les casernes. "Demano, ordeno, disposo que tot el personal que és als carrers retorni a les seves unitats", va exigir. Després d'aquesta proclama, els militars que eren a la plaça Murillo es van replegar i a poc a poc van anar abandonant les posicions. Més tard, Zúñiga va ser arrestat. La Fiscalia General de Bolívia ha anunciat que obrirà una "investigació penal" contra Zúñiga i tots els militars que van participar en la mobilització "irregular" de soldats.

El general bolivià Juan José Zuñiga detingut després de l'intent de cop d'estat

Abans de passar a disposició policial, l'excomandant de l'exèrcit, però, va tenir temps d'acusar Arce d'haver planificat el cop d'estat per guanyar popularitat. Segons Zúñiga, treure els blindats al carrer havia estat ordre del mateix president del país, després de les múltiples crítiques a les quals està sotmès l'executiu. "El president em va dir que la situació està molt fotuda, que aquesta setmana seria crítica i que era necessari fer alguna cosa per aixecar la seva popularitat", va afirmar Zúñiga. I va continuar: "Jo li vaig preguntar: «Treiem els bindats?» i ell (Arce) va respondre «treu-los»".

Abans de ser detingut, després de trobar-se amb Arce a dins del Palau Quemado, el general havia assegurat que el seu objectiu era "restituir la democràcia". "Mireu on ens han portat, el poble no té futur [...]. A l'exèrcit no li falten collons per vetllar pel demà dels nostres infants, pel benestar i el progrés del nostre poble", va dir. I va prometre alliberar "tots els presos polítics", fent referència als detinguts per l’alçament militar que va tenir lloc el 2019 contra el llavors president Evo Morales per un suposat frau electoral.

Un cop els militars ja s'havien replegat, el president Arce i el vicepresident Choquehuanca, que s'havien quedat a dins del Palau Quemado durant el cop, van sortir al balcó de la Casa Gran del Poble, des d'on van fer un discurs davant de centenars de persones que s'havien concentrat davant del Palau per donar suport al govern amb crits d'"els colpistes no passaran".

Canvis a l'alt comandament militar

Tant Arce com l'expresident Evo Morales han condemnat el que han considerat un cop d'estat i han fet una crida per separat als seus seguidors i als ciutadans bolivians a "mobilitzar-se" per defensar la democràcia. L'intent de cop d'estat liderat per Zúñiga ha estat rebut amb una condemna generalitzada als països llatinoamericans.

El nou comandant en cap de l'exèrcit, Wilson Sánchez, ha garantit que estaran "pendents que el govern legalment constituït es mantingui, d'acord amb el que diuen les normes de l'estat".

General destituït

Abans d'entrar al Palau Quemado, Zúñiga va dir que hi anava perquè "han ultratjat les forces armades" i per una suposada deslleialtat amb els comandants. El general va ser destituït dimarts després de ser molt criticat per unes declaracions que es van llegir com a amenaces a Evo Morales.

"No pot ser més president d'aquest país", va dir en una entrevista a la televisió, argumentant que Morales va ser inhabilitat, i va subratllar que "les forces armades tenen la missió de fer respectar i complir la Constitució". I quan la periodista li va preguntar com ho farien per impedir un eventual nou mandat de Morales, Zúñiga va insistir que les forces armades són "el braç armat del poble, el braç armat de la pàtria". "I defensarem costi el que costi la Constitució", va afegir, i va apuntar que si calgués el detindrien. "No és una amenaça amb les armes", va dir.

stats